Έχεις πιάσει τον εαυτό σου ν’ αναρωτιέται αν είσαι, τελικά, εσωστρεφής τύπος; Ή μπορεί, ακόμη, αυτό το ερώτημα να σε απασχολεί για κάποιο πρόσωπο στη ζωή σου. Σύμφωνα με τον Καρλ Γιουνγκ (που έλαβε υπόψιν του τέσσερις βασικές ψυχολογικές λειτουργίες, τη σκέψη, το συναίσθημα, την αίσθηση και την αντίληψη), υπάρχουν δύο βασικοί τύποι χαρακτήρων: ο εσωστρεφής και ο εξωστρεφής -καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά. Η εσωστρέφεια είναι ένα κυρίαρχο στοιχείο προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από το focus στα εσωτερικά συναισθήματα περισσότερο από ό,τι σε εξωτερικές πηγές ερεθισμάτων. Οι εσωστρεφείς επίσης επαναφορτίζουν την ενέργεια τους, περνώντας χρόνο μόνοι τους και όχι παρουσία άλλων ανθρώπων.
Οι όροι της εσωστρέφειας και της εξωστρέφειας και το δίπολο που συνθέτουν, συχνά χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν δύο άκρως αντίθετους τύπους προσωπικότητας, η αλήθεια όμως είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται περίπου κάπου… στη μέση. Παρόλο που υπολογίζεται πως οι εσωστρεφείς αποτελούν το 25% – 40% του πληθυσμού και θα έπρεπε να γνωρίζουμε περισσότερα σχετικά με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας, υπάρχουν ακόμη αρκετές παρανοήσεις. Το να είσαι εσωστρεφής δεν σημαίνει π.χ. ότι έχεις κοινωνικό άγχος ή ότι είσαι ντροπαλός.
Ίσως εκπλαγείς ανακαλύπτοντας ότι υπάρχουν αρκετοί εσωστρεφείς που απολαμβάνουν να κοινωνικοποιούνται και, παραδόξως, κάποιους θα μπορούσαμε ακόμη και να τους περιγράψουμε ως ... social butterflies (δηλαδή αρκετά κοινωνικά άτομα) ενώ στην πραγματικότητα είναι εσωστρεφείς τύποι! Νιώθεις πως έχεις κάπως μπερδευτεί;
Παρακάτω ακολουθούν κάποια από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και σημάδια ότι εσύ ή κάποιος άνθρωπος που σε ενδιαφέρει μπορεί να ανήκει στην κατηγορία των εσωστρεφών τύπων.