Η Αννίτα Πατσουράκη- Ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης αναφέρει: «Έαρ» είναι η Ομηρική λέξη που υποκαταστάθηκε από τη Βυζαντινή «άνοιξις» για να δηλώσει εκφραστικά το άνοιγμα, τη διάνοιξη της φύσης, την λατινική «primavera» για την «πρώτη άνθιση» και το λατινικό «aperio» – «ανοίγω», για τον Απρίλιο τον κυριότερο μήνα της Άνοιξης.
Η άνοιξη έγινε η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου, δοξάστηκε σε όλους τους πολιτισμούς, τις γλώσσες, τους μύθους, για την ευωδιά των λουλουδιών, τον ανυπέρβλητο συνδυασμό σχημάτων και χρωμάτων, για την επιβολή της στην ανθρώπινη φύση με το ασύγκριτο μεγαλείο της δημιουργίας, της δύναμης και της επιρροής της
Στην ελληνική μυθολογία, η θεότητα Έαρ είχε φτερά, ήταν στεφανωμένη με στέμμα χλόης και κρατούσε καλάθι με φρέσκα ανοιξιάτικα λουλούδια.
Οι εικόνες μεταμόρφωσης, τα ερεθίσματα και το πλήθος συναισθημάτων ευφορίας, ευδαιμονισμού, αισιοδοξίας, ελπίδας, και ερωτισμού, σε ακολουθία σκέψεων και στοχασμών ενέπνευσαν ποιητές, συγγραφείς και μουσικούς ανά τον κόσμο, αφήνοντας έντονα συναισθήματα συγκίνησης και ευαισθησίας στο θεατή. Μόνο η τέχνη, μπορεί να αναπαραστήσει την ανοιξιάτικη φύση!
Η εικαστική θεματική πρόταση «Έαρ» περικλείει καλλιτεχνικές δημιουργίες, ζωγραφικής, γλυπτικής, ψηφιδωτού, κοσμήματος και χρηστικών αντικειμένων τέχνης, σε παραστατική, αφαιρετική και συμβολική υπόσταση.
Επιδιώκει και αναζητά την εκδήλωση της ανθρώπινης εσωτερικής ανάγκης, την υποσυνείδητη διάσταση και ψυχοσύνθεση που εκφράζονται εικαστικά, σχηματοποιούνται
μορφικά, καθορίζονται χρωματικά, ταυτίζονται και ερμηνεύονται εννοιολογικά μέσα από απεικονίσεις φυτών, λουλουδιών, τοπιογραφικών απόψεων, ζωομορφικών συνθέσεων, αποτελώντας ένα ειδυλλιακό σκηνικό για φιλήδονες μορφές και γλυπτικές αισθησιακές φιγούρες.
Αποσκοπεί στη διήγηση της περιγραφής της φύσης με σύγχρονη ματιά και επίκαιρη άποψη από την έκφραση συλλογικότητας των καλλιτεχνών.