Τα hacks για να απαλλαγείτε από το πρήξιμο πριν καν κοιμηθείτε

Τα hacks για να απαλλαγείτε από το πρήξιμο πριν καν κοιμηθείτε 1
iStock

Πέστε για ύπνο και ξυπνήστε ανάλαφρες το πρωί!

ΑΠΟ ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΤΣΑΚΑ

Όλες το έχουμε βιώσει πολλάκις: να φάμε το αγαπημένο μας πιάτο και να ξυπνήσουμε πρησμένες σαν να φάγαμε 5 burgers με τηγανιτές πατάτες. Ενώ το ανεπιθύμητο φούσκωμα είναι κοινό σε όλους και σε όλες, δεν πρέπει να το αποδεχόμαστε ως φυσιολογικό. Ακριβώς όπως κάθε άλλο σύμπτωμα, το πρήξιμο είναι ένα σημάδι ότι το σώμα μας μάς λέει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να το βοηθήσουμε και βρίσκονται όλοι παρακάτω.

Φάτε συνειδητά

Μεταξύ των προθεσμιών στη δουλειά και της τήρησης της καθημερινής σας λίστας υποχρεώσεων, το να είστε πλήρως παρόντες κατά τη διάρκεια κάθε γεύματος μπορεί να φαίνεται δύσκολο. Ωστόσο, η πλήρης προσοχή και το σωστό μάσημα της τροφής είναι κρίσιμα κομμάτια για τη διαδικασία της πέψης. Η παράλειψη αυτών των βημάτων μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, επειδή το φαγητό δε διασπάται αρκετά όταν φτάνει στο έντερο. Είναι, επίσης, σημαντικό να βάλετε το σώμα σας σε λειτουργία «ξεκούρασης και πέψης» πριν από το φαγητό. Το να μασάτε καλά κάθε μπουκιά χωρίς περισπασμούς μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να αφομοιώσετε καλύτερα την τροφή σας. Επιπλέον, το σωστό μάσημα του φαγητού βοηθά στην «προ-πέψη» του, καθιστώντας έτσι κι ευκολότερη τη διάσπασή του αργότερα κατά την πέψη. Πάρτε λοιπόν μερικές βαθιές αναπνοές πριν απολαύσετε το πρωινό σας, το μεσημεριανό και το βραδινό σας και φροντίστε να τρώτε αργά.

Τα hacks για να απαλλαγείτε από το πρήξιμο πριν καν κοιμηθείτε 2

Pexels.com

Μην τρώτε βαριά το βράδυ

Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, να καταναλώνετε μικρότερα, ελαφρύτερα γεύματα μετά τις 4-5 μ.μ., αφού αυτό θα ωφελήσει το έντερο (και τον ύπνο σας). Λόγω του κιρκάδιου ρυθμού του σώματός μας, αυτό αρχίζει να «πέφτει» και να ετοιμάζεται για ύπνο, καθώς ο ήλιος αρχίζει να δύει, πράγμα που σημαίνει ότι παράγει λιγότερο οξύ στομάχου και μπορεί να επιβραδύνει την πέψη σε σύγκριση με τα ξημερώματα. Αντικαταστήστε τα βαριά φαγητά όπως πίτσα ή κάποια μπριζόλα με ελαφρύτερα πιάτα όπως σούπες ή μαγειρευτά φαγητά. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα τρώτε ποτέ το βράδυ το αγαπημένο σας junk food, αλλά βάλτε μέτρο.

Πιείτε πολύ νερό

Το νερό μπορεί να συμβάλει στη μείωση του πρηξίματος. Όταν είστε αφυδατωμένοι/ες, το σώμα κρατά υγρά, οδηγώντας σε φούσκωμα και κατακράτηση. Επιπλέον, η αφυδάτωση ενισχύει τη δυσκοιλιότητα, έναν ακόμη «ένοχο» του πρηξίματος. Ξεκινήστε το πρωί σας με ένα ποτήρι νερό και βάλτε μικρούς στόχους να πίνετε νερό όλη την ημέρα. Και αν το απλό νερό δεν είναι το αγαπημένο σας, δοκιμάστε να τού προσθέσετε γεύση με φρούτα της επιλογής σας, φέτες αγγουριού ή φύλλα μέντας. Και να θυμάστε: όπως και να πιείτε το νερό σας, κάντε το σιγά-σιγά -αν το πιείτε πολύ γρήγορα και απότομα μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερική δυσφορία, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

Φτιάξτε ένα τσάι

Συγκεκριμένα, επιλέξτε τσάι μέντας, τζίντζερ, πικραλίδας και μάραθου, για να χαλαρώσετε τους μυς του στομάχου και να βοηθήσετε στην πέψη και να απαλύνετε έτσι το φούσκωμα. Η μέντα είναι ένα αντισπασμωδικό συστατικό, επομένως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κοιλιακού πόνου, των κράμπων, των ήπιων αερίων, του φουσκώματος και της συνολικής δυσφορίας. Όσο για το τσάι τζίντζερ, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη διεγείροντας την παραγωγή σάλιου και στομαχικού οξέος. Επιπλέον, ως χωνευτικό, οι πικρές ιδιότητες της πικραλίδας μπορούν να περιορίσουν το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα, να βοηθήσουν στη διάσπαση πρωτεϊνών και λίπους, να βελτιώσουν το οξύ του στομάχου και να υποστηρίξουν το συκώτι θέτοντάς το σε μια λειτουργία αποτοξίνωσης. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ικανότητες των σπόρων μάραθου, τέλος, χαλαρώνουν τους πεπτικούς μυς.

Τα hacks για να απαλλαγείτε από το πρήξιμο πριν καν κοιμηθείτε 3

Pexels.com

Κάντε το ginger «φίλο» σας

Το τζίντζερ έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και η τζίντζερόλη, ένα φυσικό συστατικό της ρίζας του τζίντζερ, ωφελεί τη γαστρεντερική κινητικότητα (ο ρυθμός με τον οποίο η τροφή εξέρχεται από το στομάχι και συνεχίζεται κατά τη διαδικασία της πέψης). Πάρτε τζίντζερ με τη μορφή τσαγιού, φρεσκοτριμμένη ή ψιλοκομμένη σε σάλτσες, dressings, σαλάτες ή χρησιμοποιήστε το ως καρύκευμα.

Γυμναστείτε ήπια

Επιλέξτε μια ήπια προπόνηση όπως yoga ή περπάτημα. Η άσκηση μπορεί να χαλαρώσει και να ενισχύσει το πεπτικό σύστημα για την τόνωση των πεπτικών ενζύμων. Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases διαπίστωσε ότι το περπάτημα βοήθησε στη μεταφορά της τροφής στο στομάχι πολύ πιο γρήγορα. Όπως αναφέρει το Everyday Health, από την άλλη, όσο πιο γρήγορα αδειάζει το στομάχι, τόσο πιο γρήγορα τα αέρια μπορούν να μετακινηθούν στο λεπτό έντερο και να προκαλέσουν λιγότερη ενόχληση. Δε χρειάζεται, λοιπόν, να κάνετε burpees ή να πάτε για γρήγορο τρέξιμο, αλλά μια σύντομη βόλτα ή μια συνεδρία yoga μετά τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πρηξίματος μετά το γεύμα.

Μην παίρνετε... πολύ αέρα!

Ναι, ο αέρας μπορεί να είναι η αιτία του άβολου φουσκώματός σας στην κοιλιά. Το να τρώτε πολύ γρήγορα, να πίνετε ροφήματα με καλαμάκια, να μασάτε τσίχλες ή να καταναλώνετε ανθρακούχα ποτά μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη αέρα που συσσωρεύεται στον γαστρεντερικό σωλήνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότερες τσίχλες χωρίς ζάχαρη έχουν αλκοόλες ζάχαρης, οι οποίες απορροφώνται ελάχιστα, επομένως «ταξιδεύουν» στο παχύ έντερο όπου παράγουν αέρια και κατ' επέκταση πρήξιμο, ενώ ακόμη και η τσίχλα χωρίς ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα μέσω της κατάποσης πολύ αέρα όσο ανοιγοκλείνετε το στόμα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σας προσφέρει κάποιος μια τσίχλα, ξανασκεφτείτε το.

SHARE THE STORY