Όταν -ομολογουμένως, με περιέργεια- ανακαλύψαμε το kimtchi στις γαστρονομικές μας εξερευνήσεις σε ψαγμένα εστιατόρια (ή παρακολουθώντας Master Chef χαλαρώνοντας στον καναπέ) δεν φανταζόμασταν ότι πρόκειται για ένα τόσο ευεργετικό τρόφιμο! Δεν είναι, ωστόσο, απλώς η umami διάσταση που μπορεί να προσδώσει σ’ ένα πιάτο η προσθήκη ενός fermented τροφίμου το μόνο όφελος: Οι ειδικοί της ευεξίας τονίζουν ότι τα διατροφικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι γεμάτα από προβιοτικά που προάγουν την υγεία του εντερικού μικροβιώματος και, κατ’ επέκταση, εν γένει του οργανισμού μας. (Ας μην ξεχνάμε πως ο Ιπποκράτης έλεγε ότι όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο).
Τα προβιοτικά αναπτύσσονται στο έντερο και βοηθούν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής γι’ αυτό και είναι γνωστά ως “τα φιλικά βακτήρια”.
Οι 5 καλύτερες fermented τροφές για ένα πιο υγιές έντερο
Η ειδοποιός διαφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι το τρόφιμο που θα επιλέξουμε θα πρέπει να έχει υποστεί φυσική ζύμωση με ζωντανά βακτήρια (δεν αρκεί δηλαδή ν’ αγοράσεις ή να φτιάξεις απλώς πίκλες που θα συντηρήσεις με ξύδι). Επίσης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το “όσο πιο πολύ, τόσο πιο καλά” δεν ισχύει σε ότι αφορά τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.
Στο bestseller βιβλίο των New York Times “The Art of Fermentation” ο συγγραφέας του, Sandor Ellix Katz αναφέρει: “Απολαύστε τα τρόφιμα και τα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση με μέτρο. Έχουν ισχυρή επίδραση και έντονη γεύση και πρέπει να τα διαχειριζόμαστε με σεβασμό. Καλύτερα να τα τρώτε συχνά απ’ ότι σε μεγάλες ποσότητες”. Τούτων λεχθέντων, παραθέτουμε τη λίστα με τα 5 κορυφαία από αυτά που μπορούμε εύκολα να εντάξουμε στη διατροφή μας:
Κεφίρ
Το αγαπημένο ρόφημα που μοιάζει με λεπτόρρευστο, κάπως πιο ξινό γιαούρτι. Μπορεί κανείς να το φτιάξει και στο σπίτι αν προμηθευτεί “κόκκους” κεφίρ (είναι εύκολο στην παρασκευή του αλλά απαιτεί συνέπεια και προσοχή στη φροντίδα των κόκκων). Περιέχει πολύ περισσότερα προβιοτικά και πρωτεϊνη από το γιαούρτι ενώ μπορεί να παρασκευαστεί και με φυτικό γάλα (αμυγδάλου ή καρύδας).