Μία προσωπική εξομολόγηση, όπως αυτή που έκανε η Εριέττα Κούρκουλου στο νέο της podcast, απαιτεί ψυχικό σθένος και επικοινωνιακή γενναιοδωρία. Μιλώντας ανοιχτά και με αποδοχή για τον πόνο και τα συναισθήματα της απώλειας που προκάλεσε η αποβολή της, παραδέχτηκε πως όταν μοιράζεται τόσο ευαίσθητα προσωπικά της θέματα με το κοινό αναρωτιέται γιατί το κάνει. Τόνισε, ωστόσο, ότι πάντα καταλήγει στο ότι -όπως η ίδια δήλωσε- “αυτό οδηγεί σε ένα αίσθημα ότι ούτε εγώ είμαι μόνη αλλά ούτε και οι άλλες γυναίκες που περνούν κάτι αντίστοιχο είναι μόνες”.
Με συγκινητικό τρόπο περιέγραψε την ανακούφιση από τις ενοχές που ένιωσε όταν έλαβε την πληροφορία (από τη μαία της) ότι η αποβολή οφειλόταν στο σύνδρομο Turner από το οποίο έπασχε το μωρό που έχασε. (Ποια γυναίκα που είναι μητέρα άραγε δεν ταυτίζεται με όλο αυτό το συνονθύλευμα ενοχών και αγωνίας που περιέγραψε;). Κάπου εκεί, όμως, πολλές από εμάς αναρωτήθηκαν: Τί ακριβώς είναι το σύνδρομο Turner; Πώς μπορεί κανείς να το διαγνώσει ή να το αντιμετωπίσει; Ας μάθουμε, παρακάτω:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Erietta Kourkoulou (@eriettakourkouloulatsi)
Τι είναι το σύνδρομο Turner
Το σύνδρομο Turner είναι μία γενετική διαταραχή, μία ασθένεια των χρωμοσωμάτων που επηρεάζει αποκλειστικά το γυναικείο φύλο. Συμβαίνει όταν ένα από τα δύο Χ χρωμοσώματα που κατά φύση βρίσκονται στα γένους θηλυκού έμβρυα λείπει ή είναι ατελές. (σύντομη σημείωση βιολογίας για όσους από εμάς τα έχουν ξεχάσει: κάθε άνθρωπος έχει 46 χρωμοσώματα από τα οποία τα δύο αποτελούν τα φυλετικά χρωμοσώματα.
Τα υγιή κορίτσια έχουν δύο Χ φυλετικά χρωμοσώματα). Η απουσία ή ατέλεια του χρωμοσώματος αποτελεί μάλλον τυχαίο γεγονός. Μόνο το 1% των εμβρύων με σύνδρομο Turner επιβιώνουν ενώ οι υπόλοιπες κυήσεις καταλήγουν σε αυτόματη αποβολή. Το σύνδρομο αυτό δεν είναι κληρονομικό (μία γυναίκα δεν θα το μεταδώσει στα παιδιά της) ούτε εγγενώς θανατηφόρο, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει ιατρικά και αναπτυξιακά προβλήματα όπως χαμηλό ύψος, ανεπαρκή ανάπτυξη των ωοθηκών, καρδιακά προβλήματα, διαβήτη κ.α.