Έχεις νιώσει ποτέ εξουθενωμένη μετά από μια συζήτηση με κάποιο πρόσωπο από το στενό -ή το ευρύτερο- περιβάλλον σου; Μπορεί μάλιστα να έχεις φορτιστεί τόσο πολύ συναισθηματικά από τον αρνητισμό και τα προβλήματά του που μετά βίας έχεις το κουράγιο ν’ ασχοληθείς με τα δικά σου, έπειτα από τη συνάντησή σας. Ίσως σου είναι γνωστή αυτή η αίσθηση της εξάντλησης των συναισθηματικών αποθεμάτων σου -μια συνθήκη που απαιτεί πιθανώς πολύτιμο χρόνο αποσυμπίεσης ώστε να επανέλθεις στο φυσιολογικό. Αν τα παραπάνω σου ακούγονται οικεία, τότε, red alert: μάλλον έχεις αλληλεπιδράσει με ένα “συναισθηματικό βαμπίρ”!
Όπως ο ίδιος ο όρος υπονοεί, το συναισθηματικό βαμπίρ είναι ένα άτομο που ρουφά τη συναισθηματική ενέργεια των άλλων μέσω των (ορατά ή αδιόρατα) τοξικών τρόπων που αλληλεπιδρά και επικοινωνεί. Τον «ρόλο» αυτό μπορεί να έχει πραγματικά οποιοσδήποτε: Ένα μέλος της οικογένειας, ένας συνάδελφος, μια φίλη, ακόμη και ένας ερωτικός σύντροφος. Ένα συναισθηματικό βαμπίρ μπορεί να μην έχει πάντα επίγνωση της συμπεριφοράς του αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο επιζήμια για εκείνον που την υφίσταται! Το πρώτο σημαντικό βήμα για να προστατεύσει κανείς τον εαυτό του από τη συναισθηματική και ενεργειακή αποστράγγιση είναι να μάθει ν’ αναγνωρίζει χαρακτηριστικές συμπεριφορές και κόκκινες σημαίες όπως οι παρακάτω:
Ανισορροπία στο δούναι και λαβείν της σχέσης
Οποιοσδήποτε αποζητά συνεχώς την υποστήριξη και την προσοχή μας ενώ σπάνια θα προσφέρει έστω και, στοιχειωδώς, λίγη από την δική του, είναι πολύ πιθανό ν’ ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα; Ένας σύντροφος που ενδιαφέρεται να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση μαζί σου μόνο όταν πρόκειται να τον βοηθήσεις με ένα δικό του πρόβλημα. Εκείνη η φίλη που πάντα θα σου τηλεφωνήσει για να συζητήσετε τα θέματά της και να αποφορτιστεί συναισθηματικά αλλά ποτέ δεν θ’ απαντήσει όταν εσύ την καλείς ή την χρειάζεσαι.
Aν, πάλι, απαντήσει, θα το κλείσει βιαστικά γιατί δεν μπορεί να μιλήσει τώρα, θα σου τηλεφωνήσει αργότερα (φυσικά και δεν το κάνει)/ πρέπει να βγάλει το φαγητό από το φούρνο, θα καεί/ άνοιξε η πόρτα, ένα ρακούν μπήκε τρέχοντας και… (εδώ συμπληρώνεις κάθε πιθανή ή απίθανη δικαιολογία που μπορεί να φανταστεί το «φιλαράκι» σου). «Μόλις οι ίδιοι ολοκληρώσουν όλα όσα ήθελαν να πουν και εσύ έχεις συμπάσχει με την κατάστασή τους, όταν έρχεται η σειρά σου να μοιραστείς τα δικά σου νέα, βιάζονται να το κλείσουν. Ένα τέτοιο άτομο πάντα παίρνει και ποτέ δεν ανταποδίδει», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Leslie Dobson. «Υποθέτουν ότι είσαι πάντα έτοιμος-η ν’ ακούσεις το δράμα τους ή τις αρνητικές εμπειρίες τους αλλά οι ίδιοι θα σε αφήσουν σύξυλο-η χωρίς προειδοποίηση», επισημαίνει και η ψυχοθεραπεύτρια Minaa B.