Σε ένα από τα podcasts του πασίγνωστου Jay Shetty, βρέθηκε καλεσμένος ένας επιστήμονας και μελετητής των λεγόμενων «Blue Zones», των καταγεγραμμένων περιοχών δηλαδή, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι καταφέρνουν να αγγίξουν τα 100 χρόνια ζωής. Τέτοιες περιοχές είναι η Σικελία της Ιταλίας, η Νικόγια της Κόστα Ρίκα, η Οκινάουα της Ιαπωνίας, η Ικαρία η δική μας, και άλλες.
Σύμφωνα με τις έρευνες που αφορούν τους Ικαριώτες, καταφέρνουν να ζουν 4 φορές περισσότερο μέχρι τα 90 τους, από το μέσο όρο των υπόλοιπων πληθυσμών. Το κυριότερο όμως, είναι πως καταφέρνουν να φτάσουν σε τέτοιες ηλικίες χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας, με μειωμένα ποσοστά άνοιας, και άλλων απειλητικών ασθενειών.
Τι είναι αυτό που οδηγεί τον πληθυσμό της Ικαρίας στην μακροζωία και σε μια ζωή πλούσια από χρόνια και στερημένη από ασθένειες;
Κοινωνική ζωή – Σταθερές σχέσεις
Σύμφωνα με το Business Insider, oι ειδικοί βάζουν την έντονη κοινωνική ζωή της Ικαρίας πάνω- πάνω στη λίστα με τα μυστικά μακροζωίας. Οι ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και η έντονη κοινωνική ζωή των πληθυσμών όπως στην Ικαρία, φαίνεται να οδηγούν σε μια ευτυχισμένη ζωή γενικότερα και σε μειωμένο αίσθημα της μοναξιάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερα περιστατικά άνοιας ή άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τα βότανα που κάνουν τη διαφορά
Η μεσογειακή διατροφή δεν αποκλείει τροφές, ωστόσο η συχνότητα κάνει τη διαφορά. Για παράδειγμα η διατροφή στην Ικαρία είναι πλούσια από ψάρι και άρα θρεπτικά ωμέγα 3 λιπαρά που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, υπάρχει και το κρέας αλλά όχι σε τακτική βάση, ενώ τέλος τα λαχανικά, τα φρούτα και το σπιτικό μη επεξεργασμένο φαγητό κυριαρχεί. Ακόμη οι επιστήμονες, αναφέρουν πως σπουδαίο ρόλο έχουν και τα βότανα που χρησιμοποιούν τακτικά, όπως η ρίγανη, το δεντρολίβανο, το τσάι, το θυμάρι, ο βασιλικός και άλλα. Τα βότανα αυτά είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου και τη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό. Στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά για την μείωση εμφάνισης νοσημάτων.