Το 1889, ο συγγραφέας Oscar Wilde έγραψε στο έργο του The Decay of Lying ότι η ζωή μιμείται την τέχνη (σε περίπτωση που αναρωτιόσασταν από πού προέκυψε αυτή η φράση). «Ο συνειδητός στόχος της ζωής είναι να βρει έκφραση,» έγραψε, «και η τέχνη προσφέρει (στη ζωή) ορισμένες όμορφες μορφές μέσα από τις οποίες μπορεί να υλοποιήσει αυτή την ενέργεια.» Σύμφωνα με τον Wilde, ό,τι βρίσκουμε στη φύση και στη ζωή, δεν υπάρχει πραγματικά· αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που οι καλλιτέχνες μάς έχουν διδάξει να βλέπουμε, μέσω της τέχνης τους. Οι καλλιτέχνες έχουν εκπαιδεύσει την αντίληψη και τη ματιά μας, ακόμη κι όταν δεν το συνειδητοποιούμε. Έχουν πλάσει σαν πηλό, όχι μόνο το αισθητικό μας κριτήριο και το zeitgeist της εκάστοτε εποχής, αλλά όλη την κοσμοθεωρία μας περί έρωτος, ομορφιάς, φυσικότητας, αλήθειας.
Οπότε, η τέχνη μιμείται τη ζωή, ή η ζωή μιμείται την τέχνη; Δε θα το απαντήσουμε αυτό σήμερα (συγγνώμη). Μέσα από αυτό το ερώτημα, πάντως, αξίζει να αναρωτηθούμε κατά πόσο η τέχνη έχει την ικανότητα να προβλέψει το μέλλον. Ή κατά πόσο το επινοούν. «Οι καλλιτέχνες συχνά κατευθύνουν το μέλλον, παρατηρώντας μοτίβα πριν καλά καλά σχηματιστούν και ενσωματώνοντάς τα στο έργο τους, ώστε αργότερα, εκ των υστέρων, το έργο να εκρήγνυται σαν μια ωρολογιακή βόμβα», είχε πει ο κριτικός τέχνης Jerry Saltz στο Vulture το 2017.
Αυτή είναι μια συζήτηση που μπορεί να πάρει υπαρξιακές διαστάσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι μοιρολάτρες, που αναρωτιούνται αν μεμονωμένα τραυματικά γεγονότα μπορούν, κατά κάποιον τρόπο, να στέλνουν ηχώ πίσω και μπροστά στον χρόνο, γεννώντας επαναλαμβανόμενα μοτίβα στην ιστορία της τέχνης. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προβάλλουμε τις σύγχρονες ανησυχίες μας σε ό,τι θέλουμε να δούμε στο παρελθόν, δημιουργώντας έτσι αυτό που φαίνεται σαν πρόβλεψη του μέλλοντος. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αρκετά έργα τέχνης που υποστηρίζουν ισχυρά την ιδέα ότι η τέχνη μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Ζώντας το 2018, πολλοί από εμάς τείνουν να στοχάζονται πάνω στην εμμονή μας με την τεχνολογία, με κάποιες ιδέες να ανάγονται τόσο παλιά όσο το 8 μ.Χ. και άλλες πιο πρόσφατες, όπως το 2014. Παρακάτω καταγράφουμε επτά από τις αγαπημένες μας περιπτώσεις.