Τι είναι το hoovering; 10 χαρακτηριστικά για να το αναγνωρίσεις

Τι είναι το hoovering; 10 χαρακτηριστικά για να το αναγνωρίσεις 1

Ο ορισμός του Hoovering, αγαπημένης χειριστικής τακτικής των ναρκισσιστών, και 10 τρόποι με τους οποίους επιχειρούν να σε «ρουφήξουν» πίσω στη σχέση μαζί τους.

ΑΠΟ ΑΓΑΘΗ ΠΑΛΗΟΓΕΩΡΓΟΥ

Είναι γεγονός ότι η αλληλεπίδραση με έναν ναρκισσιστή δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση: μπορεί ν’ απομυζήσει την ενέργειά μας, να πλήξει την αυτοπεποίθησή μας, κυριολεκτικά να μας κάνει ν’ αμφιβάλλουμε για την αυτοαξία μας. Όταν κανείς φτάσει στην επίγνωση ότι βρίσκεται σε μια τοξική σχέση, ίσως, τελικά αγανακτήσει και θελήσει να βάλει τέλος στις κακοποιητικές συμπεριφορές του ναρκισσιστή, λήγοντας την σχέση. Εκεί, λοιπόν, μπορεί να κάνει την εμφάνισή του το hoovering, μια από τις κατεξοχήν αγαπημένες χειριστικές τακτικές των ναρκισσιστών!

Τι ακριβώς όμως είναι το hoovering; Έχει, ομολογουμένως, κάπως αστείο όνομα αλλά αποδεικνύεται πολύ σοβαρό ως τακτική καθώς μπορεί να μας επαναφέρει σε μια τοξική σχέση. “Είναι η προσπάθεια που κάνει ένας ναρκισσιστής, που μπορεί να είναι πρώην σύντροφος ή πρώην φίλος μας, προκειμένου να μας τραβήξει πάλι πίσω σε εκείνη τη σχέση στην οποία μας ρουφάει την ενέργεια και μας κακοποιεί, όπως μια πολύ ισχυρή ηλεκτρική σκούπα ρουφάει σκουπιδάκια από το χαλί” εξηγεί η ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου, διάσημη για το ψυχοεκπαιδευτικό κανάλι της στο YouTube, στο vlog της με τίτλο “Αναρρόφηση (hoovering) των αδιάγνωστων πρώην φίλων ή συντρόφων και πώς αντιμετωπίζεται”.

“Όταν ένας ναρκισσιστής νιώθει ότι η σχέση μπορεί να τελειώσει οριστικά, θα προσπαθήσει να την παρατείνει κάνοντας hoovering” εξηγεί και η ψυχολόγος Aimee Daramus. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να κάνουν λίγο hoovering για ν’ αναβάλλουν το τέλος σε μια σχέση αλλά οι ναρκισσιστές θα κάνουν μια εντυπωσιακή υπερπροσπάθεια να κρατήσουν στη σχέση το άτομο που τους προσφέρει συναισθηματικά ή και πρακτικά οφέλη και “ναρκισσιστική παροχή” (να μία ακόμη έννοια που αξίζει να διερευνήσουμε). “Αν παίρνουν από εσένα sex, χρήματα ή σκληρή δουλειά, αυτό αποτελεί επιπλέον κίνητρο για να σε κρατήσουν κοντά τους” προσθέτει η Aimee Daramus. Ας ανακαλύψουμε, παρακάτω, κάποιες συμπεριφορές που αποτελούν χαρακτηριστικά χειριστικά γνωρίσματα του hoovering.

Love bombing

Ο ναρκισσιστής μπορεί ξαφνικά ν’ αρχίσει σε “περιλούζει” με “αγάπη”, τρυφερότητα, κοπλιμέντα, likes ή εγκωμιαστικά σχόλια στα social media σου και δώρα σε μια προσπάθεια να μηχανευτεί την επιστροφή σου στην κακοποιητική σχέση. “Οι άνθρωποι έχουμε αυτή τη βασική  ανάγκη να νιώθουμε ότι αγαπιόμαστε. Θα χρησιμοποιήσουν φράσεις όπως “σ’ αγαπώ”, “σε λατρεύω”,  “σε θαυμάζω”, “είσαι η αδελφή ψυχή μου, ήταν καρμικό να είμαστε μαζί”, κλπ” εξηγεί στο vlog της η Θέκλα Πετρίδου καθώς ξέρουν ότι θα αγγίξουν ευαίσθητες χορδές στην ψυχολογία μας.

 

Απολογίες

Μπορεί να ζητήσουν συγνώμη, ξανά και ξανά, για τη συμπεριφορά τους στο παρελθόν, να υποσχεθούν ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά στο μέλλον και να παρουσιάσουν τον εαυτό τους ως έναν εντελώς αλλαγμένο άνθρωπο.

Τι είναι το hoovering; 10 χαρακτηριστικά για να το αναγνωρίσεις 2

Υποσχέσεις

Ένας ναρκισσιστής μπορεί να δώσει ένα σωρό ψεύτικες υποσχέσεις για να σε πείσει να μείνεις σε μία σχέση προσωπική, φιλική ή επαγγελματική. “Ένας ναρκισσιστής εργοδότης π.χ. μπορεί να υποσχεθεί μια προαγωγή ή αύξηση στο μισθό, χωρίς να σκοπεύει να τηρήσει την υπόσχεσή του για να σε κρατήσει στη δουλειά” λέει η Aimee Daramus.

Ενοχές

Μία ακόμη τακτική hoovering είναι η δημιουργία ενοχών: μπορεί π.χ. ν’ ακούσεις ότι εσύ είσαι υπεύθυνη/ος για την ευτυχία τους και ότι δεν θα επιβιώσουν χωρίς εσένα.

Χειριστικότητα

Μπορεί να χρησιμοποιήσουν διάφορους τρόπους για να σε ελέγξουν, όπως “να σου πουν ότι κανείς άλλος δεν σε θέλει ή να δανειστούν χρήματα από εσένα ώστε να μην κόψεις την επαφή μαζί τους μέχρι να σου τα επιστρέψουν” λέει η Aimee Daramus.

Τριγωνοποίηση

Ίσως εμπλέξουν ένα τρίτο πρόσωπο (όπως έναν κοινό φίλο) ώστε να αντλούν πληροφορίες, να μεταφέρουν κεκαλυμμένα τα μηνύματά τους ή για “να ελέγξει τα νερά” μια και οι ίδιοι δεν θα ήθελαν να διακινδυνέψουν μια απόρριψη. Μπορεί, πάλι, να στρέψουν ένα τρίτο πρόσωπο εναντίον σου ή να δημιουργήσουν μια αίσθηση ανταγωνισμού για την προσοχή τους.

Απειλές

Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσουν μέχρι και απειλές για να μην τους εγκαταλείψεις. Αν, π.χ., είσαι σε διαδικασία διαζυγίου με έναν ναρκισσιστή, μπορεί ν’ απειλήσουν να σε καταστρέψουν οικονομικά ή να σε αποξενώσουν από τα παιδιά σου.

Το συναισθηματικό hoovering

Σου υπενθυμίζουν τις καλές στιγμές που είχατε στο παρελθόν (οι οποίες μπορεί τελικά να ήταν και λίγες). Τις αναφέρουν με νοσταλγία και το κάνουν με τέτοιο τρόπο που να σε βάλουν στην παγίδα να επιστρέψεις στη σχέση.

 

«Κατά λάθος» επικοινωνία

Μπορεί να επιδιώξουν μια τυχαία επαφή μαζί σου π.χ. να στείλουν ένα μήνυμα και μετά να πουν “συγνώμη, αυτό το μήνυμα προοριζόταν για κάπου αλλού”. Αυτό θ’ αποτελέσει την αφορμή για να ξεκινήσουν μια συζήτηση μαζί σου και την επαναπροσέγγιση στη σχέση.

Με αφορμή ένα πρόβλημα

Ίσως παρουσιαστούν με την αφορμή ότι έχουν ένα πρόβλημα ή περνούν μια κρίση στη ζωή τους. Κάτι που μπορεί ακόμη και να έχει μια αληθινή βάση αλλά θα το χρησιμοποιήσουν στο έπακρο μεγαλοποιώντας το ως αφορμή και στοχεύοντας στην ευαισθησία και την ανθρωπιά σου ώστε να τραβήξουν την προσοχή σου. Απώτερος σκοπός; Η επιστροφή στην κακοποιητική σχέση, φυσικά!

Πηγή φωτογραφιών: istockphoto.com

SHARE THE STORY