Πόσες φορές σας έχει τύχει να παρακολουθείτε μια ταινία ή σειρά στο σπίτι σας, αλλά ξαφνικά θυμάστε ότι ξεχάσατε να ταΐσετε τη γάτα σας; Σηκώνεστε να της βάλετε φαγητό, ξανακάθεστε στον καναπέ και σας έρχεται μια ειδοποίηση στο κινητό, μπαίνετε στο Instagram και καταλήγετε να σκρολάρετε στη ροή σας, ενώ εκείνη τη στιγμή λαμβάνετε κι ένα newsletter, όπου το αγαπημένο σας brand έχει εκπτώσεις. Αφήνετε το Instagram και ξεκινάτε το online shopping. Μόλις τελειώνετε με τις αγορές σας, συνειδητοποιείτε ότι η ταινία έχει τελειώσει κι εσείς δεν είδατε τίποτα. Αυτή είναι μια κλασική περίπτωση "popcorn brain".
Ο όρος που εισήγαγε ο David Levy, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον το 2011, αναφέρεται σε μια ψυχική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σκόρπιες σκέψεις, κατακερματισμένη προσοχή και μια τάση για γρήγορη μετάβαση από το ένα θέμα στο άλλο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το popcorn όταν βρίσκεται σε μια κατσαρόλα.
Οι άνθρωποι που παθαίνουν "popcorn brain", μπορεί να δυσκολεύονται να επικεντρωθούν σε εργασίες ή να διατηρήσουν μια συνοχή στις σκέψεις τους. Αυτός ο άτυπος όρος απεικονίζει περιπτώσεις ψυχικής υπερφόρτωσης ή γνωστικής «αταξίας». Χαρακτηρίζεται κυρίως από μειωμένη εστίαση, αυξημένο άγχος, κόπωση, υπερφόρτωση πληροφοριών, προβλήματα ελλειμματικής προσοχής, αυξημένο άγχος και γενικά επιζήμια επίδραση στις σχέσεις και την ποιότητα ζωής.
Το φαινόμενο του "popcorn brain" συνδέεται με τον ψηφιακό τρόπο ζωής μας, όπως τονίζουν οι ειδικοί, αλλά υπάρχουν δύο τρόποι για να το αντιμετωπίσετε.