ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Μόλυβδο και άλλα τοξικά επικίνδυνα μέταλλα στα ταμπόν – Τι έδειξε νέα έρευνα

Μόλυβδο και άλλα τοξικά επικίνδυνα μέταλλα στα ταμπόν – Τι έδειξε νέα έρευνα 1
Pexels

Συνολικά οι ερευνητές βρήκαν και κατέγραψαν περισσότερα από δώδεκα τοξικά και επικίνδυνα μέταλλα.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Νέα έρευνα στα προϊόντα περιόδου έδειξε ανησυχητικά στοιχεία, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental International, ο μόλυβδος βρέθηκε και στα 30 ταμπόν που δοκιμάστηκαν από 14 διαφορετικές μάρκες. 

Η παρουσία μετάλλων στα ταμπόν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική δεδομένου ότι το δέρμα του κόλπου είναι πιο διαπερατό από άλλες περιοχές του σώματος και ο,τιδήποτε απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί, δεν περνά πρώτα από τον γαστρεντερικό σωλήνα, ούτε φιλτράρεται από το ήπαρ.

Όπως διευκρινίζεται στην έρευνα, τα προϊόντα αγοράστηκαν από μεγάλους διαδικτυακούς λιανοπωλητές και καταστήματα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Συνολικά οι ερευνητές βρήκαν και κατέγραψαν περισσότερα από δώδεκα μέταλλα.

Μόλυβδο και άλλα τοξικά επικίνδυνα μέταλλα στα ταμπόν – Τι έδειξε νέα έρευνα 2

Πώς εντοπίστηκαν τα μέταλλα στο ταμπόν

Η δημιουργία ταμπόν προέρχεται από βαμβάκι, ρεγιόν ή συνδυασμό των δύο. Οι ερευνητές είπαν ότι είναι πιθανό τα μέταλλα να απορροφήθηκαν από το έδαφος από τα φυτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων περιόδου.

Η έκθεση αναφέρει ότι θα μπορούσαν επίσης να προστεθούν σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως αντιμικροβιακά ή για τον έλεγχο οσμών.  

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα οργανικά ταμπόν περιείχαν λιγότερο μόλυβδο και περισσότερο αρσενικό από τα μη βιολογικά και τα ταμπόν που αγοράζονται στις ΗΠΑ, είχαν υψηλότερα επίπεδα μολύβδου από αυτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης κάδμιο, χαλκό, υδράργυρο και νικέλιο, μεταξύ άλλων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν την ανάγκη για κανονισμούς που απαιτούν τη δοκιμή για την ύπαρξη μετάλλων στα ταμπόν από τους κατασκευαστές», σημείωσαν οι ερευνητές στη μελέτη τους. Στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων απαιτεί από τους κατασκευαστές ταμπόν να δείξουν ότι τα προϊόντα τους είναι ίδια με άλλα στην αγορά, μια διαδικασία που περιλαμβάνει δοκιμές ασφαλείας, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτό περιλαμβάνει μέτρηση για μέταλλα.

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ