Ένα μακροσκελές άρθρο μάς έρχεται από το GQ, το οποίο φιλοξένησε δύο επιστήμονες –ο ένας από το Harvard και ο άλλος από το ΜΙΤ- προκειμένου να επιβεβαιώσουν την θεωρία, πως οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν τεράστια επίδραση στον εγκέφαλο μας. Και συγκεκριμένα υπάρχουν τροφές που μπορούν να αυξήσουν τις γνωστικές μας λειτουργίες και κατ’ επέκταση να μας κάνουν πιο έξυπνους.
Αν ψάχνεις λοιπόν τρόπους για να βελτιώσεις την μνήμη σου, για να έχεις σε εγρήγορση τον εγκέφαλό σου και να αυξήσεις τις λειτουργίες του, πάμε να δούμε τι έχουν να πουν οι επιστήμονες. Η συζήτηση ξεκινά με το πρωινό, το οποίο είναι καθοριστικό καθώς δεν θέλουμε να αυξήσουμε απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και άρα στον εγκέφαλό μας.
To κατάλληλο πρωινό
Ο JeffreyKarp, PhD παίρνει το πρωινό του 2- 3 ώρες μετά το ξύπνημά του. Προτιμά την βρώμη με φυτικό γάλα, κυρίως καρύδας. Η βρώμη είναι μια πηγή σύνθετων υδατανθράκων και παρέχει μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας στον εγκέφαλο, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της εστίασης και της γνωστικής απόδοσης όλο το πρωί. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του εγκεφάλου.
Προσθέτει επίσης καρύδια. Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων γνωστό για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου.
Επίσης, προτιμά ξηρούς καρπούς Baru: Αυτοί οι ξηροί καρποί προσφέρουν ένα καλό μείγμα πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών και μετάλλων όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις γνωστικές λειτουργίες και τη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών.