Βία μεταξύ παιδιών και εφήβων: Μήπως φταίει ο θυμός των ενηλίκων;

Βία μεταξύ παιδιών και εφήβων: Μήπως φταίει ο θυμός των ενηλίκων; 1
IStockPhoto.com

Μία από τις λιγότερο εξερευνημένες πτυχές αυτού του φαινομένου είναι η επίδραση του θυμού και της συμπεριφοράς των ενηλίκων και ιδίως των γονέων.

ΑΠΟ ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΑΜΠΑΛΑΤΗ- ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η βία μεταξύ ανηλίκων αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που επηρεάζει χιλιάδες μαθητές παγκοσμίως. Οι συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμιες και να οδηγήσουν σε ψυχικά προβλήματα, κακή σχολική επίδοση και κοινωνική απομόνωση. Μία από τις λιγότερο εξερευνημένες πτυχές αυτού του φαινομένου είναι η επίδραση του θυμού και της συμπεριφοράς των ενηλίκων και ιδίως των γονέων.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, ωστόσο, όταν δεν διαχειρίζεται σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις και στη συνολικότερη ψυχική υγεία.

Ο θυμός μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, από ήπιες εντάσεις μέχρι εκρήξεις θυμού και επιθετική συμπεριφορά. Οι εκρήξεις θυμού συχνά προκύπτουν όταν η πίεση, η ματαίωση, η απογοήτευση και το αίσθημα της αδικίας φτάνουν στο σημείο να βγαίνουν από τον έλεγχο του ατόμου, προκαλώντας αντιδράσεις που δεν αντανακλούν την πραγματική κατάσταση.

Οι αιτίες της βίας μεταξύ συμμαθητών

Η βία μεταξύ συμμαθητών μπορεί να προέρχεται από πολλούς παράγοντες. Συχνά, οι μαθητές που εμπλέκονται ως θύτες ή θύματα έχουν βιώσει βία ή αδικία στο σπίτι ή σε άλλα κοινωνικά περιβάλλοντα. Ο θυμός που εκφράζεται από τους γονείς τους μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά τους στο σχολείο. Όταν τα παιδιά γίνονται μάρτυρες ανεξέλεγκτης έκφρασης θυμού  των γονέων ή επιθετικότητας, είναι πιο πιθανό να μιμηθούν αυτές τις συμπεριφορές με τους συνομηλίκους τους.

Η επίδραση του θυμού των ενηλίκων

Η συμπεριφορά των ενηλίκων μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών. Όταν οι γονείς αντιδρούν με θυμό σε καταστάσεις που τους προκαλούν άγχος, όπως η οικονομική πίεση ή οι σχέσεις με άλλους, τα παιδιά μπορεί να εσωτερικεύσουν αυτή τη συμπεριφορά. Εξελίσσονται έτσι σε ενήλικες που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, οδηγώντας τους να εκφράζουν τον θυμό τους μέσω επιθετικών πράξεων. Η καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος όπου ο θυμός και η μη διαχείρισή του είναι η προτιμώμενη αντίδραση, υπονομεύει την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και την ικανότητα επίλυσης συγκρούσεων με υγιείς τρόπους.

Η σχολική κοινότητα και οι αντιδράσεις

Η στάση των εκπαιδευτικών διαδραματίζει επίσης κρίσιμο ρόλο. Έχει φανεί ότι ένα υποστηρικτικό σχολικό περιβάλλον μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση βίας και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη υγιών σχέσεων.

Παράγοντες στήριξης

Για να καταπολεμηθεί η βία μεταξύ ανηλίκων, είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στη συναισθηματική εκπαίδευση. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με υγιείς τρόπους και να τους παρέχουν εργαλεία για την επίλυση συγκρούσεων. Η αναζήτηση υποστήριξης των γονέων ή και των παιδιών από ειδικούς ψυχικής υγείας επίσης είναι  παράγοντας μείωσης των περιστατικών βίας καθώς το άτομο μαθαίνει να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται με λειτουργικούς τρόπους τα συναισθήματά του.

H βία μεταξύ συμμαθητών είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο που απαιτεί την προσοχή όλων μας. Οι ενήλικες, είτε ως γονείς είτε ως εκπαιδευτικοί, έχουν την ευθύνη να δημιουργήσουν ένα υγιές περιβάλλον, όπου οι μαθητές θα μπορούν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με λειτουργικούς τρόπους. Αντί να αναπαράγουμε έναν κύκλο θυμού και βίας, ας προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και υποστήριξης, που θα προάγουν την ευημερία των παιδιών και θα εξαλείψουν τα περιστατικά βίας.

SHARE THE STORY