Τα 3 είδη κακοποίησης σε μια σχέση που πρέπει να γνωρίζετε

Τα 3 είδη κακοποίησης σε μια σχέση που πρέπει να γνωρίζετε 1

Όλα εκείνα που δεν πρέπει να συμβαίνουν ποτέ μέσα σε μία σχέση.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Το σοκ από τη γυναικοκτονία στο Αγρίνιο όπως και από τον θάνατο της 41χρονης Γαρυφαλλιάς που ξυλοκοπήθηκε από τον σύντροφό της, είναι ακόμη νωπό και θα μας στοιχειώνει για καιρό. Για καθεμία και καθέναν από εμάς που αγαπά τις γυναίκες της ζωής της/του, αδερφές, μητέρες, φίλες, -και ας μη μιλήσουμε καν για τη λατρεία που μπορεί να έχει κανείς στο παιδί του που τυχαίνει να είναι γένους θηλυκού- η είδηση κάθε γυναικοκτονίας είναι ένας (ακόμη) φρικτός εφιάλτης που βιαίως παρεισέφρησε στην πραγματικότητά (μας).

Ποια είναι άραγε τα σημάδια για την επικινδυνότητα ενός συντρόφου, οι κόκκινες σημαίες ότι μπορεί να είναι κακοποιητικός τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχή μας; Ας ανατρέξουμε στα είδη της κακοποίησης μέσα σε μία σχέση, θεωρώντας κάθε γνώρισμά της ένα προειδοποιητικό σημάδι που θα πρέπει να μας προβληματίσει πολύ σοβαρά. Γιατί ίσως, εν τέλει, πρόκειται κυριολεκτικά για ζήτημα ζωής ή θανάτου…

Συναισθηματική κακοποίηση

Η συναισθηματική κακοποίηση, επίσης γνωστή ως ένα είδος “πνευματικής κακομεταχείρισης” είναι μία μορφή κακοποίησης που κάνει τον κακοποιημένο σύντροφο να νιώθει διανοητικά και συναισθηματικά πληγωμένος, ακόμη και διαλυμένος ή κατεστραμμένος. Έχει ως στόχο ο κακοποιητής να κερδίσει δύναμη και έλεγχο αλλάζοντας με βίαιο, έντονο τρόπο τη συναισθηματική κατάσταση του θύματος. Τα τυπικά δείγματα συναισθηματικής κακοποίησης περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

· Εκφοβισμό: Μία κακοποιητική τακτική που είναι σχεδιασμένη για να προκαλέσει φόβο ή απειλή. Λαμβάνει τη μορφή πράξεων, κινήσεων ακόμα και βλεμμάτων που προκαλούν άγχος σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ο κακοποιητικός σύντροφος.

· Καταναγκασμό: Αυτή η τακτική χρησιμοποιείται ώστε ο κακοποιητής να ασκήσει τη δύναμη για να επιβάλλει στον κακοποιούμενο σύντροφο να δράσει με έναν τρόπο που βολεύει καλύτερα τον ίδιο.

· Χλευασμό: Γελοιοποίηση και κοροϊδίες εις βάρος του κακοποιούμενου συντρόφου.

· Παρενόχληση

· Χειριστικότητα

· Μεταχείριση του κακοποιούμενου συντρόφου σαν να ήταν μικρό παιδί.

· Απομόνωση: Ο κακοποιητής κρατά τον κακοποιούμενο σύντροφο μακριά από αγαπημένους φίλους, την οικογένεια, ακόμη και την εργασία.

· Τιμωρία της σιωπής

· Φωνές και βρισιές

· Παραμέληση και άρνηση του κακοποιητή να παρέχει τρυφερότητα ή προσοχή στο σύντροφό του.

Σωματική κακοποίηση

Η σωματική βία προκαλεί πόνο και τραυματισμούς είναι, ωστόσο, σαφώς πιο ευδιάκριτη από την συναισθηματική. Στα χαρακτηριστικά παραδείγματα σωματικής βίας περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

· Σωματική επίθεση – σπρωξιές

· Χαστουκίσματα, γρονθοκοπήματα, κλωτσιές

· Πνιγμός

· Περιορισμός (π.χ. κλείδωμα σε ένα χώρο)

· Σεξουαλική κακοποίηση: Η σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί ολόκληρο κεφάλαιο από μόνη της ωστόσο θα μπορούσε να εμπίπτει ως μορφή σωματικής κακοποίησης. Περιλαμβάνει οποιοδήποτε είδος σεξουαλικής επαφής στην οποία ενδίδει το κακοποιημένο άτομο ως αποτέλεσμα εκβιασμού, απειλών, φόβου, εξαπάτησης και χωρίς να έχει νόμιμα συναινέσει στην πράξη αυτή.

Λεκτική κακοποίηση

Η λεκτική κακοποίηση τείνει να είναι πιο αδιόρατη και είναι πιο δύσκολο να την αναγνωρίσει κανείς. Υπάρχουν ποικίλες μορφές της για τις οποίες είναι καλό να επαγρυπνεί κανείς, όπως οι παρακάτω:

· Το να κατηγορείται κάποιος για τις συμπεριφορές του κακοποιητή συντρόφου του.

· Εσκεμμένα κακόβουλες ή οδυνηρές, πληγωτικές παρατηρήσεις και σχόλια.

· Gaslighting: Μία τακτική που χρησιμοποιείται ώστε να κάνει τον κακοποιημένο σύντροφο να αναρωτιέται για την κρίση και την αντίληψη του περί πραγματικότητας (περισσότερα πάνω στην τοξική αυτή μορφή κακοποίησης μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

· Κριτική ή υποτίμηση από τον κακοποιητή σύντροφο επειδή ο κακοποιημένος σύντοφος δεν πληρεί τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες του.

· Παρατσούκλια ή υποκοριστικά που πλήττουν την αυτοεκτίμηση.

Η λεκτική και η συναισθηματική κακοποίηση συχνά συμπίπτουν και “αλληλοκαλύπτουν” η μία την άλλη. Το πρώτο βήμα για να σπάσει κανείς τον κύκλο της κακοποίησης είναι να αναγνωρίσει καταρχάς ότι υπάρχει. Συχνά είναι δύσκολο για τον κακοποιημένο σύντροφο που βρίσκεται μέσα στη σχέση να το αποδεχτεί. Όταν πλέον γίνει αυτή η συνειδητοποίηση καμία γυναίκα (ή και άνδρας) δεν θα έπρεπε να υποφέρει σιωπηλά. Οποιοσδήποτε βρίσκεται παγιδευμένος σε μία κακοποιητική σχέση θα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια όχι μόνο από φίλους και οικογένεια αλλά και επαγγελματική: κάτι που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην περιλαμβάνει μόνο έναν ψυχολόγο αλλά, επίσης, έναν καλό δικηγόρο.

Κεντρική Φωτογραφία: iStockphoto.com

SHARE THE STORY