Το ghosting το γνωρίζουμε καλά: εκείνο το ξαφνικό και ανεξήγητο "εξαφανίζομαι" από τη ζωή κάποιου, σαν να μην υπήρξα ποτέ. Αλλά το zombieing; Αυτό είναι το επόμενο επίπεδο. Σκέψου το σαν τον... «ζωντανό-νεκρό» των σχέσεων: εκείνος ή εκείνη που εξαφανίστηκε χωρίς καμία εξήγηση, ξαφνικά επιστρέφει από το πουθενά, ειδικά κατά τη διάρκεια των γιορτών. Ένα «Καλά Χριστούγεννα!», «Καλή Χρονιά!», ή «Θα πας κάπου αυτές τις μέρες;» φτάνει στο inbox σου και ξυπνά όλα τα συναισθήματα και τα ερωτηματικά που είχες καταφέρει να θάψεις.
Το θαύμα των Χριστουγέννων
Οι γιορτές είναι περίοδος νοσταλγίας και ενδοσκόπησης. Είτε πρόκειται για πρώην σύντροφο, φίλο ή απλή γνωριμία που εξαφανίστηκε, το άτομο αυτό πιθανόν επηρεάζεται από την «ατμόσφαιρα των ημερών». Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά μάς υπενθυμίζουν όλα όσα έχουμε – ή δεν έχουμε. Είναι μια εποχή που συνδυάζει χαρά και ζεστασιά, αλλά και μοναξιά για πολλούς. Ειδικά μετά από μια συγκεκριμένη ηλικία, οι γιορτές μπορούν να γίνουν ακόμα πιο φορτισμένες συναισθηματικά: η πίεση της κοινωνίας για «τέλειες στιγμές», η απομόνωση αν είσαι μόνος/η, ή ακόμα και η σύγκριση με άλλους μπορεί να κάνει τις αναμνήσεις του παρελθόντος πιο έντονες. Τις προάλλες, είχαμε μιλήσει για μια αντίστοιχη τάση στο σεξ, το snowmanning.
Πέραν αυτόυ, όμως, δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί κάνουν έναν προσωπικό απολογισμό στη λήξη της χρονιάς. Ποιος ήμουν φέτος; Τι κατάφερα και τι όχι; Ποιους άφησα πίσω; Έκανα καλά; Κι εκεί, ίσως, στο μυαλό τους «ζωντανεύεις» εσύ. Ένα μήνυμα, λοιπόν, όπως «Γεια, πώς τα περνάς; Όλα καλά;» ή «Σου έλειψα;» μπορεί να είναι αποτέλεσμα όχι τόσο της επιθυμίας για επανασύνδεση, αλλά της εσωτερικής τους ανασφάλειας ή μοναξιάς.
Κι αν προσθέσουμε την ευκολία των social media, όπου μπορείς με ένα emoji ή ένα reaction σε story να ξανανοίξεις την επικοινωνία, το zombieing γίνεται ακόμα πιο πιθανό. Τα Χριστούγεννα δημιουργούν τη «τέλεια δικαιολογία» για μια προσέγγιση: το να στείλει κάποιος «Καλές γιορτές» είναι αρκετά ασφαλές και καθόλου δεσμευτικό, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να υπονοήσει πολλά.