Οι περισσότερες σχέσεις που καταλήγουν στην κακοποίηση προφανώς δεν ξεκινούν ως βίαιες ή κακοποιητικές. Και όμως, φαίνεται -και- από την αποκαρδιωτική επικαιρότητα πως ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου ακόμη και “επιτυχημένα” ζευγάρια που πόζαραν λαμπερά και ευτυχισμένα στις φωτογραφίες των social media, δηλώνοντας πως “ο σεβασμός, η αγάπη και η κατανόηση” είναι τα μυστικά ενός επιτυχημένου γάμου ενδέχεται κάποτε να καταλήξουν …στον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου και όλες εκείνες τις σοκαριστικές, θλιβερές ή εξοργιστικές πτυχές της ιστορίας που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες στις τηλεοπτικές (και όχι μόνο) οθόνες μας.
Δεν είναι, φυσικά, ότι πέφτουμε από τα σύννεφα. Δυστυχώς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που προέρχονται από παγκόσμιους οργανισμούς όπως ο CDC, τουλάχιστον μία στις τέσσερις γυναίκες (αλλά και ένας στους δέκα άντρες) θα βιώσουν σωματική βία από τους συντρόφους τους. Μόνο στις ΗΠΑ, σχεδόν είκοσι άνθρωποι κάθε λεπτό της ώρας υφίστανται σωματική κακοποίηση από τον σύντροφό τους ενώ σε ένα 15% των βίαιων εγκλημάτων ο θύτης είναι σύντροφος του θύματος. Όλα τα παραπάνω δεν περιλαμβάνουν, φυσικά, τις περιπτώσεις της συναισθηματικής κακοποίησης ή εκείνες όπου η σωματική βία δεν καταγγέλλεται στην αστυνομία.
Unsplash.com
Μέσα σε όλη αυτή την ανησυχητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ίσως εύλογα αναρωτηθεί κανείς αν είναι δυνατό να διακρίνουμε εγκαίρως, στις απαρχές μιας σχέσης, αν ενδέχεται να προκύψει ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτό της σωματικής κακοποίησης. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλέψει κανείς κάτι τέτοιο. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο και μπορεί να αποτελούν κόκκινες σημαίες που δεν πρέπει να παραβλέψουμε πριν φτάσουν στο σημείο να κλιμακωθούν καταλήγοντας στην εκδήλωση βίας. Ας ανακαλύψουμε παρακάτω τα πρώιμα σημάδια που μπορεί να αποτελούν προάγγελους κακοποιητική συμπεριφοράς.