3 βιταμίνες απαραίτητες για ένα υγιές έντερο

3 βιταμίνες απαραίτητες για ένα υγιές έντερο 1

Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει αυτές τις 3 βιταμίνες συμβάλλει καθοριστικά στην υγεία του εντέρου.

ΑΠΟ ΑΓΑΘΗ ΠΑΛΗΟΓΕΩΡΓΟΥ

Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι ειδικοί της υγείας τονίζουν πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει η υγιής κατάσταση του εντέρου στην συνολική υγεία του οργανισμού μας. Όπως χαρακτηριστικά λέγεται τα τελευταία χρόνια, το έντερο “είναι ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματός μας” καθώς ο εντερικός νευρικός ιστός (enteric nervous system ή ENS) επικοινωνεί με τον εγκέφαλο με πολύπλοκο τρόπο επηρεάζοντας λειτουργίες όχι μόνο όπως η πέψη αλλά ακόμη και η διάθεση μας.

Σε προηγούμενα άρθρα αυτής της στήλης έχουμε εξηγήσει πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα προβιοτικά, τα πρεβιοτικά, τα ιχνοστοιχεία και μέταλλα (όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το σελήνιο) στη βελτιστοποίηση της υγείας του εντέρου. Σήμερα, θ’ ανακαλύψουμε τρεις βιταμίνες που συμβάλλουν με καθοριστικό τρόπο στην υγεία και την ευεξία του.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως “βιταμίνη του ήλιου” κάνει πολλά περισσότερα από το να κρατά τα οστά μας σε καλή κατάσταση καθώς αποτελεί επιπλέον ένα απαραίτητο στοιχείο για τη διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος. Η ενεργή μορφή της βοηθά να ρυθμιστεί η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που περιλαμβάνει τον λεμφικό ιστό που σχετίζεται με το έντερο (gut-associated lymphoid tissue ή GALT) και την ανοσολογική απόκριση του εντέρου.

3 βιταμίνες απαραίτητες για ένα υγιές έντερο 2

Συνεπώς, μία έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το έντερο, κάτι που σημαίνει με τη σειρά του μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού και αύξηση της φλεγμονής. Εκτός από την (υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις) έκθεση στον ήλιο, οι καλύτερες πηγές βιταμίνης D σε ότι αφορά τα τρόφιμα είναι τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολωμός ή σαρδέλες) το μουρουνέλαιο, τα αυγά, το βοδινό συκώτι και το μοσχαρίσιο κρέας.

Βιταμίνη Α

Τα μάτια μας δεν είναι τα μόνα όργανα που επωφελούνται από την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Α. Η βιταμίνη αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό που “βοηθά την ανάπτυξη, την επιδιόρθωση και τη συντήρηση του βλεννογόνου του εντέρου που λειτουργεί ως φραγμός στις επιβλαβείς τοξίνες και τους παθογόνους μικροοργανισμούς” εξηγεί η διατροφολόγος Sara Korzeniewski.

“H Βιταμίνη A επίσης βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ενισχύοντας την παραγωγή των κυττάρων του ανοσοποιητικού που κρατούν το έντερο υγιές” προσθέτει. Αντιθέτως, η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου, μειώνοντας τα ευεργετικά βακτήρια και αυξάνοντας τα επιβλαβή. Ευτυχώς τη βιταμίνη Α στην ενεργή της μορφή τη συναντάμε σε πολλές τροφές όπως τα αυγά, τα ψάρια, το γάλα, το συκώτι ενώ προστίθεται ως θρεπτικό συστατικό και σε πολλά τρόφιμα. Επίσης, τα λαχανικά με σκούρο πράσινο φύλλωμα (π.χ. σπανάκι), οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και η κολοκύθα περιέχουν β-καροτίνη που ο οργανισμός μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C μπορεί να είναι διάσημη για τα ευεργετικά οφέλη της στο ανοσοποιητικό σύστημα, ωστόσο παίζει σημαντικό ρόλο και για την άριστη λειτουργία του εντέρου μας. “Η βιταμίνη C παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος μας λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικό και βοηθώντας την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων.

Συντελεί επίσης στη σύνθεση του κολλαγόνου που προάγει την υγεία του εντερικού βλεννογόνου” τονίζει η Korzeniewski. Μπορούμε να λάβουμε όλη την απαραίτητη ποσότητα της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε για την ημέρα φροντίζοντας να έχουμε μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Οι καλύτερες πηγές της είναι τα ακτινίδια, τα κεράσια acerola, η guava, οι πιπεριές, οι φράουλες, το μπρόκολο και, φυσικά, τα πορτοκάλια.

*Πηγή φωτογραφιών: pexels.com

SHARE THE STORY