Το ξυπνητήρι χτυπάει μια ακόμη φορά, η νύστα δεν μπορεί να φύγει από πάνω σου και η κούραση είναι ακόμη πιο έντονη από την προηγούμενη ημέρα. Συσσωρευμένα συναισθήματα, θύμος, απογοήτευση και εξουθένωση κυριαρχούν, σε σημείο που σε αφήνουν δίχως να αντιδράς.
Όλα αυτά συνοδεύονται από στρες, κόπωση, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και εκνευρισμό. Αυτή η δύσκολη συναισθηματική και σωματική κατάσταση μπορεί πολλές φορές να παρεξηγηθεί, καθώς και να παρερμηνευτεί, με αποτέλεσμα να νιώθεις μόνος/η ή πως κανείς δεν σε καταλαβαίνει.
Τι ακριβώς συμβαίνει όμως στην περίπτωση που το άτομο που υποφέρει από burn out είναι ο σύντροφός σας; Υπάρχουν τρόποι να τον βοηθήσετε και να τον υποστηρίξετε προς την ανάκαμψη; Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία υπάρχουν 4 βασικές συμπεριφορές που μπορείτε να υιοθετήσετε για να βρείτε ξανά όρεξη για την καθημερινότητα.
Stop στην έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Από νεαρή ηλικία μας εκπαιδεύουν να εστιάζουμε στην επαγγελματική καταξίωση, με οποιοδήποτε τίμημα. Κάπως έτσι καταλήγουμε να εστιάζουμε μόνο σε προσωπικές φιλοδοξίες και στόχους, αφήνοντας στην άκρη συναισθηματικές και ψυχικές ανάγκες για ελεύθερο χρόνο ή για δραστηριότητες που αγαπάμε. Στις περιόδους όπου νιώθουμε την καθημερινή ζωή να γίνεται μίζερη, «βαριά» και ασήκωτη, είναι η κατάλληλη στιγμή για να εστιάσουμε και πάλι σε ανάγκες εκτός του επαγγελματικού χώρου. Έτσι προσπάθησε να προτρέψεις τον σύντροφό σου, για να ξεκινήσετε ξανά δραστηριότητες που ξέρεις πως θα εκτιμήσει.
Κάντε τις απαραίτητες αλλαγές
Δεν είναι τυχαίο που το burn out εμφανίζεται κυρίως σε φάσεις όπου η ρουτίνα γίνεται ανυπόφορη. Χωρίς αλλαγές και νέες αποφάσεις, δεν υπάρχει εξέλιξη και χωρίς εξέλιξη, έρχεται η πλήξη. Άτομα με παρατεταμένη εξάντληση, συνήθως φοβούνται τις αλλαγές και παραμένουν στο comfort zone τους, για πολύ περισσότερο. Εφόσον παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο στην συμπεριφορά του συντρόφου μας, είναι σημαντικό να το επικοινωνήσουμε αλλά και να τον ενθαρρύνουμε σε περισσότερες αλλαγές.