Αν έπρεπε να δώσουμε έναν ορισμό για την αναβλητικότητα, θα λέγαμε ότι πρόκειται για την τακτική ν’ αναβάλλει κανείς συνεχώς να ολοκληρώσει κάποια καθήκοντα και εργασίες ή ν’ αποφεύγει ευθύνες ακόμη κι’ αν αυτή του η συνήθεια μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτιμάται ότι ένα 20-25% των ενηλίκων αντιμετωπίζουν την εμπειρία της χρόνιας αναβλητικότητας στη ζωή τους.
Ενώ το ν’ αναβάλλει κανείς ένα ή δυο πράγματα μπορεί να είναι ίσως ακίνδυνο, η χρόνια αναβλητικότητα προκαλεί αρνητικές αλυσιδωτές αντιδράσεις στη ζωή και την ευεξία ενός ανθρώπου. Έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας που περιλαμβάνουν το άγχος, την κατάθλιψη και το στρες. Όσοι υποφέρουν από αυτή, φαίνεται επίσης πως έχουν χειρότερη ποιότητα ύπνου, ασκούνται λιγότερο, νιώθουν περισσότερη μοναξιά και αντιμετωπίζουν αυξημένα οικονομικά προβλήματα.
Ενώ η αναβλητικότητα δημιουργεί τελικά περισσότερο άγχος μακροπρόθεσμα, οι άνθρωποι συχνά αναβάλλουν να κάνουν κάποια (συνήθως άχαρα, βαρετά ή δύσκολα) πράγματα, κυρίως, για έναν απλό λόγο: τους βοηθά να νιώσουν καλύτερα βραχυπρόθεσμα. Η αναβλητικότητα, επίσης, συνδέεται συνήθως με την έννοια της έλλειψης αυτοελέγχου. Μπορεί να είναι εύκολο για κάποιον να ενδώσει σε έναν πειρασμό που επιφέρει στιγμιαία ευχαρίστηση, κάνοντας κάτι που απολαμβάνει αντί να αφιερώσει χρόνο σε ένα καθήκον που δεν δείχνει να ανταμείβει άμεσα. Ενώ φυσικά η έννοια του αυτοελέγχου μπορεί ν’ αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα, η χρόνια αναβλητικότητα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα που οφείλεται στους παρακάτω παράγοντες.
Έλλειψη συγκέντρωσης και καθημερινοί περισπασμοί
Ο αντίκτυπος που μπορεί να έχουν όλα εκείνα που αποσπούν καθημερινά την προσοχή μας παίζει σημαντικό ρόλο στην αναβλητικότητα ειδικά αν κάποιος αντιμετωπίζει θέματα που αφορούν τη διάσπαση της προσοχής και την παρομητικότητα. Ιδιαίτερα η αέναη πλέον πρόσβαση που προσφέρει η πρόοδος της τεχνολογίας στην πληροφόρηση και στην επικοινωνία, μέσα από την πληθώρα εφαρμογών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αλληλεπίδρασης (social media) αποτελεί το “ιδανικό” δέλεαρ που επιδεινώνει την αναβλητικότητα (και αυτό δε χρειάζεται να πάσχει κανείς από χρόνια αναβλητικότητα για να το διαπιστώσει!).
Φόβος αποτυχίας
Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να αποτρέψει κάποιον από το να ολοκληρώσει ένα καθήκον, ιδιαίτερα αν φοβάται την αρνητική κριτική, την ταπείνωση ή την απόρριψη. Ο φόβος αυτός μπορεί επίσης να συνδέεται με θέματα χαμηλής αυτοεκτίμησης που μας αποτρέπουν από το να επιτύχουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε.