Αν η σημερινή μέρα είχε πρόσωπο, θα ήταν το πιο «θλιμμένο» emoji. Αυτό γιατί η 15η Γενάρη θεωρείται από το 2004, η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου. Κατά πόσο όμως ισχύει κάτι τέτοιο στ΄αλήθεια; Αν ψάξουμε την απάντηση από την πλευρά της επιστήμης, θα δούμε πως ο ισχυρισμός της Blue Monday, που εδραιώθηκε από τον Ουαλό ψυχολόγο, Cliff Arnall, διαψεύδεται, δίνοντας πίσω τη χαμένη μας χαρά.
Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου συνδέεται όλα αυτά τα χρόνια με τα χαρακτηριστικά μιας έξυπνης στρατηγικής marketing προκειμένου να ταξιδεύουμε περισσότερο τον Ιανουάριο. Ο Arnall επινόησε την πιο «καταθλιπτική» μέρα του χρόνου, έπειτα από το σχετικό αίτημα μιας ταξιδιωτικής εταιρείας. Συγκεκριμένα, η ιδέα αυτή δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε δελτίο Tύπου του 2005 από τη βρετανική εταιρεία Sky Travel, η οποία ισχυρίστηκε ότι υπολόγισε την ημερομηνία χρησιμοποιώντας μια «εξίσωση».
Στον παραπάνω μαθηματικό τύπο του Arnall, τα χρέη, ο καιρός, ο χρόνος από τα Χριστούγεννα, ο χρόνος που ξοδέψαμε χωρίς να εκπληρώσουμε μερικούς από τους στόχους της νέας χρονιάς, τα χαμηλά κίνητρα που έχει ο καθένας, αλλά και το αίσθημα ανάγκης να αναλάβει κανείς δράση, πλέκονται μεταξύ τους περίτεχνα, σε ένα αποτέλεσμα που θεωρείται ψευδοεπιστήμη και απορρίφθηκε από πολλούς μαθηματικούς.
Έπειτα ο όρος Blue Monday, χρησιμοποιήθηκε σε καμπάνια για «ταξίδια που θα έδιωχναν την κατάθλιψη αυτής της ημέρας». Κάπως έτσι, η συγκεκριμένη στρατηγική κατέληξε να γίνει το απόλυτο διαφημιστικό κόλπο, ωθώντας τον κόσμο να κλείνει εκείνη τη μέρα, τα περισσότερα πακέτα διακοπών.
Ο Arnall σήμερα πρωτοστατεί υπέρ του #StopBlueMonday» και σε συνέντευξή του έχει δηλώσει ότι «δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του να κάνει τη μέρα να ακούγεται αρνητική, αλλά ότι ήθελε να εμπνεύσει τον κόσμο να πάρει τολμηρές αποφάσεις ζωής». Παρά το γεγονός ότι σήμερα ο μύθος της Blue Monday καταρρίπτεται, οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και οι πιο μικρές μέρες, επηρεάζουν πράγματι αρνητικά τη διάθεσή μας και προκαλούν εποχιακή συναισθηματική διαταραχή ή εποχική κατάθλιψη, (Seasonal Depression-SD ή Seasonal Affective Disorder-SAD).