Αν δεν έχανες επεισόδιο από τη σειρά Sex and the City, σίγουρα θα θυμάσαι την “Θεωρία του ταξί” που η Μιράντα Χομπς ανέπτυξε στο επεισόδιο 8 της τρίτης σαιζόν. Η cool, ανεξάρτητη, πνευματώδης αλλά και αρκετά σαρκαστική δικηγόρος της παρέας είχε τις δικές της -καθόλου ωραιοποιημένες αντιλήψεις- για τις σχέσεις, τις οποίες εξέφραζε φυσικά με ειλικρίνεια στις συζητήσεις της με τις αγαπημένες της φίλες.
Έτσι, όταν η αθεράπευτα ρομαντική Σάρλοτ περιέγραψε τη συνάντηση της με τον αρραβωνιαστικό της, Τρέυ, ως “μαγική” συμπληρώνοντας πως “είναι το πεπρωμένο” η Μιράντα απάντησε: “δεν είναι το πεπρωμένο, απλώς το φως του είναι αναμμένο. Αυτό είναι όλο”. Και συνέχισε απτόητη αναπτύσσοντας τη θεωρία ότι “οι άντρες είναι όπως τα ταξί. Όταν είναι διαθέσιμοι, το φως τους ανάβει. Ξυπνάνε μία μέρα και αποφασίζουν ότι είναι έτοιμοι να δεσμευτούν, να κάνουν παιδιά, οτιδήποτε, και ανάβουν το φως τους. Η επόμενη γυναίκα που θα πάρουν (στο “ταξί τους”), μπουμ, αυτό είναι! Αυτή θα παντρευτούν. Δεν είναι πεπρωμένο, είναι καθαρή τύχη”.
Αυτή είναι λοιπόν η “Taxi cab theory” ή, αλλιώς, “The Cab light theory”. Αν κρίνει κανείς από την πληθώρα των σχετικών βίντεο στο TikTok συνεχίζει να προβληματίζει και ν’ απασχολεί τις γυναίκες ακόμη και σήμερα -την εποχή του swipe right- παρά το γεγονός ότι η δημοφιλής σειρά Sex and the City ξεκίνησε να προβάλλεται το 1998. Είναι όμως, πράγματι έτσι; Ισχύουν όσα περιγράφει η θεωρία αυτή;
Εμβαθύνοντας στη “Θεωρία του ταξί”
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία, οι άντρες προσεγγίζουν τις σχέσεις σαν ταξί με τα φώτα σβησμένα, μέχρι που, μία μέρα, αποφασίζουν ν’ αλλάξουν γνώμη και τα ανάβουν. Η αλληγορία αυτή υπονοεί ότι το timing είναι πιο σημαντικό απ’ ότι η σύνδεση -ακόμη και η συμβατότητα- ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Μπορεί, μάλιστα, ν’ αποτελεί και μια ανακουφιστική εξήγηση για το γεγονός ότι ο άντρας εκείνος με τον οποίο είχες ένα situationship ξεπέρασε τον φόβο του περί δέσμευσης σχεδόν από τη μία μέρα στην άλλη (!!!) και αυτός είναι ο λόγος που τώρα έχει πλέον μία κανονική σχέση, αγνοώντας ίσως το γεγονός ότι απλά δεν του άρεσες και τόσο. (“He’s just not that into you” για να χρησιμοποιήσουμε και πάλι μία φράση συνειδητοποίησης και ειλικρινούς, απελευθερωτικής αντιμετώπισης της πραγματικότητας -από τον Τζακ Μπέργκερ αυτή τη φορά- που ενθουσίασε τον ευθύ χαρακτήρα της Μιράντας. Όχι άδικα, φυσικά, καθώς απλοποιεί τις διαδικασίες, γλιτώνει χρόνο και ενέργεια και αποτρέπει την αχρείαστη ταλαιπωρία στο dating).
Η “Θεωρία του ταξί” δηλώνει ότι ο έρωτας δεν βασίζεται και τόσο πολύ στη μοίρα ή το πεπρωμένο όσο στη σωστή στιγμή (ή όχι) κατά την οποία μπαίνει στη ζωή σου. Πρεσβεύει πως η δέσμευση και η συμβατότητα δεν πάνε πάντα χέρι χέρι και ότι πολλές φορές οι άντρες (ή οι γυναίκες, οποιοσδήποτε τέλος πάντων) καταλήγουν να δεσμεύονται ή να συμβιβάζονται με κάποιον ακόμη και αν δεν πρόκειται για τον έρωτα της ζωής τους.