ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Τα 7 στάδια του έρωτα και πώς να τα περάσετε με επιτυχία: Από την πρώτη γνωριμία στη «μεγάλη απόφαση»

Τα 7 στάδια του έρωτα και πώς να τα περάσετε με επιτυχία: Από την πρώτη γνωριμία στη «μεγάλη απόφαση» 1
In the mood for love / Youtube

Ο έρωτας ξεκινά σαν ταινία – γεμάτος πάθος, ενθουσιασμό και ατελείωτες συζητήσεις. Αλλά τι γίνεται όταν έρθει η στιγμή να μοιραστείτε τον ίδιο χώρο, τον ίδιο χρόνο και τις ίδιες ευθύνες; Από τη μαγεία της πρώτης γνωριμίας μέχρι τις κρίσιμες αποφάσεις ζωής, αυτά είναι τα στάδια που σχεδόν κάθε σχέση περνά. Μήπως αναγνωρίζετε τη δική σας;

ΑΠΟ GRACE TEAM

Από το «Πόσο τυχερή είμαι που σε γνώρισα» στο «Ποιος θα πλύνει τα πιάτα;». Οι σχέσεις είναι ένα ταξίδι γεμάτο ενθουσιασμό, αβεβαιότητα, ρομαντισμό, αλλά και μικρές κρίσεις που καθορίζουν το μέλλον τους. Στην αρχή, όλα μοιάζουν τέλεια, σαν μια ιστορία βγαλμένη από ρομαντική κομεντί. Με τον καιρό, όμως, αρχίζουν να εμφανίζονται ερωτήματα κι εντάσεις, που θα καθορίσουν αν θα ακολουθήσετε δρόμους χωριστούς ή αν θα χαράξετε τη δική σας πορεία. Κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό, αλλά υπάρχουν κάποια κλασικά στάδια που σχεδόν όλοι περνάμε. Αν αναρωτιέστε σε ποια φάση βρίσκεστε ή θέλετε να ξεπεράσετε προβλήματα που έχουν μόλις αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, συνεχίστε να διαβάζετε.

1. Η φάση του «η μοίρα μας ήθελε μαζί»

Αυτή είναι η φάση του ενθουσιασμού, εκεί όπου η γνωριμία με το άλλο άτομο μοιάζει σχεδόν μοιραία. Είτε συναντηθήκατε τυχαία σε ένα πάρτι, είτε η πρώτη επικοινωνία έγινε μέσω εφαρμογής γνωριμιών, η αίσθηση είναι σχεδόν μαγική. Κάθε του κουβέντα φαίνεται γοητευτική, κάθε χαμόγελο σε κάνει να νιώθεις ότι βρήκες ένα άτομο μοναδικό.

Σε αυτό το στάδιο, ο εγκέφαλος κατακλύζεται από ντοπαμίνη, δημιουργώντας ένα αίσθημα ευφορίας. Το άλλο άτομο φαντάζει ιδανικό, χωρίς ελαττώματα και κάθε κοινό ενδιαφέρον ή εμπειρία, φαίνεται σαν σημάδι ότι «ήταν γραφτό να είστε μαζί».

Ωστόσο, είναι σημαντικό να παραμένουμε προσγειωμένοι. Στην αρχή μιας σχέσης, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα, όλοι παρουσιάζουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, αποκρύπτοντας ίσως κάποιες πλευρές του χαρακτήρα τους. Δώστε χρόνο στη γνωριμία αυτή για να ανθίσει και προσπαθήστε να παρατηρήσετε αν η συμπεριφορά του άλλου είναι συνεπής σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν red flags ή μικρο-προβλήματα που θα μπορούσαν, σε βάθος χρόνου, να φθείρουν τη σχέση; Μην κλείσετε τα μάτια στα σημάδια.

2. Η φάση του ατελείωτου texting

Μπαίνοντας σε αυτή τη φάση, η επικοινωνία γίνεται συνεχής και αδιάκοπη. Κυριολεκτικά, θα μπορούσατε να μιλάτε όλη μέρα - και συχνά, κάνετε ακριβώς αυτό. Από εκεί που πολλές φορές ξεχνούσατε να απαντήσετε σε επαγγελματικά email και μηνύματα φίλων σας, τώρα το κινητό είναι η προέκταση του χεριού σας. Τα μηνύματα αρχίζουν από το πρωί με ένα «Καλημέρα» και τελειώνουν αργά τη νύχτα με ένα «Καληνύχτα». Συζητάτε για τα πάντα: από τους μακροχρόνιους στόχους και τα παιδικά σας όνειρα μέχρι τις πιο περίεργες ερωτήσεις, όπως «Τι γνώμη έχεις για τις εξωγήινες μορφές ζωής;».

Η διαδικασία αυτή είναι απολαυστική, καθώς δημιουργεί έναν έντονο δεσμό και μια αίσθηση σύνδεσης. Ωστόσο, η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων μπορεί να είναι παραπλανητική. Το γραπτό κείμενο δεν αποτυπώνει πάντα τα πραγματικά συναισθήματα ή τη γλώσσα του σώματος, και πολλές φορές δημιουργεί μια ψευδαίσθηση οικειότητας. Το κενό της απουσίας, επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να πλάσει όλες τις άγνωστες πτυχές του άλλου, όμως, αυτό τελικά δεν είναι παρά αποκύημα της φαντασίας σας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα απαγορευτικό: αλίμονο, αν δεν μπορείτε να φαντασιωθείτε το αντικείμενο του πόθου σας τις πρώτες μέρες της γνωριμίας, που χαρακτηρίζονται από πάθος και προσμονή. Ωστόσο, ακόμη κι αυτό πρέπει να γίνεται με μέτρο και προσγειωμένα.

Αν η επικοινωνία παραμένει αποκλειστικά μέσω μηνυμάτων και τηλεφώνων και δεν εξελίσσεται σε πραγματικές συναντήσεις, τότε αξίζει να πάρετε την πρωτοβουλία να κανονίσετε ένα ραντεβού. Η προσωπική επαφή είναι αυτή που θα σας δείξει αν η χημεία είναι αληθινή ή αν απλά απολαμβάνετε την ανταλλαγή μηνυμάτων χωρίς ουσιαστική σύνδεση.

3. Η φάση «Τελικά, τι είμαστε;»

Σε αυτό το στάδιο, αρχίζει να ξεπροβάλει, δειλά δειλά, η ανασφάλεια. Αν και περνάτε χρόνο μαζί και η επικοινωνία είναι συχνή, δεν έχει υπάρξει σαφής συζήτηση για το πού βαδίζει η σχέση σας - αν μπορεί να θεωρηθεί σχέση, δηλαδη. Είναι απλώς μια ανεπίσημη κατάσταση ή κάτι πιο σοβαρό;

Αυτό το σημείο είναι κρίσιμο, καθώς μπορεί να οδηγήσει είτε σε επισημοποίηση της σχέσης είτε σε απογοήτευση. Αν βρίσκεστε σε αυτή τη φάση, είναι σημαντικό να εκφράσετε ανοιχτά τις ανάγκες και τις προσδοκίες σας. Αν το άλλο άτομο αποφεύγει τη συζήτηση ή δεν είναι ξεκάθαρο σχετικά με το τι θέλει, τότε ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε αν αξίζει να επενδύσετε περαιτέρω συναισθηματικά.

4. Η φάση της επισημοποίησης

Αν το στάδιο της αβεβαιότητας ξεπεραστεί επιτυχώς, τότε η σχέση περνάει στο επίπεδο της αποκλειστικότητας. Οι κοινές στιγμές πληθαίνουν, τα περισσότερα βράδια κοιμάστε μαζί, κανονίζετε ταξίδια και ίσως έχετε πάει ήδη κάποια εκδρομή το σαββατοκύριακο. Γνωρίζετε ο ένας τον κοινωνικό κύκλο του άλλου, μπορεί να έχετε μοιραστεί φωτογραφίες σας στα social media και πιθανότατα έχετε κάνει τις πρώτες γνωριμίες με φίλους και οικογένεια.

Σε αυτό το στάδιο, η σχέση φαίνεται πιο σταθερή, αλλά ταυτόχρονα αρχίζει να χάνει τη φρεσκάδα του αρχικού ενθουσιασμού. Οι πρώτες διαφωνίες κάνουν την εμφάνισή τους και το ερώτημα δεν είναι πλέον αν ταιριάζετε αλλά αν μπορείτε να διαχειριστειτε τις διαφορές σας.

Εδώ είναι που αρχίζει η πραγματική δοκιμασία της σχέσης. Το αν θα συνεχίσει να εξελίσσεται εξαρτάται από το πόσο καλά μπορείτε να επικοινωνείτε και να αντιμετωπίζετε τις καθημερινές δυσκολίες σας από κοινού. Οι τέλειες σχέσεις δεν είναι αυτές που δεν έχουν εντάσεις, αλλά αυτές που μπορείτε να εκφράσετε ανοιχτά και με σεβασμό τις αμφιβολίες, τα προβλήματα και τα παράπονά σας και να βρείτε τρόπους να τα επιλύσετε. Η σχέση μπαίνει πάνω από το «εγώ» σας, χωρίς ωστόσο να συνθλίβει τη διαφορετικότητά σας, την ιδιοσυγκρασία σας και τις πραγματικές σας ανάγκες.

5. Η φάση των σημαντικών αποφάσεων

Αυτή είναι η στιγμή όπου η σχέση έχει γίνει πλέον ουσιαστική και αρχίζετε να συζητάτε για το μέλλον. Όχι για τις διακοπές σας τον Αύγουστο ή το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε σκύλο- το πραγματικό μέλλον! Θέλετε τα ίδια πράγματα στη ζωή; Συμβαδίζουν τα όνειρα και οι επιθυμίες σας; Μπορεί να ταιριάζει το χιούμορ σας, ο τρόπος που εκφράζετε την αγάπη σας, η λιμπίντο σας, το ταμπεραμέντο σας. Όμως, αυτά από μόνα τους δε φτάνουν για να περάσετε με επιτυχία από αυτό το... βαρβάτο στάδιο. Κι αλήθεια είναι πως πολλά ζευγάρια, δεν καταφέρνουν καν να φτάσουν μέχρι εδώ.

Οι συζητήσεις αφορούν πλέον πιο σοβαρά θέματα, όπως η συγκατοίκηση, ο γάμος, τα περιουσιακά στοιχεία, η καριέρα, οι οικονομικές προοπτικές και, ενδεχομένως, η δημιουργία οικογένειας. Αυτή η φάση μπορεί να φέρει αναταραχές, καθώς συνήθως είναι το σημείο όπου φαίνεται αν οι δύο σύντροφοι έχουν πραγματική συμβατότητα.

Αν οι απόψεις σας είναι πολύ διαφορετικές και δεν υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό, ίσως πρέπει να αναρωτηθείτε αν αυτή η σχέση μπορεί να αντέξει στο χρόνο.

6. Η φάση του κοινού βίου και της ρουτίνας

Η συγκατοίκηση είναι η απόλυτη δοκιμασία της σχέσης. Εδώ τελειώνουν οι ρομαντικές φαντασιώσεις και ξεκινά η πραγματική ζωή. Τα ζητήματα που προκύπτουν δεν είναι πλέον θεωρητικά, αλλά πρακτικά: Ποιος θα πλύνει τα πιάτα; Ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς; Στην αρχή, η συγκατοίκηση μπορεί να μοιάζει σαν ένα μεγάλο, συναρπαστικό ταξίδι. Ο ενθουσιασμός για τις πρώτες κοινές στιγμές είναι έντονος: να διαλέξετε μαζί έπιπλα, να φτιάξετε ένα όμορφο σπίτι, να ξυπνάτε δίπλα-δίπλα κάθε πρωί. Η ιδέα ότι έχετε πια ένα «κοινό σπίτι» δημιουργεί την αίσθηση ότι η σχέση σας έχει ανέβει επίπεδο. Μπορεί να μην έχετε ή να μη θέλετε παιδιά, όμως, από τη στιγμή που συζείτε επισήμως, ξεκινάτε να δημιουργείτε την οικογένειά σας, το σπιτικό σας (γιατί, το «δημιουργώ οικογένεια» ξεκινά πολύ πριν έρθει ένα παιδί, αν κι εφόσον έρθει).

Ωστόσο, όταν η καθημερινότητα εγκαθίσταται, η πραγματικότητα αρχίζει να αποκαλύπτει τις απαιτήσεις της. Μικρά και φαινομενικά ασήμαντα θέματα μπορεί να γίνουν πηγές εντάσεων: Ποιος θα βγάλει τα σκουπίδια; Τι γίνεται όταν ο ένας ξοδεύει πιο απερίσκεπτα από τον άλλον; Ή όταν υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις περί αποταμίευσης και οικονομίας; Τι συμβαίνει όταν ο ένας είναι πρωινός τύπος κι ο άλλος νυχτοπούλι; Μικρές διαφορές που δεν φαίνονταν σημαντικές πριν, τώρα γίνονται πηγή εκνευρισμού.

Η αγάπη εδώ δεν είναι πλέον μόνο πάθος και ρομαντισμός, αλλά καθημερινή συνεργασία. Το πώς θα διαχειριστείτε τις μικρές τριβές θα καθορίσει αν η σχέση μπορεί να αντέξει μακροπρόθεσμα. Στο τέλος της ημέρας, η συμβίωση είναι μια πρόβα για το πώς θα είναι η ζωή μαζί σε βάθος χρόνου. Αν καταφέρετε να συνυπάρξετε με αρμονία, σημαίνει ότι η σχέση σας μπορεί να αντέξει στις προκλήσεις της πραγματικής ζωής. Αν όχι, τότε ίσως είναι καλύτερα να αναθεωρήσετε πριν προχωρήσετε σε ακόμα μεγαλύτερες δεσμεύσεις.

7. Η φάση της «μεγάλης απόφασης»

Και τώρα έρχεται το μεγάλο ερώτημα: Είναι αυτός ο άνθρωπος με τον οποίο θέλετε να περάσετε τη ζωή σας;

Το να αναρωτηθείτε αν θέλετε να περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας με κάποιον δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να οδηγηθείτε σε γάμο. Σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να είστε σίγουροι ότι αυτή η σχέση σας κάνει ευτυχισμένους, ότι νιώθετε πλήρεις και ότι μπορείτε να στηρίζεστε ο ένας στον άλλο σε βάθος χρόνου.

Για να φτάσετε σε αυτή τη βεβαιότητα, είναι σημαντικό να απαντήσετε σε ορισμένα θεμελιώδη ερωτήματα:

  • Σας κάνει αυτός ο άνθρωπος να νιώθετε ασφαλείς και ευτυχισμένοι; Όχι μόνο στις καλές στιγμές, αλλά και στις δύσκολες;
  • Μπορείτε να είστε ο εαυτός σας δίπλα του; Ή μήπως νιώθετε ότι πρέπει συνεχώς να προσαρμόζεστε για να τον ευχαριστήσετε;
  • Σας συνδέουν κοινές αξίες και όραμα για το μέλλον; Ή μήπως απλώς απολαμβάνετε τη στιγμή χωρίς να έχετε σκεφτεί πραγματικά τι σημαίνει να χτίσετε μια ζωή μαζί;
  • Μπορείτε να διαχειριστείτε τις διαφωνίες σας με σεβασμό και κατανόηση; Ή μήπως κάθε διαφωνία μετατρέπεται σε μάχη ή οδηγεί σε απομάκρυνση;
  • Νιώθετε ότι αυτή η σχέση σας εξελίσσει ως ανθρώπους; Ή μήπως σας περιορίζει και σας κάνει να χάνετε κομμάτια του εαυτού σας;

Αυτές οι ερωτήσεις είναι καθοριστικές, γιατί μια σχέση ζωής δεν είναι απλώς η συνέχιση μιας ωραίας ρομαντικής ιστορίας. Είναι μια συνεργασία που απαιτεί αγάπη, εμπιστοσύνη, συμβιβασμό και κοινή πορεία.

Πολλοί άνθρωποι, όταν φτάνουν σε αυτό το στάδιο, τρομάζουν. Ο φόβος της δέσμευσης είναι πραγματικός και συχνά έχει να κάνει με την αβεβαιότητα: «Κι αν υπάρχει κάποιος καλύτερος για μένα;» ή «Κι αν κάποια στιγμή βαρεθούμε ο ένας τον άλλο;»

Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει η "τέλεια" σχέση, ούτε ο "ιδανικός" άνθρωπος. Υπάρχουν σχέσεις που δουλεύουν γιατί οι άνθρωποι μέσα σε αυτές επιλέγουν να επενδύσουν, να προσπαθήσουν, να αγαπήσουν ακόμα και τις ατέλειες του άλλου.

Η πραγματική δέσμευση δεν έχει να κάνει με το αν κάποιος καλύτερος μπορεί να βρεθεί. Έχει να κάνει με το αν αυτός ο άνθρωπος αξίζει για εσάς, αν σας γεμίζει, αν μπορείτε να χτίσετε μια ζωή μαζί του που σας κάνει ευτυχισμένους. Αν, αφού σκεφτείτε όλα τα παραπάνω, η απάντησή σας είναι ένα ειλικρινές, βαθύ "ναι", τότε συγχαρητήρια! Έχετε καταφέρει να φτάσετε στο σημείο όπου η σχέση σας δεν είναι απλώς μια συναισθηματική περιπέτεια, αλλά ένας ώριμος και σταθερός δεσμός.

Αν, όμως, νιώθετε αμφιβολίες, αν κάτι μέσα σας σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε είναι σημαντικό να μην τις αγνοήσετε.

Οι αμφιβολίες δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι η σχέση πρέπει να τελειώσει, αλλά είναι σημάδια που αξίζουν προσοχή. Σκεφτείτε:

  • Μήπως συμβιβάζεστε υπερβολικά και καταπιέζετε τις ανάγκες σας;
  • Μήπως νιώθετε συναισθηματικά απομονωμένοι, ακόμα κι αν είστε μαζί;
  • Μήπως απλώς φοβάστε να μείνετε μόνοι και για αυτό συνεχίζετε τη σχέση;

Αν η απάντηση είναι όχι, δεν θέλω να περάσω τη ζωή μου με αυτό το άτομο, τότε μην αισθάνεστε ενοχές. Κάθε σχέση, ακόμα και αν δεν κρατήσει για πάντα, έχει έναν σκοπό: να σας διδάξει κάτι για τον εαυτό σας, για τις ανάγκες σας και για το τι θέλετε πραγματικά.

Αν καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι αυτή η σχέση δεν είναι η σωστή για εσάς, τότε έχετε κερδίσει πολύτιμη εμπειρία. Θα ξέρετε καλύτερα τι αναζητάτε στο μέλλον, τι σας ταιριάζει και τι σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους.

Η αγάπη ως επιλογή, όχι ως υποχρέωση

Στο τέλος της ημέρας, η αγάπη δεν είναι μόνο ένα συναίσθημα – είναι μια επιλογή. Δεν μένουμε με κάποιον απλώς επειδή τον αγαπήσαμε κάποτε, αλλά επειδή τον επιλέγουμε ξανά και ξανά, κάθε μέρα, παρά τις δυσκολίες. Είτε η απάντησή σας είναι "ναι" είτε "όχι", αυτό που μετράει είναι να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Μόνο έτσι θα βρείτε τον δρόμο προς μια ουσιαστική και αληθινή αγάπη.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ