Ποια κρασιά να επιλέξετε τις γιορτές και ποια όχι, αν θέλετε να αποφύγετε τον πονοκέφαλο

Ποια κρασιά να επιλέξετε τις γιορτές και ποια όχι, αν θέλετε να αποφύγετε τον πονοκέφαλο 1
@Pexels

Για ποιο λόγο μας προκαλεί πονοκέφαλο το κρασί και πώς μπορούμε να τον αποφύγουμε.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Είναι γεγονός πως η εορταστική περίοδος δεν έχει μέτρο σε ποτό και φαγητό. Τα γιορτινά τραπέζια είναι συνήθως γεμάτα από λαχταριστά πιάτα, γλυκά και φυσικά αλκοόλ προκειμένου να γιορτάσουμε την νέα χρονιά, αλλά και την εορταστική περίοδο.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ξενύχτι των ημέρων, είναι λογικό να επιβαρύνουν τον οργανισμό, γι’ αυτό και ξεκινάμε την αποτοξίνωση από Γενάρη.

Πως μπορούμε όμως να αποφύγουμε τον πονοκέφαλο και το hangover από το κρασί, και ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί το οποίο συχνά έχει κατηγορηθεί «για παρενέργειες» όπως ο πονοκέφαλος και η ζαλάδα.

Για ποιο λόγο τα κρασιά προκαλούν πονοκεφάλους

Είναι αρκετοί οι παράγοντες που συμβάλλουν στον πονοκέφαλο σε ό,τι αφορά το αλκοόλ. Με το κρασί ωστόσο τα πράγματα επιβαρύνονται λίγο παραπάνω καθώς περιέχονται θειώδη, τανίνες και ιστοαμίνες.

Ποια κρασιά να επιλέξετε τις γιορτές και ποια όχι, αν θέλετε να αποφύγετε τον πονοκέφαλο 2

Θειώδη Άλατα:

Για παράδειγμα τα θειώδη αλατα (sulfites) χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε πολλά κρασιά, κυρίως στα κόκκινα και στα γλυκά κρασιά. Τα θειώδη δεν επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους, αλλά αρκετά άτομα μπορεί να έχουν ευαισθησία στην συγκεκριμένη ουσία, προκαλώντας αντιδράσεις, όπως πονοκέφαλο και ζαλάδες.

Τανίνες:

Οι τανίνες είναι φυσικές ενώσεις που προέρχονται από τις φλούδες, τα κουκούτσια και τα βαρέλια. Τα κόκκινα κρασιά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες, οι οποίες προσφέρουν σώμα και δομή στο κρασί και μπορούν να προκαλέσουν απελευθέρωση σεροτονίνης. Αυτά είναι τα θετικά. Ωστόσο η υψηλή περικτικότητα τανίνων στον οργανισμό και στον εγκέφαλο, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει πονοκέφαλο και «βαρύ κεφάλι».

Αλκοόλ:

Φυσικά το αλκοόλ είναι και μεγαλύτερος ένοχος για τέτοιες παρενέργειες. Προκαλεί έντονη αφυδάτωση στον οργανισμό, η οποία έχει κατ’ επέκταση τους πονοκεφάλους. Όπως είναι λογικό, τα κρασιά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι πιθανότερο να προκαλέσουν τέτοια συμπτώματα.

Ιστοαμίνες:

Τέλος σημαντικό ρόλο έχουν και οι ιστοαμίνες. Παρουσιάζονται φυσικά κατά τη ζύμωση. Τα κόκκινα κρασιά περιέχουν συνήθως περισσότερες ιστοαμίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες σε ευαίσθητα άτομα.

Ποια κρασιά να επιλέξετε τις γιορτές και ποια όχι, αν θέλετε να αποφύγετε τον πονοκέφαλο 3

Έχοντας όλα αυτά κατά νου λοιπόν, πάμε να δούμε ποια κρασιά μπορούμε να επιλέξουμε για να διασκεδάσουμε τις γιορτές χωρίς πονοκεφάλους και hangovers.

Κρασιά που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν πονοκέφαλο

Κρασιά Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Θειώδη:

Αναζητήστε βιολογικά ή φυσικά κρασιά που δεν περιέχουν πρόσθετα θειώδη.

Λευκά Κρασιά:

Έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε τανίνες και ιστοαμίνες. Παραδείγματα: Κατηγορίες Sauvignon Blanc, Pinot Grigio.

Αφρώδη Κρασιά με Χαμηλό Αλκοόλ:

Κρασιά όπως το Prosecco ή το Moscato έχουν συνήθως χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Ροζέ Κρασιά:

Συνήθως έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε τανίνες.

Τι μπορείτε να κάνετε για ακόμη καλύτερη αντίδραση στο αλκοόλ:

  • Πίνετε Νερό: Η εναλλαγή κρασιού με νερό βοηθά στην αποφυγή αφυδάτωσης.
  • Διαβάστε Ετικέτες: Αναζητήστε κρασιά χαμηλής περιεκτικότητας σε θειώδη ή βιολογικά.
  • Προτιμήστε λιγότερο «δυνατά κρασιά»: Κρασιά με χαμηλότερο αλκοόλ (κάτω από 12%) είναι συνήθως πιο ελαφριά για το σώμα και έτσι μπορείτε να τα απολαύσετε σε μεγαλύτερη ποσότητα και πιο άνετα.
Ποια κρασιά να επιλέξετε τις γιορτές και ποια όχι, αν θέλετε να αποφύγετε τον πονοκέφαλο 4

Αν υποφέρετε συχνά από πονοκεφάλους λόγω κρασιού, μια καλή ιδέα είναι να δοκιμάσετε διαφορετικά είδη για να καταλάβετε ποια σας επηρεάζουν λιγότερο και κυρίως τα κόκκινα να τα συνδυάζετε με φαγητό.

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ