Είναι γεγονός ότι η αλληλεπίδραση με έναν ναρκισσιστή δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση: μπορεί ν’ απομυζήσει την ενέργειά μας, να πλήξει την αυτοπεποίθησή μας, κυριολεκτικά να μας κάνει ν’ αμφιβάλλουμε για την αυτοαξία μας. Όταν κανείς φτάσει στην επίγνωση ότι βρίσκεται σε μια τοξική σχέση, ίσως, τελικά αγανακτήσει και θελήσει να βάλει τέλος στις κακοποιητικές συμπεριφορές του ναρκισσιστή, λήγοντας την σχέση. Εκεί, λοιπόν, μπορεί να κάνει την εμφάνισή του το hoovering, μια από τις κατεξοχήν αγαπημένες χειριστικές τακτικές των ναρκισσιστών!
Τι ακριβώς όμως είναι το hoovering; Έχει, ομολογουμένως, κάπως αστείο όνομα αλλά αποδεικνύεται πολύ σοβαρό ως τακτική καθώς μπορεί να μας επαναφέρει σε μια τοξική σχέση. “Είναι η προσπάθεια που κάνει ένας ναρκισσιστής, που μπορεί να είναι πρώην σύντροφος ή πρώην φίλος μας, προκειμένου να μας τραβήξει πάλι πίσω σε εκείνη τη σχέση στην οποία μας ρουφάει την ενέργεια και μας κακοποιεί, όπως μια πολύ ισχυρή ηλεκτρική σκούπα ρουφάει σκουπιδάκια από το χαλί” εξηγεί η ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου, διάσημη για το ψυχοεκπαιδευτικό κανάλι της στο YouTube, στο vlog της με τίτλο “Αναρρόφηση (hoovering) των αδιάγνωστων πρώην φίλων ή συντρόφων και πώς αντιμετωπίζεται”.
“Όταν ένας ναρκισσιστής νιώθει ότι η σχέση μπορεί να τελειώσει οριστικά, θα προσπαθήσει να την παρατείνει κάνοντας hoovering” εξηγεί και η ψυχολόγος Aimee Daramus. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να κάνουν λίγο hoovering για ν’ αναβάλλουν το τέλος σε μια σχέση αλλά οι ναρκισσιστές θα κάνουν μια εντυπωσιακή υπερπροσπάθεια να κρατήσουν στη σχέση το άτομο που τους προσφέρει συναισθηματικά ή και πρακτικά οφέλη και “ναρκισσιστική παροχή” (να μία ακόμη έννοια που αξίζει να διερευνήσουμε). “Αν παίρνουν από εσένα sex, χρήματα ή σκληρή δουλειά, αυτό αποτελεί επιπλέον κίνητρο για να σε κρατήσουν κοντά τους” προσθέτει η Aimee Daramus. Ας ανακαλύψουμε, παρακάτω, κάποιες συμπεριφορές που αποτελούν χαρακτηριστικά χειριστικά γνωρίσματα του hoovering.
Love bombing
Ο ναρκισσιστής μπορεί ξαφνικά ν’ αρχίσει σε “περιλούζει” με “αγάπη”, τρυφερότητα, κοπλιμέντα, likes ή εγκωμιαστικά σχόλια στα social media σου και δώρα σε μια προσπάθεια να μηχανευτεί την επιστροφή σου στην κακοποιητική σχέση. “Οι άνθρωποι έχουμε αυτή τη βασική ανάγκη να νιώθουμε ότι αγαπιόμαστε. Θα χρησιμοποιήσουν φράσεις όπως “σ’ αγαπώ”, “σε λατρεύω”, “σε θαυμάζω”, “είσαι η αδελφή ψυχή μου, ήταν καρμικό να είμαστε μαζί”, κλπ” εξηγεί στο vlog της η Θέκλα Πετρίδου καθώς ξέρουν ότι θα αγγίξουν ευαίσθητες χορδές στην ψυχολογία μας.
Απολογίες
Μπορεί να ζητήσουν συγνώμη, ξανά και ξανά, για τη συμπεριφορά τους στο παρελθόν, να υποσχεθούν ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά στο μέλλον και να παρουσιάσουν τον εαυτό τους ως έναν εντελώς αλλαγμένο άνθρωπο.