Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να ενημερωθούμε γύρω από τις προκλήσεις που θέτει ο σακχαρώδης διαβήτης και την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και σωστή διαχείριση της νόσου.
Με αφορμή αυτήν την ημέρα, μιλήσαμε με την ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο, κυρία Βούλα Μεντζελοπούλου, η οποία μας εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον διαβήτη, την πρόληψη, τη θεραπεία, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης της νόσου.
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2;
Με πολύ απλά λόγια, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι το αυξημένο ζάχαρο. Σε κάθε άνθρωπο τα αίτια μπορεί να είναι διαφορετικά. Οι δύο βασικές διαφοροποιησεις είναι ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο ο οργανισμός μας καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη. Το πάγκρεας, δηλαδή, δεν παράγει ινσουλίνη. Αυτός ο τύπος διαβήτη εμφανίζεται κυρίως σε μικρά παιδιά και εφήβους, αν και υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου μπορεί να εμφανιστεί αργότερα στη ζωή. Σε αυτές τις περιπτώσεις ονομάζεται LADA (Latent autoimmune diabetes in adults = Λανθάνον αυτοάνοσος διαβήτης ενηλίκων). Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο πάγκρεας (παγκρεατίτιδα, εγχείρηση στο πάγκρεας, κλπ). Παρόλο που τα αίτια δεν είναι αυτοάνοσα, καταλήγουν να έχουν διαβήτη τύπου 1, αφού το πάγκρεας έχει καταστραφεί και δε μπορεί να παράξει ινσουλίνη.
Ο διαβήτης τύπου 2 δεν είναι αυτοάνοσος και προκαλείται λόγω διαφορετικών αιτίων. Μπορεί να συδέεται με το γήρας, όταν παρουσιάζουμε αυξημένο ζάχαρο, την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο. Είναι μορφές διαβήτη, όπου το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, ωστόσο δεν επαρκεί είτε γιατί δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες μας είτε γιατί υπάρχει αντίσταση με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρό μας. Το τελευταίο συμβαίνει όλο και συχνότερα στην εποχή μας λόγω της καθιστικής ζωής.