Το κάρδαμο, ένα από τα πιο πολύτιμα και ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο, προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Elettaria cardamomum, το οποίο ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ. Είναι γνωστό για την έντονη, γλυκιά και ταυτόχρονα πικάντικη γεύση του, η οποία θυμίζει ελαφρώς τον ευκάλυπτο και τη μέντα.
Από την αρχαιότητα, το κάρδαμο έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική, την κουζίνα και τη φαρμακευτική, κυρίως στην Ινδία, την Κίνα και την Αραβία. Σήμερα, το κάρδαμο είναι ένα βασικό συστατικό σε πολλές κουζίνες, ιδιαίτερα της Ινδίας και άλλων χωρών της Ασίας, ενώ χρησιμοποιείται και σε γλυκά και ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα.
Χρήση του κάρδαμου στην καθημερινή ζωή
Το κάρδαμο χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους στη μαγειρική και την καθημερινή ζωή. Στην κουζίνα, οι σπόροι του καρδάμου χρησιμοποιούνται ολόκληροι ή αλεσμένοι για να ενισχύσουν τη γεύση σε διάφορα πιάτα, όπως στην ινδική κουζίνα (π.χ. στο διάσημο ρύζι biryani ή στο κάρυ), στην ασιατική κουζίνα (για σούπες και γλυκά), αλλά και σε παραδοσιακά δανέζικα αρτοσκευάσματα.