ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Αφού είναι υπέροχος, εγώ γιατί δεν είμαι ευτυχισμένη;

Αφού είναι υπέροχος, εγώ γιατί δεν είμαι ευτυχισμένη; 1

Θα μπορούσε να είναι μια φράση που θα εκμυστηρευόταν μια γυναίκα στην πιο αγαπημένη, έμπιστη φίλη της. Ή ακόμη, μια σκέψη που θα την απασχολούσε σε μια ειλικρινή συνομιλία με τον εαυτό της.

ΑΠΟ ΑΓΑΘΗ ΠΑΛΗΟΓΕΩΡΓΟΥ

Πρόκειται για τον τίτλο ενός ρηξικέλευθου -πλην απόλυτα ευανάγνωστου- βιβλίου που έχει κάνει αίσθηση και αφορά τον τομέα της Ψυχολογίας και τις σχέσεις: Αφού είναι υπέροχος, εγώ γιατί δεν είμαι ευτυχισμένη;

Αυτό που ουσιαστικά επιδιώκει η συγγραφέας του, η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Avery Neal είναι, αρχικά τουλάχιστον, να μας υποψιάσει ώστε ν’ ανιχνεύουμε το…μη ανιχνεύσιμο: την αδιόρατη κακοποίηση (sublte abuse). Μόνο όταν κανείς την αναγνωρίσει, μπορεί και να την αντιμετωπίσει. “Σχεδόν το μισό από το σύνολο των γυναικών -και των ανδρών- στις ΗΠΑ έχουν βιώσει ψυχολογική κακοποίηση χωρίς καν να το αντιληφθούν. Η χειραγώγηση, η εξαπάτηση και η έλλειψη σεβασμού είναι δύσκολο να εντοπιστούν μια και δεν αφήνουν ορατά σημάδια, ωστόσο μπορούν να είναι εξίσου τραυματικά με τη σωματική κακοποίηση”, αναφέρει στον ιστότοπό της (www.avery neal.com) η Avery Neal. Η βραβευμένη ψυχοθεραπεύτρια ίδρυσε το 2012 τη Θεραπευτική Κλινική Γυναικών στο Woodlands του Texas και στο Denver, στην πολιτεία του Colorado, ενώ ειδικεύεται στην κατάθλιψη και το άγχος των σταδίων της γυναικείας ζωής. Άρθρα και συνεντεύξεις της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά και ιστότοπους, μεταξύ των οποίων τα Oprah.com, Best Self Magazine, Bustle, POPSUGAR κ.α.

Αφού είναι υπέροχος, εγώ γιατί δεν είμαι ευτυχισμένη; 2

Avery Neal

“Στην πορεία μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ με εκπληκτικές γυναίκες πολλές από τις οποίες υπέφεραν από κάποια μορφή κατάθλιψης ή και άγχους. Με μια εξωτερική ματιά κάποιος θα έλεγε ότι οι ζωές τους έδειχναν τέλειες, ότι τα είχαν όλα αλλά εκείνες δεν ένιωθαν έτσι” περιγράφει η Avery Neal. Στο βιβλίο της “Αφού είναι υπέροχος εγώ γιατί δεν είμαι ευτυχισμένη;” μέσα από ενδιαφέρουσες ιστορίες από την πολυετή κλινική εμπειρία της, επισημαίνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μοτίβα συμπεριφορών που συνιστούν την αδιόρατη κακοποίηση. Επίσης, αναλύει τις συναισθηματικές συνθήκες (μεταξύ των οποίων και η συνεξάρτηση) που κάνουν πολλές γυναίκες ευάλωτες σε αυτού του είδους την κακοποίηση και επιτρέπουν την -συχνά, χρόνια- παραμονή τους σε τοξικά συναισθηματικά περιβάλλοντα.

Μερικά από τα “σημάδια” που θα έπρεπε να υποψιάσουν και να κινητοποιήσουν μια γυναίκα μπορούν να εντοπιστούν απαντώντας σε ερωτήσεις όπως οι παρακάτω: Μήπως είσαι εκείνη που ζητάει συνεχώς συγγνώμη και κατηγορείς τον εαυτό σου, “συρρικνώνοντας” τον για να μην ενοχλείς; Αγνοείς τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου; “Κάνεις τα στραβά μάτια” σε απαράδεκτες συμπεριφορές του συντρόφου σου και τις δικαιολογείς στον εαυτό σου ή σε άλλους; Δεν υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου επειδή φοβάσαι τί θα πει ή τί θα κάνει; Νιώθεις θυμό που ο σύντροφός σου δεν σου προσφέρει, μετά από τόση δική σου προσφορά σ’ αυτόν; Και άλλες πολλές…

Αφού είναι υπέροχος, εγώ γιατί δεν είμαι ευτυχισμένη; 3
Αφού είναι υπέροχος, εγώ γιατί δεν είμαι ευτυχισμένη; 3

“Όταν μάθετε ν’ αναγνωρίζετε σχήματα συμπεριφοράς που προηγουμένως δεν κατανοούσατε, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένη για ν’ αλλάξετε τα πράγματα” εξηγεί η Avery Neal που έχει πάθος με την ενδυνάμωση των γυναικών ώστε να έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και να διεκδικούν μια πιο υγιή και συνολικά ικανοποιητική ζωή. Παρόλο που το βιβλίο της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σύμφωνα με μια πιο στερεοτυπική κατηγοριοποίηση κατεξοχήν “γυναικείο”, πιστεύουμε πως μπορεί να ωφελήσει εξίσου το αντρικό αναγνωστικό κοινό που ενδιαφέρεται για θέματα Ψυχολογίας. Η αδιόρατη κακοποίηση εξάλλου δεν έχει φύλο: το πρόσωπο που την ασκεί μπορεί να είναι άντρας ή γυναίκα και να βρίσκεται σε ετερόφυλη ή ομόφυλη σχέση. “Η μεγαλύτερη ελπίδα μου είναι οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι συχνά, είναι μέσα από τις δυσκολίες μας που αναπτυσσόμαστε και βελτιώνουμε την ικανότητά μας να συνδεόμαστε τόσο με τους άλλους, όσο και με τον εαυτό μας” τονίζει η Avery Neal και αυτό είναι -αν μη τί άλλο- μια ανακουφιστική επίγνωση.

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ