Δεν θα υπερβάλλαμε αν λέγαμε ότι η διάσημη ηθοποιός και δαιμόνια επιχειρηματίας έχει δοκιμάσει (αλλά και προτείνει μέσω του website της, Goop) τις πλέον ανορθόδοξες θεραπείες ευεξίας και ομορφιάς. Η Gwyneth Paltrow αποκάλυψε σε ένα από τα βίντεο της από τη σειρά “Simply The Best” για το Bustle, την πιο αγαπημένη της wellness θεραπεία για ξεκούραση και βαθιά αναζωογόνηση.
Spoiler, λίγο πριν την επόμενη παράγραφο: δεν είναι κάτι cringe (όπως το “vampire facial” που δείχνει να έχει κατακτήσει την ελίτ του Hollywood) ή αμφιλεγόμενο αλλά μια πρακτική με απόλυτα spiritual χροιά.
«Το καλύτερο wellness treatment που έχω κάνει ποτέ… Πραγματικά λατρεύω μια θεραπεία με sound bowls, είναι σαν “λουτρά ήχων”. Δεν ξέρω τί συμβαίνει αλλά για κάποιο λόγο αν ξαπλώσω και κάποιος (ειδικός) τα χρησιμοποιεί, νιώθω σαν να μεταφέρομαι σε άλλο πλανήτη κι’ έπειτα, σαν να επιστρέφω τόσο ξεκούραστη και βαθιά αναζωογονημένη», εξηγεί η Gwyneth Paltrow στο βίντεο.
Οι θεραπείες με Sound Bowls ή Singing Bowls ή Θιβετιανά Μπολ εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των θεραπειών με ήχους, συνδυάζοντας τα οφέλη της μουσικοθεραπείας και του διαλογισμού. Η αρχαία αυτή μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες σε ασιατικούς πολιτισμούς (φαίνεται πως η ακριβής προέλευση των Sound Bowls είναι ακόμη άγνωστη αλλά ιστορικά αποδεικνύεται ότι έχουν κατασκευαστεί στο Θιβέτ, εν γένει στην περιοχή των Ιμαλαϊων, το Μπουτάν, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα).
Ως τεχνική που έγινε γνωστή μέσα από θιβετιανά και βουδιστικά τελετουργικά, η θεραπεία με sound bowls βοηθά στην επίτευξη της χαλάρωσης και στο διαλογισμό. Μέσω της ενέργειας που παράγεται από τις δονήσεις των μπολ (που μπορεί να είναι από χαλκό ή ακόμη και κρυστάλλινα) βοηθά να φτάσει κανείς σε μια κατάσταση βαθιάς ηρεμίας και γαλήνης ενώ εναρμονίζει και ξεμπλοκάρει τα 7 ενεργειακά κέντρα, γνωστά ως chakras.
Υπάρχουν μελέτες -ωστόσο είναι προς το παρόν λιγοστές και υποστηρίζεται ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα- που δείχνουν ότι οι θεραπείες με sound bowls μπορούν να επιτύχουν μείωση του άγχους, της αρτηριακής πίεσης καθώς και των χρόνιων σωματικών πόνων. Είχαν παράλληλα ευεργετική επίδραση στη διάθεση, στην ποιότητα του ύπνου και το ανοσοποιητικό σύστημα.