Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που αφορά την ψυχική υγεία, μπορεί όμως επίσης να έχει επιπτώσεις και στο σώμα μας, ιδιαίτερα μάλιστα στο έντερο. Για την ακρίβεια, εδώ προκύπτει ένα ερώτημα του τύπου “η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;”, υπό την έννοια ότι οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν οι αλλαγές στο έντερο πυροδοτούν την κατάθλιψη ή η κατάθλιψη αλλάζει τη χλωρίδα του εντέρου. Όπως και να’χει, δείχνει βέβαιο ότι αυτά τα δύο έχουν μία περίπλοκη, άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση.
Το να κατανοήσει κανείς πώς αυτή η σχέση δουλεύει είναι κάτι πολύ σημαντικό: δεν θα μπορούσε μόνο να μας δώσει περισσότερη διαύγεια πάνω στο τί προκαλεί την κατάθλιψη -κάτι που αποτελεί μυστήριο επί μακρόν- αλλά επίσης να ανοίξει νέους δρόμους στις έρευνες για πιθανές θεραπείες και παρεμβάσεις. Τί έχουν, λοιπόν, δείξει οι πιο πρόσφατες έρευνες για τη σχέση μεταξύ του εντέρου και της κατάθλιψης; Ας δούμε πιο αναλυτικά, παρακάτω.
Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει δυσβίωση του εντέρου
Ένας από τους πρωταρχικούς τρόπους με τους οποίους η κατάθλιψη επηρεάζει το έντερο είναι μέσω της δυσβίωσης, μιας διαταραχής του εντερικού μικροβιώματος που οδηγεί σε μία ανισορροπία μεταξύ των καλών και των κακών βακτηρίων του εντέρου.
Σε έρευνες όπου συμμετείχαν άνθρωποι που έπασχαν από κατάθλιψη, οι ερευνητές παρατήρησαν χαμηλότερα επίπεδα καλών βακτηρίων όπως οι γαλακτοβάκιλλοι. Αυτοί μπορούν να διασπάσουν τις διαιτητικές ίνες, να παράξουν αντιφλεγμονώδη λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου και να βοηθήσουν το σώμα να προστατευτεί από χρόνιες ασθένειες και από αυξημένα επίπεδα επιβλαβών, φλεγμονωδών βακτηρίων όπως τα εντεροβακτηριοειδή.
Αυτή η βακτηριακή ανισορροπία μπορεί να έχει παράπλευρες συνέπειες στη συνολική μας υγεία ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι τροφοδοτούν επίσης τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Σε μία έρευνα του 2021 βακτήρια που λήφθησαν από ανθρώπους που είχαν κατάθλιψη μεταμοσχεύθηκαν σε τρωκτικά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτά τα τρωκτικά ανέπτυξαν επίσης καταθλιπτικά συμπτώματα, κάτι που αποδεικνύει την αμφίδρομη σχέση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.