Μεγαλώστε όμορφα με λιγότερες ρυτίδες: Οι 11 τροφές που πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας

Μεγαλώστε όμορφα με λιγότερες ρυτίδες: Οι 11 τροφές που πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας 1
Getty/ Ideal Images

Εντοπίστε τες και αλλάξτε το διατροφολόγιό σας.

ΑΠΟ ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΤΣΑΚΑ

Το υγιές, λαμπερό και νεανικό δέρμα χρειάζεται βιταμίνες, μέταλλα, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες. Οι παρακάτω 11 τροφές, όμως, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην παραγωγή κολλαγόνου κι ελαστίνης -πράγμα που σημαίνει "bye, bye τέλεια επιδερμίδα".

Εάν θέλετε να μεγαλώσετε όμορφα, λοιπόν, καλό είναι να τα απομακρύνετε από το διατροφολόγιό σας.

Ζαχαρωτά

Τα ζαχαρωτά μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του κολλαγόνου και της ελαστικότητας του δέρματος με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Μπορούν, επίσης, να συμβάλουν στην αφυδάτωση και να επηρεάσουν τα επίπεδα ινσουλίνης, φράσσοντας τους πόρους. Η ζάχαρη συνδέεται, επίσης, με τη φλεγμονή στο σώμα και αυτό μπορεί να επιδεινώσει τις δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή και η ψωρίαση.

Μπέικον

Το μπέικον έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στις φλεγμονές. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά του σε νάτριο συμβάλλει στην αφυδάτωση και στην ξηρή υφή της επιδερμίδας.

Μεγαλώστε όμορφα με λιγότερες ρυτίδες: Οι 11 τροφές που πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας 2

Pexels.com

Δημητριακά

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ελέγξατε τη διατροφική ετικέτα των αγαπημένων σας δημητριακών; Μπορεί να σοκαριστείτε όταν ανακαλύψετε ότι περιέχουν τόση ζάχαρη όσο ένα ντόνατ ή κάποιο άλλο επιδόρπιο. Ενώ είναι αλήθεια ότι ορισμένα είναι καλύτερα από άλλα, πολλά από αυτά τα επεξεργασμένα δημητριακά περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και αποδόμηση του κολλαγόνου.

Αναψυκτικά

Υπάρχει λόγος που τα αναψυκτικά δε σας ξεδιψάνε ποτέ -αντίθετα αισθάνεστε πιο διψασμένοι/ες. Τα αναψυκτικά είναι γεμάτα ζάχαρη, η οποία μειώνει το κολλαγόνο και προκαλεί φλεγμονή στο σώμα, η οποία συχνά εμφανίζεται στο δέρμα με τη μορφή ακμής.

Μεγαλώστε όμορφα με λιγότερες ρυτίδες: Οι 11 τροφές που πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας 3

Pexels.com

Αλκοόλ

Τα αλκοολούχα ποτά συμβάλλουν στη γήρανση της επιδερμίδας. Αφυδατώνουν το δέρμα, μπορεί να βλάψουν το συκώτι -εάν καταναλώνετε συχνά μεγάλη ποσότητα- και να επηρεάσουν την ισορροπία των ορμονών, γεγονός που οδηγεί σε δερματικά προβλήματα και προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, που σημαίνει ερυθρότητα στην επιδερμίδα.

Πατατάκια

Τα πατατάκια αφυδατώνουν τον οργανισμό και κατ’ επέκταση το δέρμα, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά -που επίσης ευθύνονται για τις φλεγμονές στο δέρμα.

Υπερβολική καφεΐνη

Εάν ανήκετε στην κατηγορία όσων πίνουν πολλούς καφέδες μέσα στην ημέρα -ή κι ενεργειακά ποτά που επίσης περιέχουν καφεΐνη-, καλό είναι να τους ελαττώσετε, καθώς η καφεΐνη προκαλεί αφυδάτωση, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία συμβάλλει στη φλεγμονή στο σώμα.

Μεγαλώστε όμορφα με λιγότερες ρυτίδες: Οι 11 τροφές που πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας 4

Pexels.com

Γαλακτοκομικά

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά πρωί, μεσημέρι, βράδυ και να μην ενοχλούνται ποτέ από αυτό, ενώ άλλοι είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτά και το δέρμα τους το δείχνει. Για μερικούς, τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ορμονών στο σώμα που διεγείρουν την παραγωγή λιπαρότητας και κατ’ επέκταση ακμής.

Πικάντικα φαγητά

Τα πικάντικα τρόφιμα είναι μια ακόμη κατηγορία τροφών που είναι απολύτως εντάξει για πολλούς ανθρώπους, αλλά μπορούν να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα σε άλλους, όπως για παράδειγμα στα άτομα με ακνεϊκές επιδερμίδες. Επίσης, αφυδατώνουν το δέρμα κάνοντας το ξηρό και πιο ευαίσθητο.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Ακριβώς επειδή τα τεχνητά γλυκαντικά δεν είναι πραγματική ζάχαρη δε σημαίνει ότι είναι υγιεινά. Στην πραγματικότητα, αυτά τα γλυκαντικά συμβάλλουν έμμεσα στη γλυκοζυλίωση, η οποία καταστρέφει το κολλαγόνο και τις ελαστικές ίνες.

Ξεροψημένο κρέας

Όταν το κρέας μαγειρεύεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (σε σημείο που βλέπετε σημάδια κάρβουνου από πάνω), μπορεί να συμβάλει στο οξειδωτικό στρες και στον σχηματισμό προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Τα AGEs συνδέονται με ρυτίδες, χαλάρωση του δέρματος και απώλεια ελαστικότητας.

SHARE THE STORY