Ο νέος χρόνος έρχεται με τα δώρα του αλλά και τις νέες τάσεις στην ευεξία που αξίζει ν’ ανακαλύψουμε και, εφόσον το επιθυμούμε, να υιοθετήσουμε! Η αρχή κάθε νέας χρονιάς αποτελεί, εξάλλου, ιδανική αφορμή για νέους στόχους και ιδέες που θα μας εμπνεύσουν για περισσότερη υγεία, αρμονία και χαρά στην καθημερινότητά μας!
Η (θριαμβευτική) επάνοδος της Μεσογειακής διατροφής
Οι αυστηρές δίαιτες που απαιτούν δραματική μείωση συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων (όπως η κετογονική διατροφή) ή ατσάλινη πειθαρχεία στη νηστεία (όπως η διαλειμματική δίαιτα) μας απασχόλησαν ομολογουμένως πολύ τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται όμως πως ο νέος χρόνος έρχεται φέρνοντας την mega τάση για πιο ισορροπημένες και φιλικές προς τον χρήστη υγιεινές διατροφές. Κυρίαρχη, φυσικά, η Μεσογειακή διατροφή που τόσο αγαπάμε. Για την ακρίβεια, ο όρος #mediterreneanfood έκανε, μόνο στις ΗΠΑ, το εντυπωσιακό ρεκόρ των 76 εκατομμυρίων views στο TikTok τη χρονιά που μας πέρασε.
«Το ενδιαφέρον για τη Μεσογειακή διατροφή θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θ’ ανακαλύπτουν τον win-win συνδυασμό γεύσης και υγείας που την χαρακτηρίζει», δήλωσε στο Forbes HEALTH η διαιτολόγος-διατροφολόγος Carolyn O’ Neil.
«Οι ειδικοί της διατροφής τη συστήνουμε για βέλτιστη υγεία και βέλτιστη απόλαυση, κάτι που διασφαλίζει ότι μπορεί κανείς να την εντάξει στον τρόπο ζωής του και όχι να την αντιμετωπίσει απλώς ως μια δίαιτα της μόδας” συμπληρώνει. Ο γαστρεντερολόγος Michael Bass, πάλι, μιλώντας επίσης στο Forbes HEALTH είναι κατηγορηματικός σχετικά με την ανυπέρβλητη αξία της Μεσογειακής διατροφής: “Έρευνα μετά την έρευνα, αποδεικνύεται ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να τρεφόμαστε”», τονίζει.
Digital αποτοξίνωση
Το digital detoxing αποτελεί ανερχόμενο wellness trend και προβλέπεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος μέσα στη νέα χρονιά! Εύλογα, αν αναλογιστεί κανείς όλα εκείνα τα σημάδια που το καθιστούν σχεδόν επιτακτικό, όπως το να νιώθεις άγχος ή να υποφέρεις από FOMO (fear of missing out, ο φόβος δηλαδή ότι κάτι χάνεις) όταν είσαι μακριά από το κινητό σου ή δεν το τσεκάρεις τακτικά.
Μερικά ακόμη παραδείγματα; Όταν ξενυχτάς σκρολάροντας ατέλειωτα εις βάρος της πολύτιμης ξεκούρασής σου ή όταν η ενασχόληση με τα social media σου προκαλεί συναισθήματα θλίψης, άγχους ή θυμού σε στιγμές που θα έπρεπε ν’ αφιερώνεις στη χαλάρωση ή την αναψυχή σου. Είτε ξεκινώντας απλώς με το να διαγράψουμε κάποια apps, είτε πηγαίνοντάς το σε…άλλο επίπεδο κλείνοντας το κινητό και τον υπολογιστή για κάποια συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα ή την εβδομάδα, η τακτική, ενσυνείδητη digital αποτοξίνωση αποτελεί ένα εξαιρετικό New Year’s resolution. Η ανάπαυλα μακριά από τις οθόνες και τη συνεχή “συνδεσιμότητα” μπορεί ν’ αξιοποιηθεί δημιουργικά για ένα νέο χόμπυ, mindfulness δραστηριότητες ή μια ευεργετική βόλτα (ιδανικά στη φύση) που ανεβάζει με φυσικό τρόπο τη διάθεση!
Η σημασία του ποιοτικού ύπνου
Σ’ έναν κόσμο που οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και το άγχος κυριαρχούν ενώ οι digital οθόνες μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας (ας αναλογιστούμε πόσο χρόνο περνά κανείς μπροστά σε μια οθόνη τηλεόρασης/υπολογιστή/ κινητού) το πρώτο που πλήττεται είναι, σε συλλογικό επίπεδο, η ποιότητα του ύπνου. Η μπλε ακτινοβολία που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές καταστέλλουν την έκκριση μελατονίνης και διαταράσσουν τον κιρκάδιο ρυθμό δηλαδή, με πιο απλά λόγια, το βιολογικό μας ρολόι. Δεν είναι λοιπόν ν’ απορεί κανείς που τόσοι πολλοί άνθρωποι γύρω μας δείχνουν μόνιμα κουρασμένοι.
Η σημασία του ποιοτικού ύπνου για την υγεία και την παραγωγικότητα καθώς και οι επιπτώσεις από την έλλειψή του γίνονται πλέον αντικείμενο μελέτης όλο και περισσότερων επιστημονικών ερευνών προκειμένου να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και να προταθούν λύσεις.
Όπως έχει εύστοχα παρατηρήσει στο βιβλίο της «Η Επανάσταση του Ύπνου» (εκδόσεις Διόπτρα) η συγγραφέας του και ιδρύτρια της Huffington Post, Arianna Huffington, πλέον «έχει ανατείλει η χρυσή εποχή της επιστήμης του ύπνου που αποκαλύπτει όλους τους τρόπους με τους οποίους ο ύπνος και τα όνειρα παίζουν ζωτικό ρόλο στη λήψη αποφάσεών μας, στη συναισθηματική ευφυϊα μας, στις γνωσιακές λειτουργίες και στη δημιουργικότητά μας. Και τον τρόπο με τον οποίο η έλλειψη ύπνου είναι συχνά η αιτία πίσω από το άγχος, την κατάθλιψη και μυριάδες άλλα προβλήματα υγείας».
Τα ευεργετικά για την υγεία προβιοτικά
Τελευταία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για τη φροντίδα της υγείας του εντερικού μικροβιώματός τους. Αυτή η “κοινότητα τρισεκατομμυρίων βακτηρίων, μυκήτων και ιών” που είναι μοναδική για τον καθένα από εμάς (σαν ένα είδος προσωπικής ταυτότητας!) έχει άμεση σχέση με τη γενική εικόνα της υγείας μας, όχι μόνο της σωματικής αλλά και της ψυχικής σύμφωνα με μελέτες των τελευταίων χρόνων.
Ποιος θα φανταζόταν ότι όταν διαταράσσεται η ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος επηρεάζονται παράγοντες όπως η ποιότητα του ύπνου, τα επίπεδα άγχους ή κατάθλιψης ακόμη και η ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων; Καθώς τα προβιοτικά αποτελούν τα ευεργετικά, ωφέλιμα βακτήρια που αποικίζουν τον εντερικό αυλό, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αυτά (όπως το κεφίρ, η κομπούχα και το kimchi) αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής που τα περιέχουν θα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή μέσα στο 2024. Η τάση αυτή μάλιστα αναμένεται να προεκταθεί και στον τομέα της ομορφιάς: έτσι, προβλέπεται πως θ’ αρχίσουμε να συναντάμε όλο και πιο συχνά όχι μόνο τρόφιμα αλλά και skin care προϊόντα εμπλουτισμένα με προβιοτικά!
Tech gadgets στην υπηρεσία της ευεξίας
Με την τεχνολογία να εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οι νέες γενιές φορητών μικροσυσκευών αναμένεται να εμπλουτίζουν όλο και περισσότερο τα προσωποποιημένα data που αφορούν την υγεία και την ευεξία μας. Ήδη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 37% των καταναλωτών στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ένα smartwatch ή ένα smart wristband στην κατοχή τους, ανατρέχοντας σε δεδομένα και στοιχεία όπως βασικές μετρήσεις υγείας (θερμοκρασία σώματος, επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, μεταβλητότητα καρδιακών παλμών, επίπεδα stress κ.α.) αλλά και διαφόρων δραστηριοτήτητων.
Τα wearable gadgets αποτελούν πλέον μία κραταιά τάση: στο μέλλον αναμένεται να προσφέρουν όλο και πιο λεπτομερή, εξατομικευμένα, ολιστικά data καθώς και sur mesure προτάσεις για τη διατροφή και την άσκηση μας, φέρνοντας μια πραγματική επανάσταση όχι μόνο στην ευεξία αλλά και στον τομέα της υγείας.
Η πολύτιμη ισορροπία των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Στο συνεχώς διαστελλόμενο “σύμπαν” του wellness, το 2024 αναμένεται να βλέπουμε όλο και πιο συχνά έρευνες, άρθρα και προτάσεις ώστε να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η πολύτιμη αυτή ισορροπία έχει αποδειχτεί ότι προάγει τη διατήρηση υψηλών επιπέδων ενέργειας στην καθημερινότητά μας, τη διανοητική διαύγεια και εν γένει την αίσθηση ευεξίας. Αντίθετα, τα ασταθή επίπεδα σακχάρου έχουν συνδεθεί με κατάπτωση της ενέργειας μας (τα γνωστά “energy crashes”) εναλλαγές στη διάθεση και μακροχρόνια θέματα υγείας.
Το focus στη διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων σακχάρου στο αίμα δεν αφορά πλέον μόνο τους συνανθρώπους μας που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη αλλά κεντρίζει το ενδιαφέρον ενός ευρύτερου κοινού το οποίο αρχίζει σιγά σιγά να συνειδητοποιεί και ν’ αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο και τη συνεισφορά της ισορροπίας αυτής για καλύτερη υγεία.
(Νοοτροπικά) μανιτάρια μαγικά!
Από τα 2.000 είδη βρώσιμων μανιταριών που συναντάμε στη φύση, 270 θεωρούνται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες ενώ μόνο 6 ανήκουν στην κατηγορία των νοοτροπικών (το Reishi, το Lion’s Mane, το Maitake, το Chaga, το Oyster και το Cordyceps). Έχουν δηλαδή ιδιότητες που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει το στρες, που προάγουν την συγκέντρωση, τη μνήμη και την πνευματική απόδοση, βελτιώνουν τον ύπνο, βοηθούν να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα η κορτιζόλη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό κ.α.
Έτσι, προβλέπεται να τα συναντάμε όλο και πιο συχνά σε νοοτροπικά συμπληρώματα διατροφής (ή σε μορφή σκόνης που προσομοιάζει σε υποκατάστατο του καφέ, γνωστή ως Mushroom Coffee -όλο και περισσότερα brands ξεφυτρώνουν κυριολεκτικά σαν τα μανιτάρια στη διεθνή αγορά!). Προσοχή, όμως, αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη ενός γιατρού καθώς μπορεί να επηρεάσει τη δράση της (το ίδιο ισχύει αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή είστε έγκυος).