Η απώλεια ή αραίωση των φρυδιών μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως οι ορμονικές αλλαγές, την υπερβολική αποτρίχωση (ειδικά με τσιμπιδάκι) και οι συνήθειες περιποίησης. Η δερματολόγος Dr. Claire Wolinsky εξηγεί πως με την ηλικία, τα επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων μειώνονται, επηρεάζοντας τον κύκλο ανάπτυξης των τριχών και οδηγώντας σε αραίωση, η οποία κορυφώνεται κατά την τρίτη ηλικία, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να χάνουν εντελώς τα φρύδια τους.
«Με την ηλικία, τόσο η τεστοστερόνη όσο και τα οιστρογόνα μειώνονται, κάτι που έχει αντίκτυπο στον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας και στον ίδιο τον θύλακα», εξήγησε η δερματολόγος. «Ο θύλακας της τρίχας λεπταίνει και μερικοί άνθρωποι σταματούν να παράγουν εντελώς τρίχες στα φρύδια τους».
Επίσης, το μπλοκάρισμα των θυλάκων των φρυδιών με προϊόντα όπως αντηλιακά ή ενυδατικές κρέμες μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία.
Παράγοντες όπως η υπερβολική αποτρίχωση των φρυδιών σε νεαρή ηλικία μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην αραίωση. Σύμφωνα με τη makeup artist Denika Bedrossian, πολλές πελάτισσές της παραπονιούνται, λέγοντας: «όταν ήμουν μικρή, έβγαζα υπερβολικά τα φρύδια μου», κάτι που επηρεάζει μακροπρόθεσμα την πυκνότητά τους.
Η αραίωση των φρυδιών μπορεί να ξεκινήσει από τα 30 ή τα 40 και να γίνει πιο έντονη από τα 50 και μετά, ανάλογα πάντα με την κληρονομικότητα, τη φροντίδα του θύλακα της τρίχας και τη γενικότερη υγεία του ατόμου. Ωστόσο, σε κάποιους άνδρες, οι ανδρογόνες ορμόνες μπορεί να οδηγήσουν σε πιο πυκνά φρύδια, τρίχες στη μύτη και τα αφτιά κατά την τρίτη ηλικία, όπως εξηγεί η Dr. Trisha Khanna. Οι ανδρογόνες ορμόνες είναι αυτές που συμβάλλουν στα χαρακτηριστικά του ανδρικού φύλου, στην αναπαραγωγική υγεία και στην ανάπτυξη του σώματος. Εκτός αυτού, ακριβώς επειδή οι άντρες δε βγάζουν και δε βάφουν τα φρύδια τους, έχουν καλύτερη και πιο ανθεκτική τρίχα.