Κανείς μας δεν μπορεί να έχει συνεχώς τέλεια διάθεση: Η ζωή έχει τις δυσκολίες και τις ευθύνες της, κάποιες φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε ή μπορεί, τέλος πάντων, απλώς…να ξυπνήσαμε στραβά. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, μπορεί, περιστασιακά, να νιώσουμε ότι είμαστε στα downs μας. Σίγουρα δεν είναι διασκεδαστικό να βρίσκεσαι δίπλα σε κάποιον που είναι σε κακό mood αλλά -παίρνοντας ως δεδομένο ότι δεν υπάρχουν βαθύτερα θέματα που αφορούν τη σχέση- πιθανώς είναι κάτι που δεν πρέπει να το πάρουμε προσωπικά. Παράλληλα, δεν βλάπτει να θέλουμε να βοηθήσουμε το συντροφό μας να νιώσει καλύτερα.
Η υποστήριξη ενός συντρόφου που έχει κακή διάθεση μπορεί να έχει διάφορες μορφές και τρόπους λέει η Sabrina Romanoff, κλινική ψυχολόγος και relationship expert. “Μπορεί να ποικίλει από το να τους κάνεις μια αγκαλιά ή να τους δώσεις λίγο προσωπικό χώρο μέχρι να τους βοηθήσεις να ξεκαθαρίσουν το πρόβλημα που τους απασχολεί. Δώσε τους το προβάδισμα και έσο ανοιχτή σε ότι είναι καλύτερο για εκείνους τη δεδομένη στιγμή” εξηγεί. Παρακάτω, ακολουθούν κάποια tips που μπορεί να είναι βοηθητικά για τον σύντροφό σου.
5 dos αν ο σύντροφός σου έχει κακή διάθεση
1. Άκουσε ενεργά και δείξε ενσυναίσθηση, αν θέλει να το συζητήσει
Ρώτησε τον σύντροφό σου εάν επιθυμεί να μιλήσει για ό,τι τον απασχολεί. Άκουσέ τον και άφησέ τον να εκτονωθεί, εάν αυτό έχει ανάγκη προτείνει η Dr. Romanoff. Δώσε του την πλήρη προσοχή σου και δείξε του ότι νοιάζεσαι για όσα νιώθει. Οι έρευνες δείχνουν ότι το να επικυρώνεις να συναισθήματα κάποιου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των αρνητικών συναισθημάτων και να τον κάνει να νιώσει καλύτερα. Απλώς και μόνο το γεγονός ότι το βγάζει από μέσα του και νιώθει ότι λαμβάνει υποστήριξη μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή του.
2. Δώσε του τον προσωπικό χώρο του, εάν δεν επιθυμεί να μιλήσει
Μπορεί, πάλι, ο σύντροφός σου να μην θέλει να μιλήσει γι’ αυτό που τον απασχολεί, προτιμώντας να το επεξεργαστεί σιωπηλά. Παρόλο που αυτό μπορεί να είναι κάτι πιο δύσκολο να το αντιμετωπίσεις (μια και εννοείται πως θα ήθελες να ξέρεις τί συμβαίνει και να βοηθήσεις να διορθωθεί η κατάσταση) είναι σημαντικό να σέβεσαι τις ανάγκες του. Ο στόχος είναι να υποστηρίξεις τον σύντροφό σου με τον τρόπο που εκείνος επιθυμεί ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα κάνεις ένα βήμα πίσω και θα τον αφήσεις να το διαχειριστεί μόνος του, λέει η Dr. Romanoff.