ΤΟ ΒΗΜΑ logo

3 εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτό το Σαββατοκύριακο

3 εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτό το Σαββατοκύριακο 1

Η ταινία για την πρώτη δίκη του ελληνικού #metoo και το street πάρτι από το μουσείο Μαρία Κάλλας.

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Είναι πολλά αυτά που δεν «πρέπει» να χάσεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Η πόλη μπαίνοντας σε εορταστικούς ρυθμούς, προσφέρει εκδηλώσεις και δράσεις που αξίζουν λίγο από τον χρόνο σου.

Αφήνοντας στην άκρη το ατελείωτο scroll στα social, είναι ώρα να περιηγηθείς σε αίθουσες προβολών, αλλά σε street party που δεν θυμίζουν σε πολλά, τα όσα έχουμε συνηθίσει. Εμείς κάνουμε το χρέος μας και μοιραζόμαστε μαζί σου 3 εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις επόμενες ημέρες και έχουν ενδιαφέρον, και είναι στο χέρι σου πως θα επιλέξεις να περάσεις τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου.

Η ταινία «Tack» της Βάνιας Τέρνερ στον κινηματογράφο Δαναός

Μια από τις προβολές που περιμέναμε με ανυπομονησία στην Αθήνα, είναι αυτή της ταινίας Tack, η οποία έρχεται διακεκριμένη από το πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την ταινία της σκηνοθέτιδας Βάνιας Τέρνερ σε παραγωγή του Onassis Culture για την πρώτη δίκη-ορόσημο του ελληνικού #MeToo και προβάλλεται από 25 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου στο CineDoc και τον κινηματογράφο «Δαναός» (Λεωφόρος Κηφισίας 109).

Με λίγα λόγια το «Tack» είναι ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί την ιστορία της Σοφίας Μπεκατώρου, της Ολυμπιονίκη που πυροδότησε το ελληνικό #MeToo με τη δημόσια αποκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη από υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, και της Αμαλίας, μιας νεαρής αθλήτριας που αποφάσισε να καταγγείλει τη δική της κακοποίηση από τον πρώην προπονητή της.

Η ταινία παρακολουθεί τις ζωές αυτών των δύο γυναικών για δύο χρόνια, εστιάζοντας στις δυσκολίες και τις προκλήσεις του δικαστικού αγώνα, αλλά και στην προσωπική τους προσπάθεια για δικαίωση και αλλαγή στη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Όσο για τον τίτλο «Tack» είναι εμπνευσμένος από την ιστιοπλοΐα, συμβολίζοντας τους ελιγμούς που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αντίξοων συνθηκών και την πρόοδο​.

Street party στην Πετράκη από το μουσείο Μαρία Κάλλας

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένη πρόσωπα των τελευταίων ημερών είναι και πάλι η Μαρία Κάλλας, καθώς η νέα ταινία «Maria» με την Angelina Jolie έχει φέρει και πάλι στο προσκήνιο την ζωή της θρυλικής σοπράνο.

Αυτή τη φορά, το Μουσείο Μαρία Κάλλας διοργανώνει το δεύτερο ετήσιο street party του στις 30 Νοεμβρίου 2024, στην οδό Πετράκη, πίσω από το Μουσείο. Η εκδήλωση ξεκινά στις 20:00 και είναι αφιερωμένη στη μνήμη και την καλλιτεχνική κληρονομιά της θρυλικής σοπράνο.

Το πάρτι περιλαμβάνει μουσική εμπνευσμένη από τη Μαρία Κάλλας, συνδυάζοντας αυθεντικά και πειραγμένα αποσπάσματα όπερας (dj set από το δίδυμο των Δήμητρας Κακαουνάκη και Γιώτας Κοτσέτα), ενώ στη συνέχεια εξελίσσεται σε χορευτικούς ρυθμούς με jazz, funk, afro-beat και nu-disco. Το café του Μουσείου «La Divina», σε συνεργασία με το οινοποιείο Semeli, θα προσφέρει ποτά σε προνομιακές τιμές.

Επιπλέον, την ίδια ημέρα, το Μουσείο θα λειτουργεί από τις 10:00 το πρωί έως τα μεσάνυχτα με μειωμένη γενική είσοδο, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τη ζωή και την πορεία της μεγάλης καλλιτέχνιδας. Στο μουσείο θα υπάρχουν και ειδικές εκπτώσεις σε αναμνηστικά αντικείμενα και εκδόσεις​.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του Μουσείου.

Επιστρέφει το 8ο Φεστιβάλ WIFT GR στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Αν είσαι σινεφίλ, σου έχουμε μια ακόμη πρόταση καθώς το 8ο Φεστιβάλ WIFT GR επιστρέφει δωρεάν και είναι ξανά αφιερωμένο στην ισότητα, τη χειραφέτηση και τη συμπερίληψη.

Το 8ο Φεστιβάλ WIFT GR, με τίτλο «Είμαστε μια οικογένεια;», πραγματοποιείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2024. Το φετινό αφιέρωμα εστιάζει στις οικογενειακές σχέσεις, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα, τις αντιφάσεις, αλλά και τις νέες μορφές οικογενειακής δομής. Το ερωτηματικό στον τίτλο υπογραμμίζει την αμφισβήτηση της παραδοσιακής οικογένειας και την αναζήτηση εναλλακτικών.

Η οικογένεια ως θεσμός εμφανίζει σχέσεις αγάπης, ασφάλειας και προστασίας αλλά και σχέσεις σύγκρουσης, καταπίεσης και βίας. Μπορεί να είναι βασικός μοχλός αναπαραγωγής των έμφυλων στερεοτύπων και παραδοσιακών ρόλων αλλά μπορεί και να διαμορφώνει χαρακτήρες με όρους ισότητας, αποδοχής και συμπερίληψης. Σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο δημιουργούνται νέες μορφές οικογένειας όπως ομόφυλα ζευγάρια, μονογονεικές οικογένειες αλλά και οικογένειες επιλογής, επηρεάζοντας την καλλιτεχνική δημιουργία και συνεπώς την κινηματογραφική παραγωγή.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation από γυναίκες δημιουργούς με θεματικές που σχετίζονται με την οικογένεια αλλά και ευρύτερα ζητήματα.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από συζητήσεις, όπως ένα πάνελ για τις οικογενειακές σχέσεις, και εργαστήρια που εστιάζουν στη συναίνεση στην οπτικοακουστική παραγωγή. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις γυναικείες παλαιστινιακές παραγωγές σε συνεργασία με το Athens Palestinian Film Festival.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, και το φεστιβάλ αποτελεί σημείο συνάντησης για όσους ενδιαφέρονται για την ισότητα και την ενδυνάμωση των γυναικών στον κινηματογράφο. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις επίσημες σελίδες του φεστιβάλ​.

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ