ΔΕΠΥ: Τι ακριβώς είναι η διαταραχή με την οποία έχει διαγνωστεί η Μικρή Ολλανδέζα (aka Δανάη Γεωργαντά)

ΔΕΠΥ: Τι ακριβώς είναι η διαταραχή με την οποία έχει διαγνωστεί η Μικρή Ολλανδέζα (aka Δανάη Γεωργαντά) 1
@imikriollandeza

Το νέο βίντεο που δημοσίευσε 3 χρόνια μετά τη διάγνωσή της με αυτισμό και διαταραχή έλλειψης προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

ΑΠΟ GRACE TEAM

Ευτυχώς στην εποχή μας τα θέματα ψυχικής υγείας συζητιούνται πιο ανοιχτά, όχι τόσο ανοιχτά όσο θα έπρεπε, αλλά γίνεται μια αρχή. Είναι άλλωστε θέματα που απασχολούν πιο έντονα από ποτέ και υπάρχουν πλέον άνθρωποι που απομυθοποιούν και αποστιγματίζουν καταστάσεις, μιλώντας ανοιχτά για την δική τους εμπειρία.

Η Μικρή Ολλανδέζα όπως την γνωρίσαμε μέσα από το δημοφιλές κανάλι της στο YouTube, ξέρει τι σημαίνει ποιοτικό περιεχόμενο και έχει μιλήσει ανοιχτά για την δική της διάγνωση με τον αυτισμό και την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας. Η διάγνωση αυτή ήρθε πριν από περίπου δύο χρόνια. Τότε μάλιστα η ίδια μίλησε στην εκπομπή Happy Day, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SOCIAL OUTKAST (@socialoutkastathens)

«Η ζωή μου έχει αλλάξει προς το καλύτερο γιατί τώρα μπορώ να αναγνωρίσω πράγματα»

«Διαγνώστηκα πριν δύο χρόνια με αυτισμό και διαταραχή έλλειψης προσοχής και υπερκινητικότητας. Πήγα και σε ψυχίατρο και μου διέγνωσαν και τα δύο. Η ζωή μου έχει αλλάξει προς το καλύτερο γιατί τώρα μπορώ να αναγνωρίσω πράγματα. Το κεφάλι μου λειτουργεί σαν να σκρολάρεις στο Tik Tok, καινούργιες και ατελείς σκέψεις. Δεν θεραπεύεται, μαθαίνεις να ζεις με αυτό», ανέφερε η Δανάη Γεωργαντά.

Περίπου τρία χρόνια μετά, η Δανάη Γεωργαντά θέλησε να ανεβάσει ένα πιο αναλυτικό βίντεο σχετικά με την δική της εμπειρία, όπου μίλησε ανοιχτά για την ψυχική της υγεία και καθημερινότητά της με ΔΕΠΥ και αυτισμό:

Το βίντεο της Μικρής Ολλανδέζας

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και η υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο συμπεριφοράς ενός ανθρώπου. Οι πάσχοντες δείχνουν ακούραστοι, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε κάτι και μπορεί να δρουν παρορμητικά. Τα συμπτώματά της μπορεί κανείς να τα διακρίνει από πολύ μικρή ηλικία, από 3 ετών κιόλας, και γίνονται ακόμη πιο εμφανή όταν το παιδί ξεκινά να πηγαίνει σχολείο. Η πλειοψηφία των διαγνώσεων πραγματοποιείται μεταξύ 6 και 12 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του nhs.uk.

Τα συμπτώματα συνήθως αυξάνουν με την πάροδο της ηλικίας, ωστόσο πολλοί ενήλικοι που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ από την παιδική ηλικία συνεχίζουν να παρουσιάζουν δυσκολίες στην ενήλικη ζωής τους. Η ΔΕΠΥ μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες ασθένειες όπως οι αγχώδεις διαταραχές, οι μαθησιακές δυσκολίες, οι συναισθηματικές διαταραχές.

Η συχνότητα εμφάνισής της είναι περίπου στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού, ενώ η αναλογία περιστατικών ανά φύλο είναι 3 προς 1, με τα αγόρια να υπερτερούν. Στις ήπιες μορφές της, η «διαταραχή» υποχωρεί, καθώς το παιδί μεγαλώνει και η συμπεριφορά του βελτιώνεται, φτάνοντας στο «φυσιολογικό» επίπεδο. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει με τις σοβαρότερες μορφές της διαταραχής. Γενικά, πρόκειται για έναν τρόπο λειτουργίας του ατόμου, που έχει την τάση να εμμένει στον χρόνο.

Μερικά από τα κύρια συμπτώματα της διάσπασης προσοχής

  • Αδυναμία του ατόμου να μείνει συγκεντρωμένο σε μια δραστηριότητα/ ένα μάθημα
  • Δεν ακούει όταν του μιλάνε, ακόμη και αν απευθύνονται απευθείας σε εκείνο
  • Δεν μπορεί να ολοκληρώσει μια δουλειά που πρέπει να κάνει και δεν μπορεί να ακολουθήσει οδηγίες
  • Αδυνατεί να οργανώσει δραστηριότητες και εργασίες
  • Αποφεύγει να κάνει πράγματα που απαιτούν συγκέντρωση π.χ. διάβασμα στο σπίτι
  • Χάνει συνεχώς πράγματα που χρειάζονται για να κάνει μια εργασία π.χ. μολύβια, σημειώσεις, ακόμη και παιχνίδια
  • Αποσπάται εύκολα
  • Ξεχνά να κάνει τις εργασίες που πρέπει
  • Παρουσιάζει συμπτώματα υπερκινητικότητας/παρορμητικότητας
  • Κινείται νευρικά ή στριφογυρίζει στο κάθισμά του
  • Δυσκολεύεται να κάτσει καθιστός στην αίθουσα ή σε άλλες δραστηριότητες
  • Θέλει να είναι συνεχώς σε κίνηση

 

 

  • Δεν μπορεί να ολοκληρώσει μια δραστηριότητα ήσυχα
  • Μιλάει υπερβολικά πολύ
  • Διακόπτει όταν μιλάει κάποιος άλλος
  • Δυσκολεύεται να περιμένει να έρθει η σειρά του
  • Εισβάλλει στη συζήτηση και στα παιχνίδια άλλων ή τους διακόπτει
  • Δεν έχει αίσθηση του κινδύνου

Όσο για τον αυτισμό πρόκειται μια αναπτυξιακή διαταραχή του ατόμου, μια διαταραχή της ψυχολογικής του ανάπτυξης για την οποία οφείλουμε να συμβουλευόμαστε μόνο τους ειδικούς. Για να διαβάσεις περισσότερα για το θέμα του αυτισμού, μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη του μπασκετμπολίστα Δημήτρη Παπανικολάου, ο οποίος μας μίλησε πριν από λίγες ημέρες για την δική του εμπειρία με τον αυτισμό.

SHARE THE STORY