Σίγουρα θα έχετε ακούσει ξανά για τα οφέλη του κεφίρ στον οργανισμό ή θα έχετε έστω περάσει από τα ψυγεία στο σούπερ μάρκετ και το έχετε εντοπίσει στα ράφια. Γνωρίζετε, όμως, τι ακριβώς είναι και γιατί αξίζει να το εντάξετε στο διατροφολόγιό σας; Πάρτε όλες τις απαντήσεις που χρειάζεστε παρακάτω.
Τι είναι το κεφίρ
Το κεφίρ είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσης του γάλακτος (αν και μπορεί να γίνει και με νερό) χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό βακτηρίων και μαγιάς, γνωστών ως «κόκκοι κεφίρ». Για να σας βοηθήσουμε να φανταστείτε πώς μοιάζουν αυτοί οι κόκκοι, φανταστείτε πώς είναι ένα πολύ μικρότερο σε μέγεθος κουνουπίδι. Αυτοί οι κόκκοι, λοιπόν, περιέχουν μικροοργανισμούς, όπως τους Lactobacillus, Streptococcus και αρκετά είδη ζύμης.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Straus Family Creamery (@strausmilk)
Δεν αποτελεί κάτι καινούριο το γεγονός ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν αποκτήσει δημοτικότητα στον κόσμο της ευεξίας με την πάροδο του χρόνου. Δεν ακούμε πλέον μόνο για το kimchi, αλλά και για το kombucha, και φυσικά το κεφίρ. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό από όσα φαντάζεστε. Δεν είναι μόνο καλά για το έντερο σας, αλλά και για το δέρμα σας και την υγεία σας γενικότερα.
Ας τα δούμε όλα πιο αναλυτικά παρακάτω:
Τα οφέλη του κεφίρ
- Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, δηλαδή ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου, βελτιώνοντας την πέψη.
- Τα προβιοτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά του κεφίρ, όπως βιταμίνες και μέταλλα, μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Το κεφίρ είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Κ2, σημαντικά τόσο για τη διατήρηση της υγείας των οστών όσο και για την πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.
- Το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.
- Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο κεφίρ καταναλώνουν μεγάλο μέρος της λακτόζης του γάλακτος, καθιστώντας έτσι ευκολότερη την πέψη για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.