Kύθηρα. Όλοι τα ψάχνουν εδώ και 2.000 χρόνια. Ένας παράδεισος τόσο κοντινός και τόσο μακρινός... Τα Κύθηρα είναι μια παγκόσμια ιδέα, το όνειρο που επιζητείς διακαώς να φτάσεις, η προσωποποίηση του εφικτού που γίνεται ανέφικτο. Το 1973 κυκλοφόρησε ένα τραγούδι από τον Γιώργο Κατσαρό, με ερμηνευτές τον Δημήτρη Μητροπάνο και τη Χριστιάνα, μια μεγάλη επιτυχία που έλεγε «Κάτσε στην πέτρα του γιαλού, βάλε το χέρι αντήλιο, πάρε μια χούφτα θάλασσα, πάρε μια χούφτα ήλιο και πλύνε μου το πρόσωπο...».
Το άσμα είναι φυσικά το «Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε». Δεν είναι τυχαίο που μέσα στην τριάδα των αγαπημένων μου νησιών βρίσκονται δύο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα μυθολογικά ταξίδια, κυρίως εκείνα προς την ανακάλυψη του εαυτού μας: τα Κύθηρα και η Ιθάκη. Οι χώροι όπου εκτυλίσσονται το πρώτο και το τρίτο μου μυθιστόρημα, οι «Δεκαεπτά Κλωστές» και ο «Ποσειδών» αντίστοιχα.
Φωτογραφία: Δομνίκη Μητροπούλου
Πρωτοπήγα στο νησί το 2012. Κάτι μου έλεγε μέσα μου ότι θα το λατρέψω – λίγο τα διαβάσματά μου, λίγο οι εμπειρίες των φίλων που το είχαν ήδη επισκεφθεί. Αμέσως ένιωσα ότι ο τόπος θα γίνει δικός μου. Αυτοί που με γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι δεν αφήνω πέτρα ασήκωτη όπου πάω, και, πράγματι, μέσα σε επτά ημέρες είχα ανακαλύψει τόπους μαγικούς. Δώδεκα χρόνια και επτά ταξίδια μετά, συνεχίζω να ανακαλύπτω αυτήν τη μικρομέγαλη πλωτή γη. Εδώ όπου γεννήθηκε η Αφροδίτη από τα κύματα. Όταν πας στην Παλαιόπολη, εκεί όπου υπήρχε το ιερό της, μπροστά στην ομώνυμη απέραντη παραλία, καταλαβαίνεις γιατί η θεά επέλεξε να φυτρώσει εδώ, ανάμεσα σε δύο πελάγη. Δύση και Ανατολή. Μου αρέσουν τα σταυροδρόμια. Είναι γεμάτα ανέμους. Καθένας τους πνέει διαφορετικά και πλουτίζει τον ορίζοντα.