ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Η Ελλάδα μόλις απέκτησε Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών

Η Ελλάδα μόλις απέκτησε Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών 1
Unsplash

Τι αλλαγές έρχονται για τους μουσικούς, τους ηθοποιούς και τους χορευτές της χώρας;

ΑΠΟ GRACE TEAM

Την  Πέμπτη (31.10) παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου «Ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, Πλαίσιο Λειτουργίας Ανώτερων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».

Με τη νομοθετική πρωτοβουλία των Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Υπουργείο Πολιτισμού και Υπουργείο Εσωτερικών ιδρύεται η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών (ΑΣΠΤ) με έδρα την Αθήνα, η οποία θα προσφέρει προγράμματα σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου στις τέχνες του θεάτρου, του χορού και της μουσικής.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που ενώνει», διαμηνύει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υποστηρίζοντας ότι ο διάλογος συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι το σχέδιο νόμου να αναρτηθεί για Δημόσια Διαβούλευση. 

Τα πέντε τμήματα της ΑΣΠΤ θα προέρχονται από τις υφιστάμενες Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Τι σημαίνει αυτό για τους Έλληνες καλλιτέχνες

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου:

  • αναβαθμίζεται συνολικά η καλλιτεχνική εκπαίδευση
  • η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά ΑΕΙ αποκλειστικά για τις παραστατικές τέχνες
  • καθιερώνεται κλάδος Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στο Προσοντολόγιο Δημοσίου
  • οι τίτλοι σπουδών Ανώτερων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης & Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων διαβαθμίζονται στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων
  • δημιουργείται «ακαδημαϊκός διάδρομος» ώστε οι κάτοχοι τίτλων σπουδών ΑΣΚΕ & ΜΕΙ να αποκτούν πρόσβαση στο επίπεδο 6 ΕΠΠ.

Ποια θα είναι τα 5 τμήματα

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμήσς, η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών θα αποτελείται από πέντε τμήματα, τα οποία θα προέρχονται από τις υφιστάμενες Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Οι σχολές περνούν πλέον στο Υπουργείο Παιδείας, από το Υπουργείο Πολιτισμού κι αυτή είναι η ουσιαστικότερη αλλαγή.

«Ανωτατοποιούνται» οι δημόσιες και ιδιωτικές σχολές 

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Με το σχέδιο νόμου ίδρυσης της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών επιδιώκεται να καθιερωθεί ο κλάδος «Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στο Προσοντολόγιο Δημοσίου», ενώ οι τίτλοι σπουδών Ανώτερων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης & Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων διαβαθμίζονται στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Άλλωστε, το νομοσχέδιο - μεταξύ άλλων - προβλέπει τη μετατροπή των δημόσιων και ιδιωτικών Σχολών Ανώτερης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης σε Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Κ.Ε.). 

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ