Πόσες φορές δεν μας έχει πάρει η κολλητή μας στις 2 τα μεσάνυχτα να μας ανακοινώσει με ενθουσιασμό το μεγάλο νέο, ότι δηλαδή ερωτεύτηκε σφόδρα, γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να περιμένει μέχρι την επόμενη μέρα; Πόσες φορές δεν μας πίεζε μέχρι τελικής πτώσεως, να μας ακούσει να λέμε ότι, ναι, γνώρισε τον άνδρα της ζωής της –εξάλλου, είναι μόλις η πέμπτη φορά μέσα σε τρία χρόνια…
Και μόλις ξεκινήσει επισήμως το ειδύλλιο, θα αρχίσουμε μαζί οι κολλητές να το διανθίζουμε με τα αποδεικτικά στοιχεία του έρωτά του για εκείνη... Κι αν φανεί κατώτερος των προσδοκιών, θα προσπαθήσουμε, ως άριστες ντετέκτιβ συναισθημάτων, να ανακαλύψουμε ποιο παλιό τραύμα ή ποια συγκυρία στην παιδική του ηλικία ευθύνεται για την ανικανότητά του να αφεθεί και να δεσμευτεί.
Χάρη σ’ αυτά τα εσωτερικά φιλμ μικρού μήκους έχουμε μια μαγική δύναμη: γράφουμε το σενάριο που μας βολεύει, εκείνο που προστατεύει καλύτερα την αυτοεκτίμησή μας. Οι πεσιμίστριες κάνουν απαισιόδοξα σενάρια –«Θα δεις που δεν θα κρατήσει η ιστορία. Άσε που είμαι και σίγουρη ότι έχει άλλη» κ.λπ.–, αλλά ακόμη και από μια χαραμάδα να μπαίνει λίγο φως μπορούμε άμεσα να περάσουμε σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο... “H ανθρώπινη συμπεριφορά καθορίζεται από τις γνωσίες μας, δηλαδή από τις νοηματοδοτήσεις – ερμηνείες που κάνουμε για τα πρόσωπα και τα πράγματα γύρω μας. Με άλλα λόγια δεν αντιδρούμε σε αυτό που συμβαίνει – υπάρχει, αλλά σε αυτό που νομίζουμε ότι συμβαίνει – υπάρχει” , ξεκαθαρίζει ο καθηγητης Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Ευσταθίου.
Υπερτροφική φαντασία
Γνωριμία ζωής ή σύντομο πάθος; Όπως και να έχει, οι φίλες περνούν ατελείωτες ώρες αποκρυπτογραφώντας τους μυστικούς κώδικες του έρωτα ενώ κατασκευάζουν έναν ιδανικό άνδρα που μάλλον θα πέσει από το θρόνο του μόλις το θελήσουν.