Όπως έχουμε δει κατά καιρούς, το συγκεκριμένο μοτίβο διατροφής το ακολουθούν εκατοντάδες celebrities και μιλούν για τα οφέλη που έχει στο σωματικό τους βάρος, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα. Και ενώ όλα αυτά αποτελούν βασικά κίνητρα για να ξεκινήσει κανείς την διαλειμματική νηστεία, τελικά αποκαλύπτεται πως δεν είναι και τόσο καλή για άλλα συστήματα του οργανισμού, και κυρίως του καρδιαγγειακού.
Τι ακριβώς είναι η διαλειμματική νηστεία
Ουσιαστικά πρόκειται για μια διατροφή που περιλαμβάνει 8 ώρες σίτισης την ημέρα και 16 ώρες νηστείας. Για 8 ώρες δηλαδή μπορείς να τρως ό,τι πραγματικά θες, και τις υπόλοιπες 16 ακολουθείς αυστηρή νηστεία. Μέσα από τον συγκεκριμένο τρόπο διατροφής, πολλοί είναι εκείνοι που καταφέρνουν να χάσουν βάρος και να ισορροπήσουν τα κιλά τους.
Ωστόσο τα δεδομένα αυτά αλλάζουν, καθώς σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Heart Association Journal, όταν η διαλειμματική νηστεία ακολουθείται μακροχρόνια, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. «Η δυτική μόδα διατροφής – δίαιτας συνδέεται σχεδόν με διπλάσια αύξηση του κινδύνου για θάνατο από καρδιαγγειακές παθήσεις», ομολογούν οι επιστήμονες.
A large study found that eating all your meals within an 8-hour time frame — a popular form of intermittent fasting — nearly doubled heart disease deaths. https://t.co/lBLgaGZ3O3
— The Washington Post (@washingtonpost) March 19, 2024
Τι έδειξε η νέα Αμερικανική μελέτη
Η μελέτη, που διενεργήθηκε με βάση τα στοιχεία που έδωσαν 20.000 ενήλικοι Αμερικανοί σε βάθος 15 ετών (2003-2018), έδειξε πως οι άνθρωποι οι οποίοι για μεγάλα διαστήματα έτρωγαν μόνο 8 ώρες την ημέρα, είχαν κατά 91% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις στο μέλλον σε σχέση με εκείνους που σιτίζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ο Βίκτορ Γουένζε Ζονγκ, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post: «Περιμέναμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από το εύρημα ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν ένα οκτάωρο πρόγραμμα διατροφής έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Παρά το γεγονός ότι αυτή η δίαιτα είναι διάσημη λόγω των σύντομων αποτελεσμάτων, η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι, σε σύγκριση με μια τυπική σίτιση 12-16 ωρών ημερησίως, η 8ωρη διατροφή δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση τη μακροζωία».
Limiting mealtimes to a period of just eight hours a day was linked to a 91% increase in risk of death from heart disease. https://t.co/LSN8ggwyXE
— FORTUNE (@FortuneMagazine) March 20, 2024