Οι επιστήμονες μελετούν εδώ και χρόνια την περιοχή του εγκεφάλου έχοντας ως στόχο τη διατήρηση της υγείας του, ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι οδεύουν προς την τρίτη ηλικία. Ενώ γνωρίζουμε πλέον πολλά για εκείνους τους παράγοντες κινδύνου που επιταχύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου, λίγα έχουν αποκαλυφθεί για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε την εξασθένηση των γνωστικών και νοητικών μας λειτουργιών.
Υπάρχουν, ωστόσο, αποδείξεις ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο: Μία καινοτόμος έρευνα από το University of Nebraska - Lincoln’s Center for Brain, Biology and Behavior και το University of Illinois - Urbana Champaign υποδεικνύουν πως συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγιή γήρανση του εγκεφάλου.
Η ομάδα των επιστημόνων με επικεφαλής τον Aron Barbey, διευθυντή του Center for Brain, Biology and Behavior, διεξήγαγε μια πολυεπίπεδη έρευνα που συνδύασε τις πλέον σύγχρονες, πρωτοποριακές ιδέες και καινοτομίες στις νευροεπιστήμες και την επιστήμη της διατροφής. Η έρευνα αυτή αναγνωρίζει ένα συγκεκριμένο διατροφικό προφίλ και μοτίβο στους συμμετέχοντες που είχαν καλύτερες γνωστικές και νοητικές επιδόσεις.
Στην έρευνα συμμετείχαν 100 υγιείς γνωστικά άνθρωποι, ηλικίας 65-75 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο με δημογραφικές πληροφορίες, σωματικές μετρήσεις καθώς και μετρήσεις που αφορούσαν την φυσική κατάσταση. Ελήφθησαν δείγματα πλάσματος αίματος ώστε να αναλυθούν οι βιοδείκτες των θρεπτικών συστατικών ενώ οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε γνωστικές αξιολογήσεις και μαγνητικές τομογραφίες. Η συνολική ανάλυση αυτών των στοιχείων αποκάλυψε δύο τύπους εγκεφαλικής γήρανσης ανάμεσα στους συμμετέχοντες: την πιο επιταχυμένη και την πιο βραδεία από το αναμενόμενο. Εκείνοι που εμφάνιζαν πιο βραδεία εγκεφαλική γήρανση είχαν ένα ιδιαίτερο, σαφές διατροφικό προφίλ.