Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έρχονται να δώσουν οι νευροεπιστήμονες: Ζούμε σε μια σύγχρονη εποχή, ωστόσο το σώμα μας παραμένει…πρωτόγονο και το θαυμαστό αυτό όργανο που είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος βασιζόταν ανέκαθεν στην προβλεψιμότητα προκειμένου να φροντίσει για την επιβίωσή μας. Έτσι, οι αλλαγές γίνονται αντιληπτές ως κάτι που πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί τουλάχιστον με επιφυλακτικότητα, αν όχι απευθείας με φόβο. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μέθοδοι που μπορούν με απαλό και αβίαστο τρόπο να μας βοηθήσουν να βγούμε από την comfort zone μας και να επιτύχουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε.
Η πλέον “φιλική στον χρήστη” προέρχεται από την γοητευτική χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και ονομάζεται Kaizen! Ίσως μάλιστα έχεις ήδη ανακαλύψει κάποια από τα βιβλία που κυκλοφορούν και στην ελληνική γλώσσα σχετικά με αυτή την πρακτική και εύχρηστη μέθοδο (όπως το “Καϊζεν-Αλλάζω προς το καλύτερο” της Christie Vanbremeerch από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ ή το “Kaizen -Μικρά βήματα, μεγάλοι στόχοι: η Ιαπωνική Μέθοδος που θ’αλλάξει τη ζωή σας” της Sarah Harvey από τη σειρά “Η τέχνη της ζωής” και την Brainfood εκδοτική).
«Η ιαπωνική λέξη Kaizen αποτελείται από το ιδεόγραμμα “Kai” που σημαίνει αλλαγή και το ιδεόγραμμα “Zen” που σημαίνει κάτι καλό. Συνεπώς, η λέξη Kaizen, με τις λεπτές αποχρώσεις των εννοιών που ενσωματώνονται στις ιαπωνικές λέξεις και τον συνδυασμό των ιδεογραμμάτων, σημαίνει αλλαγή για/προς το καλό», εξηγεί η ελληνο-ιαπωνικής καταγωγής Executive Coach Ανδριάνα Κάλφα-Ubunuki. Η φιλοσοφία του Kaizen έχει τις απαρχές της στον ιαπωνικό τρόπο σκέψης, υιοθετήθηκε όμως και αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα από επιχειρήσεις.
Βασίζεται στην ιδέα ότι οι μικρές αλλά σταθερές αλλαγές επιφέρουν σταδιακά τη συνεχή βελτίωση με ένα μικρό βήμα κάθε φορά. Χάρη, μάλιστα, σε αυτή ακριβώς την τακτική κατάφεραν οι περισσότερες ιαπωνικές επιχειρήσεις ν’ ανασυγκροτηθούν και ν’ ανθίσουν, μετά τον καταστροφικό -και- για την Ιαπωνία Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Kaizen έγινε ευρύτερα γνωστό στον Δυτικό κόσμο όταν μελετήθηκε ως μέρος (και συστατικό επιτυχίας) του συστήματος παραγωγής της εταιρείας Toyota από το κορυφαίο πανεπιστήμιο MIT. Η μελέτη αυτή οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου συστήματος Διοίκησης Παραγωγής που ανέπτυξε το MIT για την Αεροδιαστημική βιομηχανία. Η μέθοδος Kaizen όμως βρίσκει θαυμάσια την εφαρμογή της και στο χώρο της προσωπικής ανάπτυξης!