Ολοένα και περισσότεροι εντάσσουν στην διατροφή τους το κεφίρ. Το προϊόν που προσφέρει υγιή και καλά βακτήρια στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει καλύτερα λοιμώξεις και να διατηρεί πιο δυνατό ανοσοποιητικό και μικροβίωμα. Τα οφέλη του συγκεκριμένου ροφήματος ποικίλλουν και η τακτική κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε συνήθη προβλήματα υγείας.
Τι ακριβώς όμως είναι το κεφίρ;
Το κεφίρ είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσης του γάλακτος (αν και μπορεί να γίνει και με νερό) χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό βακτηρίων και μαγιάς, γνωστών ως «κόκκοι κεφίρ». Αυτοί οι κόκκοι, περιέχουν μικροοργανισμούς, όπως τους Lactobacillus, Streptococcus και αρκετά είδη ζύμης. Δεν αποτελεί κάτι καινούριο το γεγονός ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν αποκτήσει δημοτικότητα στον κόσμο της ευεξίας με την πάροδο του χρόνου. Δεν ακούμε πλέον μόνο για το kimchi, αλλά και για το kombucha, και φυσικά το κεφίρ. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό από όσα φαντάζεστε. Δεν είναι μόνο καλά για το έντερο σας, αλλά και για το δέρμα σας και την υγεία σας γενικότερα.
Μερικά από τα οφέλη του κεφίρ στην υγεία
Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, δηλαδή ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου, βελτιώνοντας την πέψη.
Τα προβιοτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά του κεφίρ, όπως βιταμίνες και μέταλλα, μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το κεφίρ είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Κ2, σημαντικά τόσο για τη διατήρηση της υγείας των οστών όσο και για την πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.
Το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.
Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο κεφίρ καταναλώνουν μεγάλο μέρος της λακτόζης του γάλακτος, καθιστώντας έτσι ευκολότερη την πέψη για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
Ποια είναι η κατάλληλη ώρα της ημέρας για κατανάλωση
Δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν είναι καλύτερα να καταναλώνεται πρωί ή βράδυ. Ωστόσο, οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως είναι καλύτερο το κεφίρ να καταναλώνεται το πρωί, ακόμα και με άδειο στομάχι, και όχι αργά το βράδυ, μιας και μπορεί να επιδράσει στο γαστρεντερικό.
Ακόμη, αν αναρωτιέστε πώς να το καταναλώσετε, είναι πολύ απλό. Εκτός από το να πιείτε απλά ένα ποτήρι κεφίρ, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στις συνταγές σας. Σε ένα smoothie μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με κεφίρ. Επίσης, μπορείτε να το καταναλώσετε σε σαλάτες, ως dressing.
Έχει το κεφίρ παρενέργειες;
Είναι πιθανό όταν ξεκινήσει κανείς να πίνει κεφίρ να παρατηρήσει ήπιες γαστρεντερικές ενοχλήσεις, μέχρι να συνηθίσει το έντερό του, όπως:
φούσκωμα
αέρια
ναυτία
κοιλιακές κράμπες
μαλακά κόπρανα
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από άτομα με πεσμένο ανοσοποιητικό, όπως ασθενείς σε ανοσοκαταστολή (εξαιτίας θεραπειών ή χρόνιων παθήσεων), καθώς εκεί η κατανάλωση/ λήψη προβιοτικών μπορεί να είναι επικίνδυνη.