Η διατήρηση της υγείας, της ευεξίας αλλά και της ομορφιάς μας, είναι βέβαιο ότι περνά -και- από το πιάτο μας. Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, “αρρωσταίνουμε από αυτά που τρώμε” (ή από αυτά που δεν τρώμε, θα συμπληρώναμε). Είναι καλή ιδέα, λοιπόν, να κάνουμε σοφές επιλογές εξερευνώντας τις ιδιότητες εκείνων των τροφών που συμβάλλουν στην υγεία και τη μακροζωϊα μας. Ας ανακαλύψουμε πέντε από αυτές που αξίζει να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας -προσεχώς θα επανέλθουμε με περισσότερες!
Αβοκάντο
Μπορεί να το αντιμετωπίζουμε ως λαχανικό αλλά το αβοκάντο ανήκει στην κατηγορία των φρούτων -περιέχει μάλιστα περισσότερο κάλιο και από τις μπανάνες! Ένα φρούτο που προσφέρει “καλά” λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και πολλά οφέλη για την υγεία, τη μακροζωϊα και την ομορφιά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Ε, C, K) φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά και τις φυτικές στερόλες που περιέχει, μειώνει την “κακή” χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει την πιθανότητα καρδιαγγειακών προβλημάτων. Δρα επίσης προληπτικά σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και ευεργετικά για τα μάτια και το δέρμα: τα έλαιά του αξιοποιούνται, εξάλλου και στη δημιουργία καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης καθώς διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, μειώνοντας παράλληλα τις ρυτίδες.
Κεφίρ
Έχουμε μιλήσει για την αξία του κεφίρ ως τροφίμου που έχει υποστεί φυσική ζύμωση εδώ, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι για την καλύτερη υγεία του εντέρου. Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που αξίζει να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή (ακόμη και να μάθουμε να φτιάχνουμε το δικό μας σπιτικό κεφίρ!) καθώς παρέχει στον οργανισμό μας τα πολύτιμα προβιοτικά. Τα ζωντανά βακτήρια ή ζυμομύκητες, δηλαδή, που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία και εξισορρόπηση της μικροχλωρίδας, του μικροβιώματος του εντέρου. Αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, την προστασία μας από παθογόνους οργανισμούς, την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Η κατάσταση του μικροβιώματος του εντέρου, εν τέλει, επηρεάζει και αντανακλάται στη συνολική εικόνα της υγείας μας και το κεφίρ βοηθά να το διατηρούμε υγιές.
Κουρκουμάς
Το μπαχαρικό με το χαρακτηριστικό χαρούμενο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα δεν είναι απλώς ένα καρύκευμα που δίνει χρώμα και γεύση στις εξωτικές μαγειρικές συνταγές μας. Αποτελεί έναν πραγματικό διατροφικό θησαυρό καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά (όπως το μαγγάνιο, ο σίδηρος, ο χαλκός και το κάλιο) ενώ η δραστική ουσία του, η κουρκουμίνη, διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αποδεικνύεται ευεργετικό για την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, την προστασία του εγκεφάλου, του πεπτικού συστήματος και των αρθρώσεων, την τόνωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και τη μείωση της LDL (“κακής”) χοληστερίνης. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον το συναντάμε και ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή κάψουλας, ωστόσο χρειάζεται προσοχή στη δοσολογία του και συμβουλή ειδικού ώστε να μην υπάρξουν παρενέργειες.