Σίγουρα θα έχεις βιώσει κάποτε την εμπειρία του να αποσιωπείς τα σινιάλα που σου στέλνει το σώμα σου, προσπαθώντας να παραμείνεις ατάραχη ενώ το σώμα σου βοά προσπαθώντας να εκφράσει αυτά που νιώθεις. Ενώ εκδηλώνει π.χ. έναν πονοκέφαλο σε μία μέρα γεμάτη στρες ή την αίσθηση ότι έχεις πεταλούδες στο στομάχι σου όταν βλέπεις εκείνο…το ιδιαίτερα γοητευτικό πρόσωπο! Αυτός είναι ο τρόπος που έχει το σώμα μας για να μεταφέρει μηνύματα και να εκδηλώνει τα συναισθήματα.
Τα συναισθήματα ως “αντανακλαστικά”
Το να κατανοείς τα σημάδια που στέλνει το σώμα σου αναγνωρίζοντας ότι αποτελούν αντανακλάσεις των συναισθημάτων που νιώθουμε είναι σημαντικό καθώς πολλές φορές παραβλέπουμε καταστάσεις και συνθήκες οι οποίες δεν μας κάνουν καλό. Αν, ωστόσο, ξέρουμε πώς να ερμηνεύσουμε σωστά αυτό που μας επικοινωνεί το σώμα μας, μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας και την ευεξία μας.
Είναι καλή ιδέα να σταματήσουμε να βάζουμε τον εαυτό μας στον “αυτόματο πιλότο” και ν’ αρχίσουμε να δίνουμε σημασία στα σημάδια που στέλνει το σώμα μας σχετικά με τη συναισθηματική μας κατάσταση. Αυτό θα μας βοηθήσει να παραμένουμε περισσότερο εστιασμένες στο παρόν, συμμετέχοντας ενεργά σε όσα βιώνουμε στην καθημερινότητά μας και να έχουμε περισσότερη αυτογνωσία.
Αφιέρωσε λίγο χρόνο για ν’ αναπνεύσεις βαθιά, να συνδεθείς με το σώμα σου και να δώσεις προσοχή στις σωματικές σου αισθήσεις. Τι νιώθεις; Μήπως έχεις ένταση στους ώμους σου; Πονοκέφαλο ή πόνο στον αυχένα; Μια καλή τακτική που μπορείς να εφαρμόσεις είναι να σημειώνεις πώς νιώθει το σώμα σου στο τέλος της ημέρας, καταγράφοντας παράλληλα ποια συναισθήματα ένιωσες. Έπειτα από ένα μικρό χρονικό διάστημα θα μπορείς να παρατηρήσεις τα μοτίβα με τα οποία τα συναισθήματα εκφράζονται στο σώμα σου. Εδώ είναι απαραίτητο να σημειώσουμε και να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι το κάθε σώμα, ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και μοναδικός και αντιδρά με διαφορετικούς τρόπους παρόλο που -σύμφωνα με έρευνες- υπάρχουν “χάρτες” που καταγράφουν και τοποθετούν την εκδήλωση των συναισθημάτων στο ανθρώπινο σώμα.
Κάθε συναίσθημα έχει τη δική του, διαφορετική αίσθηση
Ας ανακαλύψουμε την επίδραση που έχουν τέσσερα βασικά συναισθήματα στο σώμα μας:
Θυμός
Όταν θυμώνουμε, ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας εκδηλώνει αυτό το συναίσθημα είναι η μυική ένταση -ιδιαίτερα στην περιοχή του λαιμού, των ώμων και του σαγονιού. Ίσως παρατηρήσεις, επίσης, ότι μπορεί να σφίγγεις τις γροθιές σου ή να τρίζεις τα δόντια σου χωρίς να το καταλαβαίνεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλους, μυική δυσκαμψία και “πιασίματα”. Επιπλέον, ο θυμός μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σύστημα προκαλώντας στομαχικές διαταραχές, ναυτία ή γαστρεντερικά προβλήματα όπως η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα.