ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Τι συμβαίνει όταν δύο εσωστρεφείς ερωτεύονται

Τι συμβαίνει όταν δύο εσωστρεφείς ερωτεύονται 1

Ο σύντροφός σου κι εσύ είστε εσωστρεφείς προσωπικότητες: είναι εφικτό η σχέση αυτή να ευδοκιμήσει; Τι να κάνεις όταν και οι δύο θέλετε να μένετε μέσα συνεχώς; Μια ψυχοθεραπεύτρια δίνει τις απαντήσεις.

ΑΠΟ ΑΓΑΘΗ ΠΑΛΗΟΓΕΩΡΓΟΥ

Σύμφωνα με το παλιό λαϊκό ρητό “τα αντίθετα έλκονται”. Στην πραγματικότητα όμως, ποιος μπορεί να μείνει μακροπρόθεσμα με έναν σύντροφο που έχει αντίθετες αξίες ή συνήθειες και τρόπο ζωής από εμάς; Όσο πιο άνετα μπορούμε να νιώσουμε με ένα νέο άτομο που μπαίνει στη ζωή μας τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να επιβιώσει η σχέση και να εξελιχθεί σε μακροχρόνια.

Τι γίνεται στην περίπτωση που δύο εσωστρεφείς άνθρωποι γίνονται ζευγάρι; Εύλογα, ίσως αναρωτηθεί κανείς …αν θα βγαίνουν ποτέ από το σπίτι και πώς θα κοινωνικοποιούνται! Από τη μία πλευρά, σε μία σχέση σαν κι’ αυτή θα υπάρχει απόλυτη κατανόηση για τις προτιμήσεις αλλά και για εκείνα που -ως εσωστρεφείς- απεχθάνονται οι δύο σύντροφοι. Από την άλλη, όμως, ποιος θα κινητοποιεί τον άλλο ώστε να βγαίνουν έξω και να κάνουν διασκεδαστικά πράγματα; Είναι μία σχέση μεταξύ δύο εσωστρεφών καλή ιδέα γιατί ο ένας θα καταλαβαίνει τον άλλον τόσο καλά ή είναι καταδικασμένοι να… βουλιάξουν αγκαλιά στον καναπέ τόσο αναπαυτικά ώστε να μη θέλουν να το κουνήσουν ρούπι; Ας δούμε τι μπορεί να συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση.

Πώς είναι μια σχέση μεταξύ δύο εσωστρεφών προσωπικοτήτων;

Εκτιμάται ότι το 20 με 40% των ανθρώπων είναι εσωστρεφείς. Είναι γνωστό, σύμφωνα με επιστημονικές παρατηρήσεις, πως οι εξωστρεφείς άνθρωποι γεμίζουν ενέργεια από την συναναστροφή με τους άλλους ενώ οι εσωστρεφείς νιώθουν να εξαντλούνται από αυτή. Αν είσαι ένα εσωστρεφές άτομο που δεν έχει συνάψει ποτέ σχέση με μία εξίσου low profile προσωπικότητα όπως εσύ, μπορεί να έχεις εξιδανικεύσει την ιδέα να είσαι μαζί με κάποιον που σου μοιάζει τόσο πολύ. Υπάρχουν όμως πάντα τα συν και τα πλην σε ένα τέτοιο ταίριασμα. “Υπάρχει συχνά μία βαθιά κατανόηση και αμοιβαίος σεβασμός σε ό,τι αφορά την ανάγκη για μοναχικότητα και χρόνο για ηρεμία στις σχέσεις που απαρτίζονται από δύο εσωστρεφείς” εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Becca Reed. Όταν είσαι με κάποιον που είναι επίσης εσωστρεφής μπορείς να περιμένεις ότι δεν θα χρειάζεται να εξηγείς εκτενώς γιατί δεν επιθυμείς να βγεις παρέα με φίλους ή να παραστείς σε ένα συγκεκριμένο event. “Αυτές οι σχέσεις τείνουν να επιδιώκουν λιγότερες κοινωνικές συναναστροφές, απολαμβάνουν χαμηλών τόνων, στενά προσωπικές και οικείες δραστηριότητες από κοινού, όπως το διάβασμα, το να παρακολουθούν ταινίες ή να απολαμβάνουν ένα ήρεμο δείπνο” λέει η Reed.

Τι συμβαίνει όταν δύο εσωστρεφείς ερωτεύονται 2

Τα πλεονεκτήματα

“Και οι δυο σύντροφοι είναι πιθανότερο να κατανοούν ο ένας τον άλλον και την ανάγκη για μοναχικό χρόνο, κάτι που μπορεί να μειώσει τις πιθανές συγκρούσεις” λέει η Reed. Ενώ ένας εξωστρεφής μπορεί να θέλει να περάσει όλο τον ελεύθερο χρόνο του μαζί σου, ένας εσωστρεφής θα συμφωνήσει ότι λίγος χρόνος για τον εαυτό σου/του είναι απαραίτητος για την κοινή σας ευτυχία.

Οι εσωστρεφείς συνήθως απεχθάνονται τις ανούσιες, επιφανειακές ψιλοκουβέντες. Είναι, αντιθέτως, οι ιδανικοί άνθρωποι για να κάνεις μαζί τους βαθιές, ουσιαστικές συζητήσεις. “Αναζητούν, συχνά, τις βαθιές συνδέσεις με νόημα περισσότερο απ’ ό,τι τις επιφανειακές συναναστροφές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έναν δυνατό συναισθηματικό δεσμό του ενός με τον άλλον” εξηγεί η Reed προσθέτοντας πως “επίσης, τείνουν να μοιράζονται την προτίμηση τους για έναν πιο αργό και χαλαρό ρυθμό ζωής, κάτι που μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία μίας πιο αρμονική σχέσης”.

Τα μειονεκτήματα

Όπως και σε πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, έτσι και σε μία σχέση μεταξύ δύο εσωστρεφών δεν είναι πάντα όλα μέλι-γάλα. Εδώ, το να μην κοινωνικοποιείται κανείς αρκετά μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό ζήτημα. “Και οι δυο σύντροφοι μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία να πάρουν την πρωτοβουλία για κοινωνικές δραστηριότητες κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μία πιθανή αποξένωση από τους άλλους” παρατηρεί η Reed. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι χρειαζόμαστε -έστω σε κάποιο ποσοστό- τις κοινωνικές συνδέσεις για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με την επιστήμη. “Έπιπλέον, η έλλειψη ποικιλίας και νέων εμπειριών μπορεί να κάνει τη σχέση να λιμνάσει με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση του ενθουσιασμού και της ανάπτυξης μέσα στη σχέση” λέει η Reed.

Προς όφελος των εξωστρεφών, η διάθεση τους να μιλάνε πολύ μπορεί να τους βοηθήσει να επικοινωνήσουν πιο εύκολα τα προβλήματα που ενδέχεται ν’ αντιμετωπίζουν. Κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο για τους εσωστρεφείς και ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα. “Οι εσωστρεφείς επεξεργάζονται τις σκέψεις τους με εσωτερικό διάλογο και ίσως νιώθουν άβολα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ανοιχτά, ιδιαίτερα αν αυτά αφορούν μία διαμάχη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απροθυμία ν’ αναφέρουν ή συζητήσουν τυχόν προβλήματα” λέει η Reed που συμβουλεύει πως θα πρέπει να γίνεται μια συνειδητή προσπάθεια για να διασφαλιστεί η επικοινωνία (που ενδυναμώνει τη σχέση) ανάμεσα στους δύο συντρόφους.

Πώς θα βγείτε από το comfort zone σας

Το μυστικό για να λειτουργήσει μία σχέση μεταξύ δύο εσωστρεφών είναι να μην παραδοθούν πλήρως στην ασφάλεια της “περιοχής της άνεσης” τους. Τουλάχιστον, όχι συνεχώς. “ Το να βγαίνει κανείς λίγο από την comfort zone του είναι καίριας σημασίας γιατί ευνοεί την ανάπτυξη και φέρνει νέες εμπειρίες και ευκαιρίες που μπορούν να ενδυναμώσουν τη σχέση” τονίζει η Reed. Προτείνει, μάλιστα, στα ζευγάρια των εσωστρεφών να κάνουν μία προσπάθεια να κοινωνικοποιούνται λίγο παραπάνω, να δοκιμάζουν νέες δραστηριότητες και να επιδιώκουν ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με τις ανάγκες τους και τα συναισθήματά τους.

Τι συμβαίνει όταν δύο εσωστρεφείς ερωτεύονται 3

Μια καλή ιδέα θα ήταν να συζητήσει κανείς με το σύντροφό του σχετικά με το ποιους φίλους θα ήθελε να δει π.χ μέσα σε αυτό το μήνα και έπειτα να κάνει την κίνηση να κλείσει ένα ραντεβού, σημειώνοντας το στο ημερολόγιο του.

Συζητήστε για το τι θα ήθελε ο καθένας να δοκιμάσει και ψάξτε να το βρείτε κοντά στην περιοχή σας. Μπορείτε επίσης να ορίσετε ένα ραντεβού μια συγκεκριμένη μέρα (π.χ. κάθε Κυριακή ή κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα) που θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο να μιλήσετε για το τί νιώθετε. “Αυτή η ισορροπία μπορεί να εμπλουτίσει τη σχέση και να την αποτρέψει από την απομόνωση” λέει η Becca Reed.

Μπορεί λοιπόν, τελικά, μία τέτοια σχέση να δουλέψει; Η απάντηση είναι ναι! Δύο εσωστρεφείς μπορούν να είναι πολύ ευχαριστημένοι μαζί καθώς νιώθουν άνετα ο ένας με τον άλλον, είναι πιθανότερο να δεσμευτούν πιο βαθιά με το σύντροφό τους και δεν ξοδεύουν χρόνο να εξηγούν πώς λειτουργεί ο εαυτός τους. Παρόλα αυτά θα χρειαστεί …λίγη δουλειά καθώς τείνουν να είναι πιο εφησυχασμένοι, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις και τις συζητήσεις για τα συναισθήματά τους. Αλλά, πάλι, ποια σχέση δεν χρειάζεται προσπάθεια για να ανθίσει;

*Πηγή φωτογραφιών: Istockphoto.com

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ