Δ. Σταρόβας: Μετά το συγκλονιστικό του βίντεο, λοθεραπεύτρια μιλάει στο Grace για τα προβλήματα μετά από ένα εγκεφαλικό

Δ. Σταρόβας: Μετά το συγκλονιστικό του βίντεο, λοθεραπεύτρια μιλάει στο Grace για τα προβλήματα μετά από ένα εγκεφαλικό 1

Λογοθεραπεύτρια αναλύει στο Grace τους τύπους της αφασίας και αν υπάρχουν τρόποι θεραπείας.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Ένα βίντεο που συγκλόνισε, ανάρτησε στα social media, ο Δημήτρης Σταρόβας προκειμένου να παρακινήσει περισσότερα άτομα να φροντίζουν τον εαυτό τους, την διατροφή και την καθημερινότητά τους, προκειμένου να αποφύγουν όσο μπορούν τα διάφορα προβλήματα υγείας.

Μετά την σοβαρή περιπέτεια υγείας του ίδιου, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό, αντιμετωπίζει θέματα στην ομιλία του, αλλά και στην επικοινωνία του. Τα προβλήματα λόγου και ομιλίας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ονομάζονται αφασία και δυσαρθρία.

Ο δημοφιλής κωμικός μέσα από την ανάρτησή του έδειξε με ρεαλισμό την κατάσταση του και μίλησε για την βελτίωση της υγείας του. Ακόμη θέλησε να ευχαριστήσει όσους τον στηρίζουν και του στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Δημήτρη Σταρόβα, που αποδεικνύουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλει:

«Κάθε μέρα βελτιώνομαι, όλο και καλύτερα πάνε τα πράγματα. Θέλω να σας πω τόσα πολλά και να ευχαριστήσω τόσους ανθρώπους αλλά δεν γίνεται θα μας πάρει δυο μέρες το βίντεο, οπότε επιφυλάσσομαι για αργότερα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Όπως εξηγεί η λογοθεραπεύτρια Ε. Τ. στο Grace: «Η αφασία ειναι μια διαταραχή του λόγου, η οποία μπορεί να προσβάλει όλα τα επίπεδά του (έκφραση, κατανόηση, κατονομασία, γραφή, ανάγνωση, επανάληψη) και μπορεί να συνοδεύεται και από άλλες διαταραχές (απραξία) μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο (ισχαιμικού η αιμορραγικού τύπου».

Ο πληθυσμός των ατόμων με αφασία, σύμφωνα με την ειδικό, δεν είναι ομοιογενής, εξαιτίας ποικίλων παραγόντων, όπως είναι η θέση της εγκεφαλικής βλάβης, η βαρύτητα και η έκταση αυτής, καθώς και η μοναδικότητα του ατόμου.

Οι τύποι της αφασίας διαφοροποιούνται με βάση τα χαρακτηριστικά ύπαρξης ρέοντος ή μη ρέοντος λόγου.

Αφασίες με μη ρέοντα λόγο:

-Αφασία Broca

– Διαφλοιϊκή κινητική αφασία

-Σφαιρική/καθολική αφασία

Αφασίες με ρέοντα λόγο

-Αφασία Wernicke

-Αφασία αγωγής ή αγωγιμότητας

-Διαφλοιϊκή αισθητηριακή αφασία

-Ανομική αφασία

 

«Εάν κάποιος ασθενής για παράδειγμα έχει διαγνωσθεί με αφασία εκπομπής τύπου Βroca έχει έντονα ελλείμματα κατά την παραγωγή λόγου», εξηγεί η λογοθεραπεύτρια. «Η ομιλία εμφανίζεται κοπιώδης και αργή και παρατηρείται δισταγμός στην παραγωγή και την εύρεση της κατάλληλης λέξης. Οι ασθενείς χρησιμοποιούν μικρό μήκος φράσεων με αποτέλεσμα ο λόγος τους να χαρακτηρίζεται ως τηλεγραφικός».

Η κατανόηση λόγου σε ασθενείς με αφασία Broca διατηρείται σε σχετικά καλά επίπεδα και έχουν επίγνωση των δυσκολιών τους.

Παράδειγμα ομιλίας ατόμου με Broca:

«Βλέπω… λουλούδι», αντί για «είδα πολλές κίτρινες τουλίπες».

 

Θεραπεύεται η αφασία;

«Η θεραπεία της αφασίας είναι εξατομικευμένη και θεσπίζεται από τον εκάστοτε λογοθεραπευτή-τρία μετά από τυπική αξιολογηση επικοινωνίας-λόγου
αρωγός στην προσπάθεια αυτή αναλόγα με το είδος της αφασίας είναι και η ειδικότητα του νεύρο ψυχολόγου», επισημαίνει.

 

Ενδεικτικά, ακολουθούν κάποιες από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις στρατηγικές:

Περιλαμβάνουν δραστηριότητες κατονομάσιας ανάκλησης, λεκτικού προγραμματισμού, οργανώση περιγραφικού και αφηγηματικού λόγου.

 

Δ. Σταρόβας: Μετά το συγκλονιστικό του βίντεο, λοθεραπεύτρια μιλάει στο Grace για τα προβλήματα μετά από ένα εγκεφαλικό 2

Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι ο ασθενής να έχει αποκτήσει μια λειτουργική επικοινωνία ενώ σε καθημερινό επίπεδο είναι πολύ σημαντική η έκφραση των καθημερινών αναγκών και συναισθημάτων του.

Δ. Σταρόβας: Μετά το συγκλονιστικό του βίντεο, λοθεραπεύτρια μιλάει στο Grace για τα προβλήματα μετά από ένα εγκεφαλικό 3

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικά επεισόδια; Άνδρες ή γυναίκες;

Σχετικά με το αν οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από τους άντρες, έρευνα του Riverside Health αναφέρει:

Οι γυναίκες παθαίνουν περίπου 55.000 περισσότερα εγκεφαλικά κάθε χρόνο από τους άνδρες. Η εγκυμοσύνη, το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και οι ορμονικές φαρμακευτικές αγωγές είναι μερικοί από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού στις γυναίκες.

Πηγή φωτογραφίας: @dstarovas_official / Instagram

SHARE THE STORY