Το πώς και γιατί μερικοί άνθρωποι φτάνουν τα 100 τους χρόνια, είναι μια πολυπαραγοντική υπόθεση. Και ενώ πολλές έρευνες έχουν «ρίξει φως» στις συνήθειες που βρίσκονται πίσω από αυτό το κατόρθωμα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μια ακόμη έρευνα έρχεται από το CLHLS (Κινέζικο Ινστιτούτο μελέτης στη μακροζωία) έβαλε στο στόχαστρο 5.222 και μελέτησε διεξοδικά τους καθοριστικούς παράγοντες που βοήθησαν τα άτομα αυτά να φτάσουν μέχρι τα 100.
Ομολογουμένως, δεν υπάρχει μια «συγκεκριμένη συνταγή» να ακολουθήσεις. Άλλοι μπορούν αν σου πουν πως έπιναν ένα ποτήρι κρασί κάθε μέρα, ενώ άλλοι μπορεί να σου πουν πως δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ. Το μέρος, τα γονίδια, αλλά και ο τρόπος ζωής είναι επίσης τεράστιες μεταβλητές, με μεγάλη επιρροή πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ωστόσο οι ερευνητές, κατάφεραν να ξεχωρίσουν 3 καθοριστικούς παράγοντες, που επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό την μακροζωία. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτοί οι παράγοντες είναι:
- Η ποικιλία στη διατροφή (καθώς συνδέεται και με ένα πλούσιο μικροβίωμα του εντέρου)
- Η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ
- Η κίνηση και ο δείκτης μάζας σώματος (δηλαδή το φυσιολογικό βάρος)
Το πρώτο ουσιαστικά αναδεικνύει, πως η ποικιλία στην διατροφή είναι καθοριστική για ένα πλούσιο και υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Με λίγα λόγια η έρευνα παρακινεί να τρώμε όλο και περισσότερα φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, και να μην ακολουθούμε καθημερινά τις ίδιες και τις ίδιες τροφές. Μια διατροφή ελλιπής σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία δεν μπορεί να οδηγήσει στη μακροζωία. Αντιθέτως τα ιχνοστοιχεία, οι βιταμίνες και η ποικιλία υγιεινών τροφών βοηθά τον οργανισμό να δημιουργήσει τις κατάλληλες άμυνες προκειμένου να ανταπεξέλθει.