Κεφίρ: 3 νόστιμες συνταγές για να το εντάξετε περισσότερο στη διατροφή σας

Κεφίρ: 3 νόστιμες συνταγές για να το εντάξετε περισσότερο στη διατροφή σας 1

Το κεφίρ είναι πλούσιο σε ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου, βελτιώνοντας τη συνολική υγεία του οργανισμού.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Σίγουρα θα έχετε ξανά ακούσει για τα οφέλη του κεφίρ στον οργανισμό ή θα έχετε έστω περάσει από τα ψυγεία στο σούπερ μάρκετ, εντοπίζοντάς το στα ράφια. Γνωρίζετε, όμως, τι ακριβώς είναι και γιατί αξίζει να το εντάξετε στο διατροφολόγιό σας;

Τι είναι το κεφίρ;

Το κεφίρ είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσης του γάλακτος (αν και μπορεί να γίνει και με νερό) χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό βακτηρίων και μαγιάς, γνωστών ως «κόκκοι κεφίρ». Για να σας βοηθήσουμε να φανταστείτε πώς μοιάζουν αυτοί οι κόκκοι, φανταστείτε πώς είναι ένα πολύ μικρότερο σε μέγεθος κουνουπίδι.

Αυτοί οι κόκκοι, λοιπόν, περιέχουν μικροοργανισμούς, όπως τους Lactobacillus, Streptococcus και αρκετά είδη ζύμης.

Δεν αποτελεί κάτι καινούριο το γεγονός ​​ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν αποκτήσει δημοτικότητα στον κόσμο της ευεξίας με την πάροδο του χρόνου. Δεν ακούμε πλέον μόνο για το kimchi, αλλά και για το kombucha, και φυσικά το κεφίρ.

Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό από όσα φαντάζεστε. Δεν είναι μόνο καλά για το έντερο σας, αλλά και για το δέρμα σας και την υγεία σας γενικότερα.

Μερικά από τα σημαντικά οφέλη του κεφίρ στον οργανισμό

Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, δηλαδή ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου, βελτιώνοντας την πέψη. Τα προβιοτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά του κεφίρ, όπως βιταμίνες και μέταλλα, μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το κεφίρ είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Κ2, σημαντικά τόσο για τη διατήρηση της υγείας των οστών όσο και για την πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο κεφίρ, καταναλώνουν μεγάλο μέρος της λακτόζης του γάλακτος, καθιστώντας έτσι ευκολότερη την πέψη για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Νόστιμες συνταγές για να καταναλώσετε περισσότερο κεφίρ μέσα στη μέρα σας:

Smoothie με κεφίρ

Κεφίρ: 3 νόστιμες συνταγές για να το εντάξετε περισσότερο στη διατροφή σας 2

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να πάρετε τα προβιοτικά σας, είναι μέσα από ένα θρεπτικό smoothie. Οι συνδυασμοί που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι ατελείωτοι και μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα. Αν πραγματικά θέλετε να κάνετε ένα δώρο στον οργανισμό σας τα πρωινά, είναι να καταναλώνετε ένα smoothie με κεφίρ, βατόμουρα ή φρούτα του δάσους και λιναρόσπορο.

Χάρη στην περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες και ωμέγα-3, ο λιναρόσπορος χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και τη βελτίωση της καρδιακής και πεπτικής υγείας. Για έξτρα σίδηρο και προστασία μπορείτε να προσθέσετε σπανάκι, λίγο νερό ή ηλεκτρολύτες. Εναλλακτικά αν πιείτε το smoothie σας μετά την προπόνηση, μπορείτε να προσθέσετε και την πρωτεΐνη σας. Το σώμα σας πραγματικά θα σας ευχαριστεί. Τέλος το κεφίρ συνδυάζεται ιδανικά και με φράουλα, είτε με πράσινα λαχανικά και αβοκάντο.

Πρωινό bowl γιαουρτιού με κεφίρ, granola και φυστικοβούτυρο

Κεφίρ: 3 νόστιμες συνταγές για να το εντάξετε περισσότερο στη διατροφή σας 3

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πρώτο γεύμα της ημέρας, να προσφέρει στον οργανισμό την απαραίτητη ενυδάτωση και θρεπτικά συστατικά. Και αυτό θα το καταφέρετε πολύ πιο εύκολα απολαμβάνοντας ένα bowl γιαουρτιού, με κεφίρ και granola. Πέρα από την πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες, θα έχετε και τα προβιοτικά για καλύτερη υγεία του εντέρου και του οργανισμού.

Για να ολοκληρώσετε ιδανικά αυτό το γεύμα, μπορείτε να προσθέσετε και καλά λιπαρά, όπως ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας και λίγο φυστικοβούτυρο για περισσότερη ενέργεια. Ολοκληρώστε με λίγη κανέλα και λιναρόσπορο.

Ως dressing σαλάτας / τορτίγιας

Κεφίρ: 3 νόστιμες συνταγές για να το εντάξετε περισσότερο στη διατροφή σας 4

Οι σαλάτες είναι ιδιαίτερα θρεπτικές και για να αυξήσετε ακόμη περισσότερο την θρεπτική αξία του γεύματος σας. Το κεφίρ και τα προβιοτικά είναι η ιδανική επιλογή. Αντί για σως με βάση τη μαγιονέζα, προτιμήστε το κεφίρ, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, ρίγανη, χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι μαζί με μια κουταλιά μουστάρδα.

SHARE THE STORY

Exit mobile version