Η μεγαλύτερη ιδιοφυία στην ιστορία της ανθρωπότητας υπέγραψε το επιστημονικό έργο της ζωής του με τη συνδρομή της γυναίκας του Μιλέβα Μάριτς, στην οποία δεν αναγνώριζε μόνο το μυαλό, αλλά και το ελεύθερο πνεύμα της. «Είμαι μόνος με όλους, εκτός από εσένα», της έγραφε ο Αϊνστάϊν στις 3 Οκτωβρίου 1900.
«Πόσο ευτυχισμένος είμαι που βρήκα κάποιον σαν κι εσένα, ίσο με μένα σε όλα τα σημεία, εξίσου δυνατό κι αυτόνομο». Γνωρίστηκαν το 1896, όταν έμπαιναν στο Πολυτεχνείο. Σε λίγα χρόνια, το κορίτσι από τη Βοϊβοντίνα μένει έγκυος. Αμφότερες οι οικογένειές τους αντιτίθενται στο γάμο –εκείνος Εβραίος, εκείνη όχι αρκετά καθώς πρέπει. Η σχέση τους στην παρανομία, τα χρήματα ελάχιστα. Η κόρη τους Λίσερλ γεννιέται εκτός γάμου το 1902, κάτι εξαιρετικά απαράδεκτο για την εποχή, και εκείνοι σκέφτονται μέχρι και τη λύση της υιοθεσίας. Ομως σύντομα, ο Αϊνστάϊν, που είχε ήδη πάρει την ελβετική υπηκοότητα βρίσκει δουλειά στη Βέρνη και στις 3 Ιανουαρίου του 1903 παντρεύονται. Αποκτούν άλλους δύο γιους. Ο επιστήμονας εξελίσσεται διαρκώς, εκείνη συνεισφέρει τα μέγιστα στις έρευνές του.
Ωστόσο εγκαταλείπει τις προσωπικές της φιλοδοξίες, κυρίως εξ΄ αιτίας της πνευματικής καθυστέρησης του δεύτερου γιού τους. Η σχέση δυσκολεύει: ο σύζυγος φέρεται εγωιστικά και μάλλον αδιάφορα ως προς τα καθημερινά προβλήματα. Γίνεται διάσημος και αποδέχεται δουλειές στο εξωτερικό, παρά τις αντιρρήσεις της Μιλέβα, που προτιμά να ζουν στη Ζυρίχη. Διδάσκει στην Πράγα, γίνεται διδάκτωρ στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, διευθύνει την Ακαδημία Επιστημών στην Προύσα και το Ινστιτούτο Φυσικής του Βερολίνου.
Η Μιλέβα δεν τον ακολουθεί στο Βερολίνο, εκείνος σχετίζεται με την ξαδέλφη του Ελσα και το διαζύγιο που βγαίνει το 1919 επιτρέπει στον Αλμπερτ να ξαναπαντρευτεί. Οσο για εκείνη… ζει την υπόλοιπη ζωή της δυστυχισμένη, ασχολούμενη αποκλειστικά με τον ψυχωτικό γιο της. Οταν εκείνος θα λάβει το Νόμπελ Φυσικής το Νοέμβριο του 1921, θα την ψάξει στη Ζυρίχη για να της αναγνωρίσει και τη δική της συμμετοχή σε αυτό. Θα της γράψει πολλές φορές ότι μόνο εκείνη αγάπησε. Χωρίς ανταπόκριση πια.