Οι επιλογές που κάνουμε καθημερινά σε σχέση με τον τρόπο ζωής μας συνδέονται άμεσα με τις πιθανότητες να έχουμε μια πιο μακρά, γεμάτη υγεία ζωή. Εντάξει, ακούγεται cliché…ωστόσο οι ειδικοί ερευνητές σε θέματα που αφορούν τη μακροβιότητα δεν παύουν να τονίζουν τις απαραίτητες παραμέτρους: ισχυροί, κοινωνικοί δεσμοί και στενές διαπροσωπικές σχέσεις με νόημα, σωστές διατροφικές επιλογές, ποιοτικός ύπνος και, φυσικά, άσκηση! Σύμφωνα με το Harvard School of Public Health, οι ενήλικες από τα 18 έτη και πάνω θα πρέπει να γυμνάζονται για 150 λεπτά -με μέτριας έντασης εξάσκηση- την εβδομάδα για ν’ αυξήσουν τη μακροβιότητά τους.
“Δεν έχει σημασία πώς θα το επιτύχετε. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι οι “μικροδόσεις” γυμναστικής έχουν αθροιστικά το ίδιο αποτέλεσμα όσο και οι κλασικές 60λεπτες ή και 90λεπτες προπονήσεις” εξηγεί ο οστεοπαθητικός ιατρός Ryan M. Greene. Όταν ο κύριος στόχος αφορά τη μακροβιότητα το πιο σημαντικό θέμα στο οποίο πρέπει κανείς να εστιάσει στις προπονήσεις του είναι η ενδυνάμωση και η διατήρηση ενός υγιούς μυϊκού συστήματος, με επαρκή ποσοστά μυϊκής μάζας στο σώμα.
Focus στους μυς!
“Οι μυς αυξάνουν τον μεταβολισμό, ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης και της χοληστερόλης στο αίμα και παρέχουν τα απαραίτητα αποθέματα αμινοξέων για την ανάκαμψη σε περίπτωση ασθένειας ή τραυματισμού” εξηγεί ο expert σε θέματα μακροβιότητας, Dr. Halland Chen. Κάνοντας περεταίρω focus στην διατήρηση της μυικής μάζας προσθέτει πως αυτή “Μειώνει τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το Alzheimer και οι καρδιαγγειακές παθήσεις”. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι η απώλεια μυΐκής μάζας που, δυστυχώς, επέρχεται με την πάροδο του χρόνου, αποτελεί έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες, όχι μόνο για την μακροβιότητα αλλά και για την ποιότητα ζωής.
“Αν δεν κάνετε τίποτα για να διατηρήσετε τη μυική σας μάζα, τότε και η οστική πυκνότητα θ’ αποτελέσει πρόβλημα” εξηγεί ο Dr. Greene. Περνώντας από τη θεωρία στη δράση, ποιες είναι οι προτάσεις των ειδικών για έξυπνες αλλαγές στο πρόγραμμα της εκγύμνασής μας με στόχο τη μακροβιότητα; “Θα έλεγα ότι η προπόνηση με αντιστάσεις είναι ακόμη πιο σημαντική από το τρέξιμο, το κολύμπι ή το γρήγορο περπάτημα. Είναι αυτή που διατηρεί τη μυική μάζα και αυξάνει την οστική πυκνότητα” εξηγεί ο Dr. Chen.